Java is jarig en dat is een bijzonder moment voor de software, want het heeft zich in 30 jaar naar een belangrijke positie gevochten in de wereld van software. Wordt het 30 jaar later nog steeds gebruikt? Jazeker, hiervoor bijvoorbeeld.
Java werd in 1995 uitgebracht door Sun Microsystems. De slogan was ‘Write once, run anywhere’ en dat heeft het zeker waargemaakt. In 1998 volgde Java 2 met de introductie van de Swing GUI-toolkit, en na nog een aantal versies werd Java in 2005 open source gemaakt (OpenJDK). Een van de grootste mijlpalen in de geschiedenis van Java is dat Sun Microsystems in 2010 werd overgenomen door Oracle, dat sinds 2017 een veel sneller releaseschema introduceerde. Dat was positief, maar in 2010 waren veel ontwikkelaars erg bezorgd dat het commercieel zou worden uitgebuit.
Daar kregen ze ook gelijk in, helaas: in 2019 introduceerde Oracle een controversieel plan om de licentie te wijzigen. Hierdoor moesten mensen ineens gaan betalen voor updates die eerder gratis waren. Datzelfde jaar werd Java Web Start afgeschaft, waarmee je Java-apps direct vanuit een browser kon draaien. Het maakte vele legacy-toepassingen stuk. Ook speelde er 11 jaar (!) lang een rechtszaak tussen Oracle en Google omdat Google Java-API’s in Android gebruikt.
Gelukkig voor de opensource-gemeenschap kreeg Google gelijk. Inmiddels kiezen ontwikkelaars steeds vaker voor andere programmeertalen, zoals Python en JavaScript. Wat ook niet helpt is dat JavaFX en Swing enorm uit de gratie zijn geraakt: die verouderde tech zorgt vaak dat ontwikkelaars ergens anders voor gaan.
Mensen gebruiken de programmeertaal vandaag de dag nog steeds, ondanks dat het niet bij iedereen even positief wordt ervaren. Waar Java vooral een levendige community kent is in het zakenleven: veel enterprise-software is erop gebouwd, net als veel Android-apps en webapplicaties.
Ook wordt het vaak voor smarthome-apparaten gebruikt en leven veel banken en bedrijven op Java, omdat het zo betrouwbaar is. Stiekem doen we met zijn allen dus nog heel veel op dit ‘oudje’, maar weten we dat vaak niet. Dus 30 jaar later schrijf je het nog steeds eenmalig, maar kun je overal laten draaien: op zoveel plekken, dat het amper is bij te houden welke plekken dan precies. Niet slecht voor deze dertiger.