Cybercrime17.10.2014

Bekende actrices en dj’s als dekmantel voor cybercriminelen


Direct na de bekendmaking van de gevaarlijkste celebrities van 2014, eerder deze maand, is de waakzaamheid voor oplichtingtrucs over de ruggen van supersterren opgeschaald naar de hoogste alarmfase, zéker nu onze eigen Armin van Buuren de op één na gevaarlijkste beroemdheid ter wereld is én het Amsterdam Dance Event in de hoofdstad is neergestreken. Toch heeft onze fascinatie met de levensstijl van de ‘rich and famous’ geleid tot een nieuwe malware-golf, die tot alle hoeken van het wereldwijde web reikt.

Wat is er aan de hand? Een vers gelekte video waarop Emma Watson te zien zou moeten zijn, overspoelt de sociale media en druppelt zó onze computers en mobiele apparaten in. Het is wel duidelijk dat Watson niet willekeurig is gekozen: ze was weliswaar geen slachtoffer van celebgate, de geruchtmakende zaak rond gestolen en massaal gelekte naaktfoto’s en –video’s van beroemdheden, maar ze heeft wel onomwonden haar mening geventileerd. Met haar ongezouten kritiek heeft Watson – twee jaar geleden zélf nog de gevaarlijkste internationale beroemdheid en een goede kanshebber voor de volgende keer – blijkbaar een paar bewoners van de donkerste internetkrochten wakker geschud.

Hoe werkt het? Op Facebook worden we verleid tot het klikken op een link naar een privé-video van Emma Watson. We worden echter niet getrakteerd op de actrice, maar op een ‘Trojaans paard’ dat zich ontfermt over onze persoonlijke gegevens en meteen de instellingen van de internetbrowser permanent verandert.

Zodra er op de link is geklikt, zet het Trojaanse paard de deur van je browser wagenwijd open, waarna hackers de controle overnemen. Ze hebben vrij toegang tot je Facebook-account, zien alles wat jij ziet en, jawel, kunnen op je tijdlijn plaatsen wat ze maar willen. En dat zijn geen schattige poezenfilmpjes of onschuldige, zij het afgezaagde tegeltjeswijsheden, maar malware-bommen en –granaten. Ze spannen je voor hun karretje door automatisch fanpagina’s te volgen en te liken, waarna ze in jouw naam reacties met diezelfde schadelijke link plaatsen. Voor je het weet verspreidt de zwendel zich als een olievlek over het sociale netwerk.

Kijk uit voor de dj!
Armin van Buuren is de nummer twee op de wereldwijde lijst van gevaarlijke beroemdheden, maar het nationale lijstje bevat nog meer dj’s: ook Tiësto, Nicky Romero, Martin Garrix en Hardwell mogen zich in de warme belangstelling van de – al dan niet georganiseerde – cybermisdaad verheugen. En geloof maar dat het Amsterdam Dance Event, dat tot en met 19 oktober heerst over de hoofdstad, die belangstelling aanwakkert. Armin van Buuren is natuurlijk geen Emma Watson, maar voorlopig laat hij de Britse actrice op de internationale lijst ver achter zich.

Dus als je thuis, achter je computer of op de bank met je smartphone, in de stemming wilt komen voor een van de grootste dance-evenementen ter wereld, doe dat dan met YouTube, Spotify of een ouderwetse cd, en blijf héél ver uit de buurt van gratis tracks en video’s van welke grootheid dan ook.

Hoe bescherm je jezelf?

• Herken de signalen van een aanval. Sommige sociale aanvallen zijn moeilijk te herkennen, andere weer helemáál niet. De meest ‘sneaky’ aanvallen proberen je meestal ‘af te laten dwalen’ naar kwaadaardige websites of applicaties. Stuit je op een verdachte website die zich voordoet als een legitiem merk, maak je dan uit de voeten! Of bescherm jezelf met McAfee SiteAdvisor of een vergelijkbaar gereedschap dat je waarschuwt voor riskante sites.

• Wees op je hoede voor ongevraagde berichten. Sociale aanvallen zijn soms moeilijk te vermijden, omdat ze misbruik maken van vertrouwde relaties, maar lompere pogingen zijn gemakkelijk te herkennen. Als de Facebook-vriend met de link naar Emma Watson of Armin van Buuren zich normaal niet inlaat met shownieuws, sterrenroddels en/of dansbare muziek, dan is er genoeg reden tot achterdocht. Het is dan wel zo aardig om die vriend ook even attent te maken op de mogelijkheid dat zijn account is gehackt!

• Klik Slim. Wees voorzichtig met links op sociale netwerken. Wantrouw links naar gratis content en controleer webadressen op spelfouten. Wil je ook slim leren klikken, kijk dan eens op https://digitalsecurity.intel.com/clicksmart/en/.

• Gebruik uitgebreide beveiliging. Bescherm je gegevens en identiteit online met uitgebreide beveiligingssoftware als McAfee LiveSafe. Het wachtwoordbeheer in deze dienst geeft je volledige controle over je accountgegevens en houdt hackers uit de buurt van je online profielen.

Dit artikel is geschreven door Radboud Beumer, Sr Regional Director Benelux McAfee

Verder lezen over Hackers

Bescherm jij je online identiteit wel genoeg?

We kennen allemaal wel de verhalen van mensen wiens Instagram-foto’s worden gestolen om een catfish-account aan te maken, of mensen, bedrijven en merken bij wie hackers toegang hebben gekregen tot een van de social media accounts.

Cybercrime15.04.2024

Bescherm jij je online identiteit wel genoeg?

​Ransomware: wel of niet betalen als je bestanden gegijzeld zijn?

Vandaag werd bekend dat we in één jaar tijd in de wereld 1,1 miljard dollar hebben betaald aan ransomware. Losgeld, om de toegang terug te krijgen tot documenten, klantgegevens en meer. Waar er bij fysieke gijzelingen...

Cybercrime08.02.2024

​Ransomware: wel of niet betalen als je bestanden gegijzeld zijn?

Flinke toename datingfraude: In 2023 bedroeg schade méér dan 7 miljoen euro

Volgens de Fraudehelpdesk hebben in 2023 maar liefst 494 mensen aangifte gedaan van datingfraude, waarvan 264 mensen ook flink schade hebben geleden. De totale schade als gevolg van datingfraude in 2023 bedraagt €7.644...

Online29.01.2024

Flinke toename datingfraude: In 2023 bedroeg schade méér dan 7 miljoen euro

75% meer dan in 2022
​Zo wapen je je tegen ransomware

Het wordt een steeds groter probleem: ransomware. Het ene na het andere bedrijf krijgt te maken met ‘gekidnapte’ bestanden, die daarnaast ook nog vaak alsnog worden gelekt. Het gebeurde laatst nog bij de gamestudio a...

Cybercrime19.01.2024

​Zo wapen je je tegen ransomware

Cybercrime & cybersecurity in 2024: toename van AI-gedreven hacks

Van de manipulatie van grote taalmodellen tot vishing met AI-gebaseerde chatbots, kunstmatige intelligentie drukt in 2024 een steeds grotere stempel op het cybersecuritylandschap. Zo voorspelt het WatchGuard Threat Lab v...

Cybercrime04.12.2023

Cybercrime & cybersecurity in 2024: toename van AI-gedreven hacks

Veel MKB-bedrijven denken niet interessant genoeg te zijn voor cybercriminaliteit

Steeds meer MKB-bedrijven krijgen dagelijks te maken met malafide websites en pogingen tot phishing via hun systemen of medewerkers. Zo blijkt uit nieuwe gegevens van KPN. Op wekelijkse basis verijdelt de telco ruim 7 mi...

Cybercrime28.11.2023

Veel MKB-bedrijven denken niet interessant genoeg te zijn voor cybercriminaliteit

Wrong!
​Last minute decemberaankopen: een feest voor fraudeurs

Cybercriminelen spelen altijd in op trends en speciale gebeurtenissen. Het is dan ook niet zo vreemd dat het aantal meldingen van webwinkelfraude flink toeneemt tussen november en januari. Met Sinterklaas in het land en...

Cybercrime20.11.2023

​Last minute decemberaankopen: een feest voor fraudeurs

Cybercrime in 2024: AI en CaaS maken het leven van cybercriminelen makkelijker

Fortinet maakt de voorspellingen voor de cybergevaren van 2024 bekend. In het 2024 Threat Predictions Report (PDF) richt het onderzoeksteam FortiGuard Labs zijn blik op een nieuw tijdperk van geavanceerde cyberbedreiging...

Cybercrime13.11.2023

Cybercrime in 2024: AI en CaaS maken het leven van cybercriminelen makkelijker