Online08.04.2015

Laat je PowerPoint je verhaal niet slopen


Het is maandagochtend en je zit klaar voor die belangrijke presentatie van je collega. Met een druk op de knop schakelt hij zowel de beamer aan als een zielloze presentatiemodus. Achter hem glijdt een stroom van tabellen en grafieken over de muur. Je voelt je oogleden zwaarder worden en betrapt jezelf er al snel op dat je zit te dagdromen over je avondeten en zelfs al over je weekendplannen. Dit is vast herkenbaar en toch is er een goede kans dat jij precies zo presenteert. Hoe kun jij er nou voor zorgen dat jij de volgende keer je presentatie rockt?

Begin met een anekdote

Als je begint met het oplepelen van feitjes en getallen ben je de meeste mensen na tien minuten kwijt. Begin in plaats daarvan eens met een kort verhaal. Hiermee breng je mensen in een aandachtige, ontvankelijke mindset die goed van pas komt als je daarna je presentatie houdt. Probeer eerst raakvlakken te vinden op een persoonlijk niveau in plaats van het zakelijke. Gemeenschappelijke interesses of dingen uit de belevingswereld van je publiek werken hier goed. Een anekdote kan een toffe ervaring zijn of juist iets wat je in je privé leven enorm frustreert. Als je ervaring herkenbaar is kun je het gebruiken als een krachtig metafoor om meer business gerelateerde zaken uit te leggen. Een grappig verhaal over je nieuwsgierige neefje kan bijvoorbeeld een mooi vertrekpunt zijn. Je kunt hiermee het belang van leergierigheid onderstrepen om als bedrijf te kunnen blijven ontwikkelen.

Wees gepassioneerd

De beste speeches zijn die van gepassioneerde mensen. Apple zou Apple niet zijn geweest zonder gepassioneerde sprekers als Steve Jobs. Maar wat nou als je niet echt passie hebt voor het onderwerp van jouw presentatie? Lichaamstaal kan je hier bij helpen. Een groot deel van je communicatie is ten slotte non-verbaal. Loop af en toe eens van links naar rechts in de ruimte. Houd je handen niet gesloten voor je lichaam en zeker niet in je zakken. Let er op dat je handgebaren functioneel zijn: gebruik ze om nadruk te leggen op iets belangrijks in je verhaal of in je PowerPoint. Doseren is hier het sleutelwoord. Je wilt ten slotte niet overkomen als een politicus.

Dump je Powerpoint en laat je hart spreken

Je Powerpoint dumpen en vanuit je hart spreken kan ook een succesvolle manier zijn om je presentatie te geven. Er zijn veel voorbeelden te vinden over dit soort speeches in TEDx Talks zoals Susan Cain’s speech “The power of introverts” of Lizzie Velasquez’s speech “How Do YOU Define Yourself“. Dat wil niet zeggen dat je niks hoeft voor te bereiden. Integendeel, als je wilt dat je speech vanuit je hart komt en oprecht is zonder visuele hulpmiddelen, moet je je woorden nog zorgvuldiger kiezen.

Woordkeuze

Daarmee komen we bij de laatste tip: woordkeuze. Of je nou een verhaal vertelt of een presentatie geeft, je woorden zouden altijd precies moeten overbrengen hoe je denkt over het onderwerp. Als je met abstracte termen strooit geef je je publiek veel ruimte voor eigen interpretaties. Wees daarom zo concreet mogelijk. Gebruik simpele en levendige taal waar de materie het toelaat. Tot slot: Jij bent diegene die een verhaal vertelt, je PowerPoint is ondersteunend. Zo is het, en niet andersom. Krijg je hier van al zin in je volgende presentatie? Mooi! Met deze tips ga je hem vast en zeker rocken!

Laat je PowerPoint je verhaal niet slopen Photo
Laat je PowerPoint je verhaal niet slopen Photo

Deze blogpost is geschreven door Anthony Arvanitakis en Lennart Pieters, beide werkzaam bij Pitch-e Awesome elevator pitch trainings.