Advertising02.12.2013

Singularity: zijn wij technologisch upgradable?


singularity-zijn-wij-technologisch-upgra.jpg
singularity-zijn-wij-technologisch-upgra.jpg

Ik wil een paar dingen kwijt over singularity en de hele horde van buitengewoon slimme mensen die daar vorm aan geven. Aanleiding hiervoor is de speech van Peter Diamandis, cofounder en chairman of the Singularty University, Nasa Research Park, Silicon Valley, die hij vorige week in Carré gaf. Carré zat vol.

Wat zegt Singularity?

  • Alle technologische ontwikkelingen gaan door, accelereren en convergeren op één moment  in de toekomst.
  • Ze hebben hier geen enkele twijfel over.

Ontwikkelingen en ervaringen vanuit het verleden zijn niet relevant en dus preken zij een grote aanstaande discontinuïteit. Overigens hebben zij geen mensvisie maar uitsluitend een technologievisie. De mens lijkt straks niet meer mee te doen. Singularisten hebben geen enkele twijfel over mogelijke downsides. Bijvoorbeeld voedsel en energie worden tegen het licht van de groei van de wereldbevolking geen enkel probleem.

Ray Kurzweil, de grondlegger van Singularity denken, gaat nog een stap verder. Over 20 jaar gaat het ons volgens hem lukken om onze hersenen te re-engineeren. Hij denkt kennelijk onder meer dat wij onze hersenen zijn. Kurzweil wil onsterflijk zijn en bereikt dat in zijn visie onder meer door grote hoeveelheden antioxidanten en voedselsupplementen tot zich te nemen. Hij wil zo lang leven dat zijn hersenen straks geüpload kunnen worden in een nieuw ‘lichaam’ Hij gaat zo niet verloren.

Interessant is dat Singularity wel redelijk ‘gewoon’ is gefinancierd. We treffen daar de Kurzweil Inc aan, waarachter overigens bekende grote partijen zitten.

Waarom voel ik zo’n verzet tegen deze opvattingen? Ik vind dat we hier de revival zien van het naïeve technologische vooruitgangsgeloof dat ik uit begin jaren 60 ken van de Thunderbirds. Ik speel  in deze bijdrage graag even de rol van, zoals singularisten dit noemen, de neo-luddiet.

Zo maar wat vragen die Peter van den Heuvel, Joyce Ronda en ik in een recente gedachtenuitwisseling hierover hadden. Waar zit de visie op de mens? Wat gaat dit voor mensen betekenen en willen die dit en vinden ze dit ook leuk? Wat betekent dit voor de eigen wil? In zijn consequentie word ik straks geleefd door zelfstandig beslissende machines die via algoritmes mijn persoonlijke beslissingen, emoties en gedrag gaan registreren, beoordelen en vervolgens bepalen. Ik ben dus niet meer verantwoordelijk, maar het algoritme. (We hebben de laatste 10 jaar bij banken gezien hoe algoritmes werken).

Kurzweil predikt dat je straks de keuze hebt om een ‘body’ te kiezen of zoals je virtual avatar te zijn. Het probleem hiermee is dat de human body of psyche ter discussie komt te staan. Straks bepaalt een verzekeraar dat het menselijk been niet meer geopereerd wordt, maar dat het goedkoper/beter is een robotbeen te nemen, of dat er categorieën mensen zijn die niet functioneren en een ‘brainwash’ nodig hebben. Wat is straks de norm? Wie bepaalt die norm?

Een tweede is dat gelijkwaardigheid in het geding komt. Om singularity te kunnen bereiken moeten er mensen zijn die computers kunnen maken die minimaal gelijkwaardig intelligent zijn aan mensen en ook dat de mens geüpgraded kan worden om de ontwikkeling van intelligentie te kunnen volgen.

De norm van mens-zijn komt hiermee ter discussie te staan en we versterken de wereld die niet te begrijpen valt (is nu al het geval). In de gelijknamige Startrek episode raakten mensen of geobsedeerd of lusteloos toen ze dit zwarte-gat-punt naderden (deze episode liep gelukkig goed af). 

Zal er een punt bestaan waarop de computer begrijpt dat het zo niet verder kan? 

Nog praktischer, wie heeft straks de macht over al die gegevens die bij mij via allerlei sensoren worden uitgelezen? De overheid? Het bedrijfsleven? Of een algoritme/computer? En zou bijvoorbeeld de overheid het beste met mij voor hebben? En wie bepaalt dan wat het beste is? Het NSA voorbeeld stemt wat mij betreft niet hoopvol. En welke overheid dan? De democratische overheid die wij zelf kiezen en verdienen? Of een door algoritmes bepaalde overheid omdat die ons gedrag en dus ook ons stemgedrag kent en bepaalt?

Ik hoop dat je buitengewoon kritisch naar dit soort ontwikkelingen en denkbeelden kijkt en het  niet alleen voor zoete koek aanneemt. Ik vind dat het in zijn intenties niet deugt om reden hiervoor geschreven. Als technisch iets mogelijk is, hoef je dat niet ook altijd toe te passen. Singularisten nemen overigens zeer beperkt verantwoordelijkheid voor dit soort, laat ik het noemen, maatschappelijke consequenties. Ze zien de technologische ontwikkeling als een gegeven, daar hoef je dus geen verantwoordelijkheid voor te nemen. Het kernpunt van hun marketingboodschap is ’the rate of change’ en exponentiële groei. Hiermee maken ze de ’toekomst’ belangrijker dan het heden.

Ik denk dat we meer over facts zouden moeten praten met betrekking tot het heden en/of verleden. Laten we maar eens beginnen het ‘nu’ te begrijpen. Dat is al moeilijk genoeg. Singularisten eindigen met een gefixeerd finaal gezichtspunt (de singulariteit) waar jij en ik en iedereen aan voldoet. Wil je daar bij horen?

Ik kan me eigenlijk niet voorstellen dat mensen dit werkelijk denken. Ik denk dat we te maken hebben met een grote marketing truc van een paar mensen om heel veel aandacht te krijgen en die aandacht wederom volgens oude machtssystemen in geld om te zetten. Wat trouwens goed lukt.

Ik heb zelf geen behoefte aan algoritmes die mij gaan bepalen. Dit soort ambities hebben we vaker gezien in de wereld. Waar blijft de vertegenwoordiging van het unieke gedeelte in de mens? Ik leef graag in meer gezichtspunten.

[Afbeelding: © Sergey Nivens – Fotolia.com]

Frans van der Reep

Frans van der Reep is een visionary practitioner, inspirational counceler, media futurist en "triple thinker". Hij is verbonden aan Hogeschool Inholland (lector) & KPN (senior strategist).

Verder lezen over Silicon Valley

Prins Harry na al het gedoe aan het werk bij start-up in Silicon Valley

Prins Harry is de laatste tijd veel in het nieuws. En niet altijd even positief helaas. Vooral het 'gedoe' rondom zijn relatie met zijn familie nadat hij met zijn vrouw Meghan in Amerika is gaan wonen verdient niet de sc...

Startups24.03.2021

Prins Harry na al het gedoe aan het werk bij start-up in Silicon Valley

Google investeert 1 miljard in woningen Silicon Valley

Een miljard dollar gaat Google de komende tien jaar investeren in woningen in en rondom Silicon Valley. Daarmee probeert het bedrijf het aantal betaalbare huizen in San Francisco te vergroten. CEO van Google, Sundar Pich...

Nieuws23.06.2019

Google investeert 1 miljard in woningen Silicon Valley

Topman van techreus wil meer betaalbare woningen
Star Trek woning in Silicon Valley, wij zijn sprakeloos

Niet vaak krijg je de kans om in de meest exclusieve woningen waar dan ook ter wereld binnen te mogen kijken. Privacy en de gedachte dat je niemand moet uitnodigen om ongevraagd eens langs te komen. Architect Malika Jun...

Technology10.12.2018

Star Trek woning in Silicon Valley, wij zijn sprakeloos

Kosten 10 miljoen
Google ontslaat vrouwonvriendelijke medewerker om gelekte memo

Hij had beter moeten weten: Google-medewerker James Damore schreef een memo dat binnen Google werd verspreid waarin hij stelde dat de diversiteitsdiscussie binnen de techindustrie een beetje zinloos was, aangezien er vol...

Online08.08.2017

Google ontslaat vrouwonvriendelijke medewerker om gelekte memo

Facebook bouwt een dorp omdat werknemers huur niet kunnen betalen

Facebook is van plan naast haar eigen hoofdkwartier in Menlo Park, Californië een volledig dorp uit de grond te gaan stampen. Dat zou er voor moeten zorgen dat de medewerkers een betaalbaar huis zouden kunnen krijgen in...

Startups11.07.2017

Facebook bouwt een dorp omdat werknemers huur niet kunnen betalen

Mailchimp: de startup die Silicon Valley negeert

Als je een startup hebt, wil je niets liever dan opgemerkt worden door het grote geld in Silicon Valley: gouden bergen, eindeloos de tijd om te experimenteren of een pivot te doen met je idee, kantoortje in San Francisco...

Marketing06.10.2016

Mailchimp: de startup die Silicon Valley negeert

Geen extern kapitaal, geen beloftes, maar gewoon naar je klanten luisteren
Silicon Valley: Trump zou een ramp zijn voor innovatie

Techleiders nemen een standpunt in door te zeggen dat als Donald Trump president zou worden, het een ramp zou zijn voor innovatie. In een vernietigende open brief, geplaatst door voormalig Twitter vice-president Katie St...

Technology17.07.2016

Silicon Valley: Trump zou een ramp zijn voor innovatie

Is dit de grootste trend in Silicon Valley: Nootropics?

Nootropics, cognitive enhancers, zijn momenteel niet weg te slaan uit Silicon Valley. Een aantal media outlets in de VS noemen het de drijfveer achter Silicon Valley en Forbes publiceerde onlangs nog dit artikel over het...

Coffee corner02.05.2016

Is dit de grootste trend in Silicon Valley: Nootropics?

Verder lezen over Technology

AI-toekomst schudt op zijn grondvesten met kelderende Big Tech-aandelen

Big Tech zit in de problemen. In een paar dagen tijd zijn de grootste techbedrijven ter wereld honderden miljarden kwijt.

Technology06.08.2024

AI-toekomst schudt op zijn grondvesten met kelderende Big Tech-aandelen

De Nijmeegse Vierdaagse start met een digitale vluchtstrook

Er doen meer dan 45.000 mensen mee met de Vierdaagse qua wandelen, maar door de Vierdaagse-feesten is het nog veel drukker in de stad Nijmegen.

Technology15.07.2024

De Nijmeegse Vierdaagse start met een digitale vluchtstrook

Man dacht Iron Man te zijn maar zijn eigen EHBO faalt

Supergaaf hoe Iron Man met magneten werkt, maar dat is niet iets dat je thuis moet proberen. Dat deed een man uit Wuhan helaas wel.

Technology11.07.2024

Man dacht Iron Man te zijn maar zijn eigen EHBO faalt

De ruimte ruikt naar… rotte eieren?

We hebben het vaak over de oneindigheid van de ruimte, de temperatuur en natuurlijk het feit dat er geen geluid bestaat. Maar wat we ons misschien niet vaak genoeg hebben afgevraagd is: hoe ruikt de ruimte eigenlijk?

Technology09.07.2024

De ruimte ruikt naar… rotte eieren?

In Brabant is het aantal startups met 22 procent toegenomen

Het aantal Brabantse startups is sinds 2020 spectaculair gegroeid. Met 1462 startups heeft Brabant nu de op twee na grootste startup-populatie van alle Nederlandse provincies. Dit is een stijging van bijna 22 procent ten opzichte van 2020, toen er 1200 startups waren. Deze cijfers komen naar voren uit het vandaag gepubliceerde Birch-rapport, dat in opdracht van startuporganisatie Braventure is uitgevoerd.

Startups27.06.2024

In Brabant is het aantal startups met 22 procent toegenomen

Formule 1-auto’s in 2026 worden kleiner en duurzamer

Het is voor de tweede keer sinds 2022 dat de FIA nieuwe regels bepaalt voor de auto's. Wat vooral opvalt is dat de auto’s kleiner worden.

Automotive07.06.2024

Formule 1-auto’s in 2026 worden kleiner en duurzamer

De slimste stad van Europa ligt straks in Griekenland

De grootste slimme stad ter wereld ligt straks in... Griekenland. Bij Athene wordt gewerkt aan deze bijzondere plaats. Dit houdt het in.

Technology07.05.2024

De slimste stad van Europa ligt straks in Griekenland

De maan krijgt zijn eigen Sint Bernards: robothonden

Er wordt al veel gepland voor op de maan. Er komen zelfs robothonden aan te pas. Die zijn bedoeld om de Sint Bernards van de maan te worden.

Technology10.04.2024

De maan krijgt zijn eigen Sint Bernards: robothonden