Technology31.05.2012

LG lanceert ’s wereld dunste OLED-TV


LG heeft vorige week in Monaco ’s werelds dunste 55″-OLED-tv (EM9600) met een 4mm ‘dik’ scherm gelanceerd. Het bedrijf noemt het de nieuwe standaard en wie het scherm ziet kan zich daar wel iets bij voorstellen. Niet alleen is het scherm maar 4mm maar ook de rand om het Cinema Screen scherm is slechts 1mm. Dit laatste heeft vooral een positief effect bij 3D vertoningen.

Als je dit nieuwe scherm en de specificaties vergelijkt met de oude vertrouwde televisie uit de jaren 60 of met de huidige generatie van LCD en LED (flatscreen) televisies staat versteld van de voortdurende vooruitgang van schermkwaliteit. Nimmer was een beeldscherm zo dun en zo scherp. Het is nu nog wachten op transparante schermen (Glass project) of de virtuele (holografische) schermen zoals deze nu al in TV Series worden getoond. OLED en de manier waarop LG dit nu introduceert is zonder meer vernieuwend.

Een superdunne televisie betekent ook dat je een oplossing moet zoeken voor het geluid en alle denkbare aansluitingen. LG heeft dit bij de EM9600 opgelost door de speakers en o.a. drie usb- en vier hdmi-poorten in de voet van het toestel te stoppen. Hierdoor blijft de geluidskwalitiet wel wat achter bij de zeldzame specificaties van de televisie zelf.

Wat OLED betekent en wat we hiervan in de toekomst kunnen verwachten hebben we gevraagd aan Guido Hoogvoorst, Technical Engineer LG Benelux en Bas Tulner, Marketing Director LG Electronics Benelux.

lg-lanceert-s-wereld-dunste-oled-tv.jpg
lg-lanceert-s-wereld-dunste-oled-tv.jpg

Wat is OLED?

OLED is een technologie die compleet anders is dan de bekende plasma en LCD techniek. Het is een techniek die al enige tijd beschikbaar is voor mobiele apparaten met een klein schermformaat, maar nog compleet nieuw voor het gebruik in televisies. Een LCD paneel moet door een aparte lichtbron belicht worden, wat ervoor zorgt dat het licht moeilijk gelijkmatig verdeeld kan worden, of wanneer het juist niet gelijkmatig verdeeld moet worden. Dit resulteert bijvoorbeeld in het moeilijk kunnen weergeven van zwart Een plasma paneel heeft wel pixels die vanuit zichzelf licht geven, maar heeft weer andere nadelen zoals bijvoorbeeld hoger energieverbruik.

Dit is met OLED allemaal niet het geval. Bij OLED geven de pixels zelf ook licht, wat voor een veel beter zwartwaardes zorgt. Het energieverbruik ligt lager en de kleurweergave is nog beter. Ook is het mogelijk om met OLED dunnere panelen te ontwikkelen, wat resulteert in nog stylisher televisies.

Hoe belangrijk is deze technologie voor een bedrijf als LG?

Zeer belangrijk. Innovatie en ‘smart technology’ is een van de kern pijlers van LG. OLED is het voorbeeld van ‘smart technology’; technologie waar de consument echt iets aan heeft. Het is een nieuwe technologie, die significante voordelen biedt voor de consument 1) op het gebied van kijkervaring (scherper beeld, meer kleurechtheid en verbeterde kijkhoek), 2) op design gebied (flinterdun, maximaal beeld, licht in gewicht) en 3) op gebied van efficiency is deze TV een doorbraak. Zowel in productie als wel in energieverbruik gedurende de levensduur van het product. Met een innovatie als OLED bewijst LG wederom dat LG de consument verrast met technologie waar de consument iets aan heeft, verpakt in een prachtig design.

Hoe duurzaam is OLED als je deze vergelijkt met LED of LCD?

Aangezien het bij OLED mogelijk is om pixels compleet uit te zetten wanneer er zwarte beelden getoond moeten worden, consumeert een OLED paneel minder energie dan een LCD paneel. Daarnaast heeft LG met de toevoeging van een witte subpixel aan de RGB technologie er voor gezorgd dat ook witte beelden energie zuiniger weergegeven kunnen worden. Zowel het kunnen uitschakelen van pixels als een aparte witte subpixel zorgen ervoor dat OLED technologie van LG als energiezuinig bestempeld kan worden.

De beeldkwaliteit van OLED is geweldig, de vraag is of het nog scherper kan en of we het verschil nog kunnen zien?

Op dit moment is de beeldkwaliteit van OLED, en nog meer de WRGB technologie van LG het beste wat er mogelijk is. Natuurlijk zullen wij in de toekomst de beeldkwaliteit blijven verbeteren. Dat kan zijn in met hogere resolutie of door het verfijnen van onze technologie, maar dat is voor de toekomst.

Is een 4mm dik scherm de limit of kan het nog dunner, is het dan nog functioneel?

Met de huidige technologie is 4mm de limiet. Hiervoor hebben wij gebruik moeten maken van CFRP (Carbon Fibre Reinforced Plastic), wat ervoor zorgt dat het sterk genoeg is, maar toch ook flexibel. Hoeveel daar nog vanaf kan is nog onbekend.

Is er een limiet aan de grootte of krijgen we straks ook OLED technologie in de bioscoop?

Er zullen in de toekomst vast en zeker nog grotere OLED panelen beschikbaar komen, maar op dit moment is 55 inch het grootste commercieel beschikbare formaat. Of OLED in de toekomst zijn weg zal vinden naar de bioscoop is niet te zeggen, want ook de reguliere technologie die gebruikt wordt in bioscopen blijft zich ontwikkelen.

Wat zijn de marktverwachtingen van dit type televisies voor een leverancier als LG?

We verwachten dat er stevige concurrentie zal zijn op het gebied van OLED TV. De voorspellingen vanuit de industrie zijn dat in 2012 zo’n 50.000 OLED TV’s worden verkocht en daarna sterk zal groeien naar 700.000 stuks in 2013, 6,7 mln in 2014 en 17 mln in 2015 (dit zijn cijfers voor de Europese markt). LG maakt zijn eigen forecast op deze voorstellingen.

Betekent OLED dan het einde van LED en LCD televisies of blijven deze in de markt als een goed alternatief bestaan?

OLED TV is absoluut superieur op het gebied van kleurechtheid, contrast en kijkhoek om maar een paar vergelijkingen te maken. Toch is het het doel van LG om een wijde varieteit aan TV producten aan te bieden om tegemoet te komen aan de behoeften van consumenten. Dit kan zijn op gebied van technologische features, design of prijs. Gevolg hiervan is dat LG niet alleen Cinema 3D Smart TV’s met het Cinema Screen design aanbiedt, maar ook alternatieve opties zoals de 84″ UD 3D TV. Gedurende het verloop van 2012 zal LG een breder spectrum van 3D TV’s lanceren, ook ‘instap’ modellen. OLED TV zal het meest premium zijn van de TV’s die LG aanbiedt.

Is er nog iets wat we verder moeten weten over OLED en LG?

Met de aankondiging van OLED laat LG zien dat ze voorop loopt in innovatie. Tevens wil LG technologie en design toegankelijk maken voor het brede publiek. Dat vindt nu plaats met de nieuwe 2012 TV lijn waar we een breed spectrum van TV’s aanbieden, en zal met de introductie van OLED ook gaan plaatsvinden.

LG gaat de nieuwe OLED-tv de komende maanden in een beperkt aantal Europese landen op de markt brengen. Volgens Guido Hoogvorst is de kans groot dat Nederland bij deze landen zit. Wat blijft staan is de prijs. De nieuwe TV zou zo maar eens 7.000 euro kunnen gaan kosten en dat is behoorlijk wat geld. Wat we hebben gezien bij LG is echter meer dan de moeite waard om in de gaten te houden. Voor nu lijkt OLED zeker de toekomst van het nieuwe televisie kijken.

Henkey
Henk de Hooge

Henk is Internet Entrepreneur, founder van Dutchcowboys en daarnaast tech en travelblogger, fotograaf, visual storyteller en bovenal een digitale nomade. Je maakt Henk vooral blij met bijzondere auto's, verre reizen en coole gadgets. Zijn grootste passies zijn echter innovatie, creativiteit en duurzaamheid.

Verder lezen over LG

​CES 2024: De toekomst van televisie is transparant

Eén van de grootste techbeurzen van het jaar is weer bezig, CES. Het is in Las Vegas en veel bedrijven die iets betekenen in de consumententechnologie zijn er aanwezig om de nieuwste snufjes te laten zien. Morgen vertel...

Gadgets08.01.2024

​CES 2024: De toekomst van televisie is transparant

Gaat LG OLED schermen leveren aan Samsung?

LG en Samsung hebben meer concurrenten, maar de concurrentiestrijd tussen de twee Koreaanse merken is er een waar voor beide merken het meeste van afhangt. Zowel Samsung als LG willen niet onder doen voor elkaar, en ze d...

Gadgets16.05.2023

Gaat LG OLED schermen leveren aan Samsung?

Het is bijna ondenkbaar dat de ‘L-company’ en ’S-Company’ gaan samenwerken
LG komt met een televisie die bijna draadloos is: zo kan dat

LG komt met grof geschut deze CES. Het presenteerde OLED-televisies met een hogere helderheid dan ooit in een OLED, maar er is meer. Het heeft ook een soort ultieme ultra-televisie getoond die niet alleen heel groot is (...

Gadgets05.01.2023

LG komt met een televisie die bijna draadloos is: zo kan dat

Wordt 2023 het jaar van de koelkast?

Op IFA in Berlijn dit jaar werden we getrakteerd op een koelkast met een soort Philips Hue-achtige deuren vol lichtjes: LG MoodUp. Deze week kondigde Samsung een koelkast aan met een gigantisch scherm om je boodschappenl...

Gadgets30.12.2022

Wordt 2023 het jaar van de koelkast?

Smartphone camera module met periscopische lens van LG

LG heeft deze week een een nieuwe smartphone camera module gepresenteerd. Die valt met name op vanwege de periscopische lens. Die zorgt ervoor dat de smartphone camera kiekjes kan schieten met 4 tot 9 keer optische zoom....

Mobile29.12.2022

Smartphone camera module met periscopische lens van LG

​IFA 2022: als het maar vouwt en buigt

De technologiebeurs IFA 2022 heeft het bewezen: we moeten als consumenten allemaal aan de vouwbare, buigbare en rolbare schermen. Zo hebben diverse merken gadgets getoond die geen stevig, strak glazen scherm hebben, maar...

Gadgets04.09.2022

​IFA 2022: als het maar vouwt en buigt

15 opmerkelijke gadgets van IFA 2022

IFA 2022 staat dit jaar in het teken van meerdere dingen. Televisies, witgoed en audio blijven belangrijk en groot, maar niet zo groot als andere jaren. Onze eerste indruk van IFA 2022 is dan ook te lezen in het artikel:...

Gadgets03.09.2022

15 opmerkelijke gadgets van IFA 2022

Samsung en LG zijn nog (lang) niet klaar met opvouwbare displays

Nieuw zijn ze al lang niet meer, smartphones met opvouwbare displays. Maar, een doorslaand succes zijn ze ook nog niet. Dat komt, imho, vooral omdat er nog niet echt een killer-app is die het gebruik van een opvouwbare s...

Mobile11.05.2022

Samsung en LG zijn nog (lang) niet klaar met opvouwbare displays