Mobile09.10.2014

Liever mobiele website dan een native app voor events


Organisaties die een eigen mobiele applicatie willen bouwen komen als vanzelf voor een bekend technologiedilemma te staan: bouw ik een webapp die geschikt is voor mobiele browsers, of bouw ik native apps in de programmeertaal van de mobiele besturingssystemen? Beiden hebben voor- en nadelen, maar als het aankomt op eventcommunicatie zou de webapp de voorkeur moeten krijgen.

Nog niet zo lang geleden werd het gebruik van native apps erg gehyped en vond men dat je mobiel liet liggen wanneer je niet een eigen branded app had voor Android of iOS. Dat is wel door de feiten achterhaald. TNS-Nipo heeft bijvoorbeeld laatst het gebruikersgedrag van consumenten met mobiele telefoons onderzocht. Volgens het onderzoeksbureau bezoeken we veel meer mobiele websites dan branded native apps. Maar liefst 85 procent van de branded native appswordt bijna nooit gebruikt.

App-hype
Voorstanders van de native app noemen vaak de volgende redenen om een app in te zetten voor b2b-communicatie: het mobiele engagement verhogen door onder meer een directe lijn te onderhouden met de gebruiker (bijvoorbeeld door een community app), het leven van de doelgroep efficiënter en gemakkelijker maken, de tevredenheid en het vertrouwen van de doelgroep vergroten en verbinden met de klanten waardoor je een lange termijn relatie met ze opbouwt. Deze voordelen zijn echter net zo goed met de webapp te realiseren. Ik wil dan ook oproepen om zelf na te blijven denken als je voor de keuze staat een branded native app of een mobiele website te nemen en niet mee te gaan in de app-hype. Bedenk van tevoren goed op welke manier je je doelgroep wilt bereiken, welke informatiebehoefte zij hebben en onderzoek van welke mobiele platforms je doelgroep gebruik maakt. Dit kan bijvoorbeeld via webstatistieken van Google Analytics. De belangrijkste vraag is: wat gaat de branded app of webapp toevoegen voor de doelgroep?

Eventcommunicatie, doe het met een webapp
De gebruikers bepalen dus of de app – native of web – echt waardevol voor hen is. Vooral wanneer informatie verschaffen de belangrijkste toegevoegde waarde van de app is, is een webapp de meest geschikte oplossing. Bij het organiseren van een event is informeren van de doelgroep van groot belang. Wanneer begint het? Wat is het programma? Waar kan ik parkeren? Et cetera. Deze informatie wil je niet allemaal in een uitnodiging plaatsen en daarnaast wil je deelnemers blijven updaten. Een event kent dus vele communicatiemomenten. Maar daarbij wil je een informatie overload zien te voorkomen. Een korte en bondige uitnodiging met een directe link naar de website heeft daarom de voorkeur. Deelnemers van het event kunnen altijd en wanneer ze willen naar de webapp gaan om recente informatie te vinden. De gegevens worden realtime aanpast en toegevoegd door de organisator van het event. Denk daarbij aan de online deelnemerslijst, zo’n lijst is niet statisch en moet wel up-to-date zijn. Bovendien is bij een webapp geen kennis van IT vereist en kan je de event webapp zelf inrichten zonder tussenkomst van de IT-afdeling. Een ander voordeel van de mobiele website voor je event is dat het je vindbaarheid op Google verhoogt. Want net zoals bij gewone websites, wordt de web app geïndexeerd door zoekmachines. Tot slot brengt een event webapp alle aspecten van het event overzichtelijk bij elkaar op één platform: de genodigden, aanwezigen en website statistieken, waaraan meerdere marketingmedewerkers van de organisator kunnen werken, all in one. Door gebruik te maken van de webapp voor een event is het, kortom, mogelijk de informatie naadloos, gemakkelijk en snel aan te laten sluiten bij de informatiebehoefte van de doelgroep. Gemak dient de mens.

Verschil moet er zijn
Verder is er nog een aantal praktische verschillen tussen een native app en een webapp te noemen:

  • Een webapp kan direct worden bekeken via de browsers die standaard op alle smartphones zitten. Een native app, moet daarentegen worden gedownload en geïnstalleerd. Omdat een app deze handelingen vereist voor het gebruik, is het minder toegankelijk dan een mobiele website en is het aantal gebruikers en daarmee het bereik kleiner.
  • Mobiele websites zijn eenvoudiger en goedkoper om te ontwikkelen, want een native app moet voor ieder besturingssysteem, iOS, Android en Blackberry, apart ontwikkeld worden.
  • Ook het onderhoud van een native app is duurder, doordat dit voor ieder besturingsysteem anders is. Omdat een webapp platformonafhankelijk is, hoef je maar één keer te ontwikkelen en de software maar op één plek te onderhouden.
  • Heb je de native app eenmaal ontwikkeld, dan moet hij nog door een derde partij worden goedgekeurd. En dat geldt ook als je de app wilt updaten. In sommige gevallen ben je als leverancier en gebruiker dus afhankelijk van de grillen van de eigenaar van de app store van het betreffende platform.
  • De levensduur van een mobiele website langer dan die van een native app, doordat bij deze laatste de levensduur mede bepaald wordt door het besturingssysteem van de smartphone.
  • Een webapp kun je zowel op je mobiele telefoon als op je desktop openen.
  • Een webapp kun je ook opslaan op je smartphone startscherm met als resultaat het bekende app-icoon.
  • Een mobiele website levert directe ontsluiting van informatie; met slechts één klik. Bij een native app heeft de gebruiker een aantal stappen nodig voordat hij bij de informatie is die hij zoekt.
  • Een voordeel van een native app is dat hij wel vaak sneller is, doordat alle grafische elementen bij het downloaden van de app al geïnstalleerd zijn, slechts nieuwe content moet nog worden opgehaald.
  • En de native app is ook offline te gebruiken, wat bij de mobiele website natuurlijk niet gaat. 
Jeroen de Hooge

Jeroen is al meer dan 15 jaar betrokken bij Dutchcowboys. Voornamelijk als digital content creator. En dan voor alle titels van The Blogidea Factory. Liefhebber van advertising, entertainment, tech, gadgets, en eigenlijk alles online.

Verder lezen over App

Dyson wil je met AR-app laten zien welke plekjes je bent vergeten

Dyson komt met een app om je te wijzen op de plekjes waar je hebt vergeten te stofzuigen. Heel confronterend, maar er zijn nog vragen.

Technology12.04.2024

Dyson wil je met AR-app laten zien welke plekjes je bent vergeten

Uber nu ook beschikbaar in Zwolle

Taxichauffeurs uit Zwolle kunnen sinds een week de Uber app gebruiken om passagiers te vinden die op zoek zijn naar een rit.

Online10.04.2024

Uber nu ook beschikbaar in Zwolle

​Waarom je gedreven blijft om Duo Lingo of Candy Crush te doen

Sommige spelletjes of apps begin je mee, maar laat je na een paar dagen al links liggen. Anderen doe je elke dag, alsof het een religie is. Helemaal als de klok bijna 12 uur slaat ‘s nachts, dan breekt het zweet je uit...

Mobile18.03.2024

​Waarom je gedreven blijft om Duo Lingo of Candy Crush te doen

Signal heeft meer dan 1 miljoen Nederlandse gebruikers

WhatsApp mag zich binnenkort dan openstellen voor meer ander appverkeer, er zijn nog steeds altnernatieven voor de app die flink in opkomst zijn. Zo schijnt Signal het in Nederland enorm goed te doen: er zijn 1 miljoen N...

Online07.02.2024

Signal heeft meer dan 1 miljoen Nederlandse gebruikers

WhatsApp-alternatief boert goed
​Zo kun je een WhatsApp-kanaal starten en beheren

WhatsApp heeft het sinds kort mogelijk gemaakt om een kanaal te volgen. En je kunt nu ook zelf een kanaal starten. Op die manier kun je als je bijvoorbeeld een bedrijf hebt, of een fanclub runt, je klanten of medefans op...

Social Media26.01.2024

​Zo kun je een WhatsApp-kanaal starten en beheren

CES: volledig offline gegevens overdragen kan nu met de LiveDrop app

Door het scannen van een speciale bewegende digitale code op de CES in Las Vegas kon Constantijn van Oranje als eerste een bestand volledig offline ontvangen op zijn telefoon. De technologie voor deze offline manier van...

Startups11.01.2024

CES: volledig offline gegevens overdragen kan nu met de LiveDrop app

In 2023 hebben we ruim 6,6 miljard euro betaald met Tikkies

De populariteit van "stuur je ff een Tikkie" is ook in 2023 verder toegenomen. In totaal is dit jaar al voor ruim 6,6 miljard euro aan Tikkies verrekend. Het record van vorig jaar - 5,5 miljard euro - is dus opnieuw verb...

Mobile28.12.2023

In 2023 hebben we ruim 6,6 miljard euro betaald met Tikkies

​Nieuw jaarrecord
Gepersonaliseerde waarschuwingen voor spookrijders krijgen via app

Uit onderzoek in 2022 kwam naar buiten dat de Nederlandse politie jaarlijks te maken krijgt met zo'n 375 spookrij-incidenten. Nieuws en updates over eventuele spookrijders hoor je vaak via de radio. Maar met apps als Spo...

Automotive13.12.2023

Gepersonaliseerde waarschuwingen voor spookrijders krijgen via app

Vlaanderen pioniert!