Technology13.11.2013

10 redenen om over te stappen naar Windows 8.1


10-redenen-om-over-te-stappen-naar-windo.jpg
10-redenen-om-over-te-stappen-naar-windo.jpg

Bijna een jaar terug lanceerde Microsoft Windows 8. De overstap van Windows 7 naar Windows 8 is voor velen een evengrote revolutie als de overstap van Windows 3.1 naar Windows 95 18 jaar geleden. Hoewel gebouwd op de onderlaag van Windows 7, is Windows 8 echt een compleet nieuwe ervaring voor eindgebruikers. Velen zijn enthousiast over het nieuwe besturingssysteem, anderen moeten er erg aan wennen.

Sinds 17 oktober is Windows 8.1 beschikbaar. Bijna een jaar na de introductie komt Microsoft met een nieuwe versie. Eigenlijk is het helemaal geen nieuwe versie maar een verdere evolutie van Windows 8. Daarbij heeft Microsoft geluisterd naar haar klanten. Windows 8.1 heeft op veel verschillende manieren dan ook een duidelijke toegevoegde waarde voor haar gebruikers.

Mijn top 10 lijst

De startknop is terug! Het verdwijnen van de startknop is voor veel gebruikers wellicht één van de grootste wijzigingen ten opzichte van Windows 7 geweest. Hoewel de startknop indruist tegen alles waar de initiële ontwerpers van Windows 8 in geloofden, is hij op verzoek van vele gebruikers teruggezet in Windows. Vanuit de desktop modus is daarmee het startscherm op te starten. De startknop toont dus niet zoals in Windows 7 een startmenu, maar het startscherm.

Windows 8.1 updates worden automatisch geïnstalleerd. Je hoeft dus niet zelf updates van de computer en updates van apps te installeren. Windows 8.1 zorgt ervoor dat je altijd bent voorzien van de nieuwste versie van een App.

Het vergrendelingsscherm (scherm dat ondermeer getoond wordt als de computer ontwaakt uit haar slaapstand) is gepersonaliseerd op basis van de ingelogde gebruiker. Daarbij worden foto’s uit verschillende bronnen gecombineerd weergegeven. Een mogelijke bron voor het tonen van foto’s is Microsoft’s SkyDrive. In combinatie met Windows Phone worden dus altijd de laatste foto’s die je hebt gemaakt getoond.

Op een desktop computer, laptop en tablet kunnen meerdere accounts ingesteld worden. Iedereen in het gezin kan zo zijn eigen tablet ervaring krijgen. Dit is bijzonder handig als je ervoor wilt zorgen dat je kinderen niet per ongeluk de e-mail van je baas beantwoorden. Daarbij krijg je bij het aanmaken van een nieuwe gebruiker de vraag of het een account van een kind is. Als die selectie is gemaakt, biedt de computer beveiliging tegen ongewenste websites, apps die je continue verleiden om nieuwe aankopen te doen etc.

De subtiele wijzigingen die zijn doorgevoerd in het Windows 8.1 startscherm zorgen ervoor dat gebruikers een nog betere ervaring krijgen. Zo zijn een tweetal nieuwe formaten voor de tegels geïntroduceerd. Extra groot en extra klein. Extra groot is bijzonder handig voor Windows Store Apps als E-mail. Zonder de App te openen zie je eigenlijk al welke e-mail je hebt ontvangen. De super kleine tegels zijn gemakkelijk om grotere hoeveelheden Apps bij elkaar te plaatsen.

De Windows Store heeft een metamorfose ondergaan. Waar het praktisch onmogelijk was in Windows 8 om leuke en interessante Apps te vinden, is dat een stuk gemakkelijker in Windows 8.1. De Apps worden beter gegroepeerd en aantrekkelijker weergegeven.

Het zoeken naar informatie op een Windows 8.1 machine is een beleving geworden. Wil je snel informatie zoeken op je computer dan begin je gewoon met het intypen van je zoekwoorden. Indien hetgeen je zoekt niet direct wordt weergegeven, klik je op het vergrootglas. Vervolgens wordt een zoekscherm getoond die een combinatie maakt van informatie op je computer (zoals documenten, foto’s en muziek) en algemene informatie op het Internet.

Windows 8.1 gebruikers met meerdere laptops en tablets hebben de mogelijkheid om bijna alle instellingen, apps en het Windows startscherm over alle computers te synchroniseren. Daarmee wordt eenzelfde ervaring geboden op ieder Windows 8.1 apparaat dat een gebruiker opstart.

De synchronisatie met SkyDrive (de online opslagdienst voor documenten, foto’s en muziek) is verbeterd. Alleen die mappen die offline beschikbaar moeten zijn hoeven nog maar gedownload te worden naar de Windows client. De inhoud van alle andere mappen is wel te bekijken, maar niet te openen. Zo zijn alle foto’s opgeslagen in SkyDrive te bekijken maar wordt een foto pas gedownload naar de computer zodra een gebruiker de foto daadwerkelijk opent. Hiermee wordt ervoor gezorgd dat niet standaard alle opslagcapaciteit van de computer wordt weggekaapt door een client.

Er is een hele bulk aan functies toegevoegd die Bring Your Own Device ondersteunen. Gebruikers kunnen zelf hun computer koppelen aan het netwerk middels Workplace Join, waarmee zij gecontroleerd toegang krijgen tot bedrijfsinformatie. Bestanden kunnen direct op bedrijfsprinters worden afgedrukt, presentaties kunnen via WIFI gepresenteerd worden op beamers en er zijn meer mogelijkheden gekomen voor het beheer met tools als Windows Intune.

Heb je nu Windows 8? Ik raad je aan om de gratis update te doen naar Windows 8.1

Danny Burlage

Danny is Entrepeneur, auteur, blogger, Microsoft MVP, CTO, Microsoft-watcher, Enterprise solutions specialist en werkt voor Wortell.

Verder lezen over Microsoft

Pas op: nieuwe bug laat je als Microsoft-medewerker e-mails sturen

Microsoft reageert er verder niet op, maar een security-expert bewijst dat het hem is gelukt om mails te sturen vanuit @microsoft.com. Dat kan grote gevolgen hebben voor phishingmails.

Cybercrime19.06.2024

Pas op: nieuwe bug laat je als Microsoft-medewerker e-mails sturen

Microsofts ‘fotografische geheugen’ Recall vormt mogelijk securityprobleem

Waar veel AI-tools tot nu toe veelal hetzelfde doen, is Microsoft Recall iets compleet nieuws. Maar het komt met de nodige vraagtekens.

Technology04.06.2024

Microsofts ‘fotografische geheugen’ Recall vormt mogelijk securityprobleem

Call of Duty: Black Ops 6 komt direct uit op Xbox Game Pass

Microsoft heeft na veel vragen alvast laten weten dat Call of Duty: Black Ops 2 al meteen vanaf dag 1 op Xbox Game Pass staat. Bedankt Activision-overname.

Gaming28.05.2024

Call of Duty: Black Ops 6 komt direct uit op Xbox Game Pass

Je krijgt straks tips van Copilot als het niet lukt met gamen

Soms zit je zo vast in een game dat er nog maar twee keuzes zijn: je controller kapotgooien en nooit meer gamen, of een walkthrough opzoeken. Nu is er iets nieuws: AI om hulp vragen.

Gaming21.05.2024

Je krijgt straks tips van Copilot als het niet lukt met gamen

Microsoft Teams wordt een stuk leuker met eigen emoji

Microsoft Teams wordt wat leuker, want je kunt straks zelfgemaakte emoji toevoegen om de chat nog wat meer vrolijkheid te geven.

Online21.05.2024

Microsoft Teams wordt een stuk leuker met eigen emoji

Microsoft wil je helpen betere prompts te schrijven

AI gebruiken is best leuk, maar het voelt vaak alsof elke prompt een soort examen is. Je wil het meteen goed doen. Microsoft gaat helpen.

Online08.05.2024

Microsoft wil je helpen betere prompts te schrijven

Een realistische video van jou is gemaakt met één foto

Microsoft heeft een nieuw AI-model gepresenteerd dat op vrij indrukwekkende wijze en met heel weinig informatie al volledige video's kan maken, mét tekst.

Online22.04.2024

Een realistische video van jou is gemaakt met één foto

Dit zijn volgens LinkedIn de beste bedrijven voor carrièreontwikkeling in 2024

Deze jaarlijkse lijst biedt een overzicht van de 15 beste werkplekken voor professionals om op dit moment carrière te maken in Nederland. Het is dit jaar een mix van bedrijven in tech, financiën, consumentengoederen en logistiek.

Social Media16.04.2024

Dit zijn volgens LinkedIn de beste bedrijven voor carrièreontwikkeling in 2024

Verder lezen over Windows 8

Microsoft sluit App-ontwikkelaars 24 uur op tijdens BarCode [Adv]

Eerder deze maand hebben een aantal app ontwikkelaars zich vrijwillig 24 uur op laten sluiten in de oude gevangenis van Rotterdam. Tijdens deze 24-uursmarathon, genaamd BarCode, hebben de aanwezige ontwikkelaars ongestoo...

Technology26.02.2014

Microsoft sluit App-ontwikkelaars 24 uur op tijdens BarCode [Adv]

Chrome komt met nieuwe versie voor Windows 8

Op de officiële blog over Chrome is aangekondigd dat de nieuwste versie van Chrome voor Windows 8 uit de Beta versie is gekomen. Daarmee creeert Google op een Windows 8 machine niet alleen een uitstekende browser, maar...

Technology15.01.2014

Chrome komt met nieuwe versie voor Windows 8

Windows 8 stijgt in augustus naar global OS-marktaandeel van 7,4%

De nieuwe cijfers van Net Applications over marktaandeel van internet traffic van augustus 2013 zijn beschikbaar en Windows 8 stijgt daarin (van 5,4% in juli) naar 7,4%, wat voor één maand best een grote groei is. Het...

Technology02.09.2013

Windows 8 stijgt in augustus naar global OS-marktaandeel van 7,4%

Het gaat niet goed met de verkoop van Windows 8

In één week melden zowel HP, als Dell en de grote Amerikaanse winkelketen in kantoorartikelen Staples dat de verkoop van Windows 8-based computers moeizaam gaat. En dat betekent dan ook automatisch dat de verkoop van W...

Technology25.08.2013

Het gaat niet goed met de verkoop van Windows 8

Windows 8 heeft nu 5,1% marktaandeel en is Windows Vista voorbij

De helft van 2013 hebben we weer achter de rug, Windows 8 blijft langzaamaan groeien terwijl Windows XP en Vista wat afnemen. Inmiddels is Windows 8 wel de grens van 5% marktaandeel gepasseerd, en is ook de voorganger va...

Technology02.07.2013

Windows 8 heeft nu 5,1% marktaandeel en is Windows Vista voorbij

Samsung presenteert twee nieuwe Windows 8 tablets

Samsung presenteert de ATIV Q en ATIV Tab 3, twee nieuwe Windows 8 tablets. De tablets bieden veel mogelijkheden om content te maken, te gebruiken en te delen. De ATIV Q blinkt uit in flexibiliteit, want je kunt deze tab...

Gadgets21.06.2013

Samsung presenteert twee nieuwe Windows 8 tablets

Kleinere Windows 8 tablets krijgen gratis versie Office 2013

Microsoft onthulde dat toekomstige 7- en 8-inch Windows 8 tablets verscheept zullen worden met een gratis versie van Office 2013. Tijdens het congres Computex vandaag vertelde Windows' CFO Tami Reller dat Office Home & S...

Technology05.06.2013

Kleinere Windows 8 tablets krijgen gratis versie Office 2013

Halo maakt de sprong naar Windows 8 en Windows Phone 8

Microsoft Game Studios kondigde vandaag de volgende Halo titel aan: Halo - Spartan Assault, komt overigens niet beschikbaar voor consoles. De game komt exclusief beschikbaar voor Windows Phone 8, Windows 8 PC's en table...

Technology04.06.2013

Halo maakt de sprong naar Windows 8 en Windows Phone 8

Verder lezen over Windows 8.1

24 uur met Microsoft Surface Pro 3

Afgelopen dinsdag presenteerde Microsoft op hun kantoor op Schiphol aan een handje vol journalisten de Surface Pro 3, ik als Apple gebruiker heb weinig met Microsoft Surface’s tablets en Windows 8.1 te maken gehad en d...

Gadgets07.08.2014

24 uur met Microsoft Surface Pro 3

Build 2014: Microsoft kondigt Windows 8.1 update aan

Gisteren is Build van start gegaan, het event waar Microsoft haar laatste ontwikkelingen onthult. Vanuit het Moscone Center in San Francisco, kondigde Satya Nadella, Stephen Elop and Terry Myerson o.a. de nieuwe Windows...

Technology03.04.2014

Build 2014: Microsoft kondigt Windows 8.1 update aan

Upgrade naar Microsoft’s Windows 8.1 gaat niet op rolletjes [UPDATE]

18 oktober 2013 was de officiële startdag van het (gratis) downloaden van de upgrade van Windows 8 naar Windows 8.1.Deze omvangrijke operatie gaat voor Microsoft niet van een leien dakje. De upgrade versie 8.1 van Windo...

Technology20.10.2013

Upgrade naar Microsoft’s Windows 8.1 gaat niet op rolletjes [UPDATE]

Geen introductie prijs voor Windows 8.1 bij lancering op 18 oktober

Microsoft heeft de prijzen van de upgrade versie Windows 8.1 bekend gemaakt. Microsoft had al aangekondigd dat voor huidige bezitters van de Windows 8 versie de upgrade gratis is.Als men van een eerdere versie naar Windo...

Technology19.09.2013

Geen introductie prijs voor Windows 8.1 bij lancering op 18 oktober

Release Windows 8.1 wordt half oktober verwacht

De preview van Windows 8.1 is al een maand te downloaden en meningen over deze update van Windows 8 zijn ook op deze site al gegeven, maar volgens ZDnet moeten we nog twee maanden wachten voor de definitieve versie van W...

Technology13.08.2013

Release Windows 8.1 wordt half oktober verwacht

Windows 8.1. Waarom deze versie ook niet een doorbraak kan zijn!

De nieuwe Windows 8.1. preview is sinds 11 juli 2013 te downloaden, en de wijzigingen van deze update zijn aanzienlijk, maar zal op de "oude" laptop omgeving (geen touchscreen bijvoorbeeld) afbreuk blijven doen aan de al...

Technology04.08.2013

Windows 8.1. Waarom deze versie ook niet een doorbraak kan zijn!

Windows 8.1 biedt nieuwe zoekbeleving

Op de blogsite van Bing is men er duidelijk over: Windows 8.1 is niet zo maar een update van het bestaande Windows 8; het heeft een heleboel nieuwe "coole" features. De belangrijkste hiervan is de nieuwe vorm van search...

Technology05.07.2013

Windows 8.1 biedt nieuwe zoekbeleving