Cybercrime15.08.2009

Mexicaanse griep favoriet lokmiddel virusontwikkelaars


mexicaanse-griep-favoriet-lokmiddel-viru.jpg
mexicaanse-griep-favoriet-lokmiddel-viru.jpg

De dood van Michael Jackson, de Mexicaanse griep en Obama’s politieke campagne zijn de onderwerpen die hackers de eerste helft van 2009 het meest aangrepen om virussen te verspreiden.

Hierbij werd vooral gebruik gemaakt van e-mail of social media zoals Twitter en Facebook. Virusontwikkelaars spelen hiermee in op het toenemend internetgebruik voor het opzoeken van het laatste nieuws. Ze gebruiken bij voorkeur recente nieuwsfeiten als lokmiddel om virussen te verspreiden. Onderwerpen die betrekking hebben op het spioneren van mogelijk ontrouwe partners zijn ook zeer succesvol. Zo bieden virusverspreiders applicaties aan die je schijnbaar toelaten om sms-berichten die verstuurd zijn vanaf een mobiele telefoon te lezen via het internet.

PandaLabs heeft van januari tot juni een onderzoek uitgevoerd naar de meest gebruikte onderwerpen om virussen te verspreiden. De resultaten zijn als volgt:

1.     De dood van Michael Jackson: 30 %
2.     H1N1 virus (Mexicaanse griep): 27%
3.     Obama’s politieke campagne en presidentschap: 11%
4.     Software om de sms-berichten van partners te lezen: 9%
5.     Independence day: 8%
6.     De berichtgeving van het Reuters agentschap: 5%
7.     Kortingsbonnen voor online shopping: 4%
8.     Valentijnskaarten: 2%
9.     De dood van Farrah Fawcet: 2%
10.   Linken naar de Pussycat Dolls video’s: 1%

Vier simpele tips:

– Wanneer aanvallers de aandacht gewonnen hebben sturen ze internetgebruikers door naar een webpagina om iets te bekijken of te downloaden. Echter, de officiële website van YouTube vraagt er bijvoorbeeld niet om een codec te downloaden zodat je een video kan zien. Wanneer je naar een webpagina geleid wordt die er hetzelfde uit ziet als een legale pagina, zoals YouTube, wees er dan zeker van dat de URL in de adresbalk de officiële URL is.

– Indien je niet weet wat het officiële adres is, zoek het uit door een zoekopdracht te geven in  eenzoekmachine. Meestal is het eerste resultaat het adres van de officiële website.

– Je kunt gebruik maken van beveiligingssoftware om het risico van besmetting met een virus te voorkomen.

– Indien je geen oplossing hebt die je deze dienst aanbiedt en je weet niet of een webpagina onbetrouwbaar is, kan je er nog altijd voor zorgen dat je computer niet geïnfecteerd raakt. Geef nooit zomaar toestemming om een bestand te downloaden. Op deze manier wordt de kwaadaardige code gedownload op je computer en geïnstalleerd op je systeem. Ten slotte dient elk bestand gescand te worden met een beveiligingsoplossing voordat je het opent.