Het is vandaag anti-dieetdag, dus eigenlijk voelt het als vloeken in de kerk, maar we zijn er toch wel heel blij mee: slimme ringen worden nu voorzien van glucosetracking. Dit is wat dat betekent en waarom het zo’n goede toevoeging is.
De slimme ringen van Oura bieden nu de mogelijkheid om glucose te tracken en maaltijden bij te houden. Het gaat om opties die bestaan dankzij kunstmatige intelligentie. Oura-gebruikers hebben er wel een Dexcom Stelo CGM voor nodig, die 99 dollar kost. Als de Stelo en de Oura Ring eenmaal gesynchroniseerd zijn, dan kun je binnen de Oura-app te weten komen hoe het met je glucose zit. Zo kom je onder andere te weten hoe lang je glucoseniveau te hoog was (en dus boven de 70-130 mg/dL zit).
Het is jammer dat het momenteel alleen nog in de Verenigde Staten mogelijk is door wet- en regelgeving, maar het is in ieder geval tof om te zien dat slimme ringen wat meer gaan bijdragen. Ze kunnen tot op heden niet extreem veel en elke extra optie is welkom. Naast die glucose bijhouden is het mogelijk om via de Oura Advisor-chatbot tips en tricks te krijgen over je data en je eetpatroon. Als je foto’s maakt van je maaltijden en deze deelt met Oura, dan kan hij iets zeggen over wat je eet en welke voedingsstoffen je voedsel zoal bevat.
Oura zegt dat de AI inzichten geeft zonder oordelend over te komen, wat we nog moeten zien: ChatGPT kan af en toe best pittig uit de hoek komen, zou de Oura Advisor dat nooit doen? In ieder geval laat de ring via de slimme assistent meer zien van over wat je allemaal in je mond hebt gestopt gedurende de dag en wat dat betekent voor je lijf. Het is wel opvallend te noemen dat een slimme ring hiermee komt: we hadden dit eerder verwacht bij een slim horloge.
Tegelijkertijd lijkt het erop dat slimme ringen meer de gezondheidskant opgaan, terwijl slimme horloges meer uit lijken te zijn op sporten. Motiveren om te sporten, gegevens over sporten bijhouden, een cooling down doen, dat soort dingen. Naast natuurlijk berichten lezen, muziek luisteren en andere apps gebruiken. De slimme ring is vooral een kleinere smartwatch zonder scherm, die dus de hartslag in de gaten houdt en sowieso door dat gebrek aan scherm eerder op de gezondheid zit. Dat wordt nu dus uitgebreid.
Wel moet je rekening houden met een flink prijskaartje. Slimme ringen zijn klein en licht, maar niet goedkoop. De Oura Ring kost 400 tot 500 euro, een prijsniveau waar bijvoorbeeld ook Samsung op zit met zijn Galaxy Ring. Wil je ook glucose meten, dan zou daar, mocht het in Europa beschikbaar komen, dus waarschijnlijk nog eens 100 euro bovenop komen. Maar dan heb je wel een subtiele smartgadget om die in de gaten houdt hoe jij in je suikers zit en of je misschien toch eens wat zou kunnen minderen om dat glucoseniveau wat meer steady te maken.