Een wachtwoord verscholen in je foto

Een wachtwoord verscholen in je foto

De administratie van lastig te onthouden wachtwoorden ook zo beu? Microsoft introduceert nu een nieuwe wachtwoordmethode in Windows 8 voor mobiele apparaten met touchscreen. Een methode met een foto, ofwel Picture Password. Om het wachtwoord in te stellen selecteren gebruikers een foto. Vervolgens maken ze drie gebaren op die foto. Die drie gebaren vormen het nieuwe wachtwoord.

Inloggen gebeurt nu op de meeste 'touch'-gebaseerde systemen, zoals tablets of smartphones, met een viercijferige pincode. Met vier cijfers van 0 tot 9 zijn 10.000 cijfercombinaties mogelijk. Het raden van de juiste kan dus veel  tijd in beslag nemen. Ware het niet dat gebruikers een pincode eenvoudig willen onthouden en dus vaak kiezen voor hun geboortejaar of erger nog, vier nullen of 1234. Combinaties die voor kwaadwillenden eenvoudig te achterhalen zijn.

De meeste mensen zijn visueel ingesteld. Picture Password sluit daarom veel beter aan bij hoe de gemiddelde mens in elkaar zit. Met drie gebaren meldt een gebruiker zich aan. Zo kan de gebruiker specifieke objecten aanraken of bepaalde bewegingen over het scherm maken. Doordat elke willekeurige combinatie van gebaren mogelijk is, kunnen gebruikers de meest moeilijke 'wachtgebaarcombinaties' maken. De gebaren moeten elke keer in dezelfde volgorde gemaakt worden. Door de combinatie van verschillende gebaren en de volgorde is een praktisch oneindige hoeveelheid gebaren mogelijk. Voor de goede orde, Picture Password vervangt niet de pincode in Windows 8. Bedrijven bepalen zelf voor welke methode ze kiezen.

Duidelijk is wel dat Picture Password veel voor heeft op de oude vertrouwde, maar moeilijk te onthouden, pincode. De wachtwoordmethode is snel in gebruik en persoonlijk zonder in te boeten aan veiligheid. Wat vind jij van Picture Password?

 

7f694f1eab924ea66dee7129642216bdfb3b5d43_96803_90_90_1Danny Burlage

is Entrepeneur, auteur, blogger, Microsoft MVP, CTO, Microsoft-watcher, Enterprise solutions specialist en werkt voor Wortell. Danny kun je volgen via zijn persoonlijke blog, via LinkedIn en Twitter.

Reacties (4)

 • Een geweldig goede zaak. Ik had hier al maanden eerder van gehoord. Ik ken zelfs iemand hier in Nederland die dit aan het ontwikkelen was, maar blijkbaar heeft Windewos 8 het gras voor de voeten weggemaaid. Niettemin, een echte revolutie, zeker omdat het nu via Windows 8 een mega groot acceptatie level krijgt.

  Zo 28 okt 2012, 11:55 [reply]

  • Loe

  citaat: Met vier cijfers van 0 tot 9 zijn 10.000 cijfercombinaties mogelijk. Het raden van de juiste kan dus veel tijd in beslag nemen.

  Veel tijd??! Dat meen je toch niet serieus. Dat is binnen 1 minuut gekraakt.

  Zo 28 okt 2012, 13:31 [reply]

  • Robin

  Dat wil ik je graag zien doen. 10.000 cijfercombinaties binnen 1 minuut invoeren op je touchdevice. Ik neem koffie en broodjes mee.

  Zo 28 okt 2012, 18:11 [reply]

 • Met brute force zijn 10.000 CIJFERcombinaties inderaad binnen luttele seconden te hacken. Het wordt al snel een factor 10 lastiger wanneer er ook letters (of tekens!) gebruikt worden.

  Ma 29 okt 2012, 10:19 [reply]

Reageren

 • HTML niet toegestaan. URL's worden automatisch clickable.
  * E-mail adres wordt niet getoond

Recommend on Google

Headlines

© 2004-2014 Dutchcowboys.nl - All Rights Reserved.

All views and opinions expressed are those of the authors of Dutchcowboys.

All trademarks, slogans, text or logo representation used or referred to in this website are the property of their respective owners. Sitemap

Hosted by Nines