MacFan-onderzoek: 3 op de 10 Macs bevat malware

MacFan-onderzoek: 3 op de 10 Macs bevat malware

Apple bezitters gaan er meestal wel prat op dat hun Mac vrij is van computervirussen en dat zij geen last hebben van de gemiddelde ellende die PC bezitters wel hebben. Niets is minder waar want op 31 van elke honderd Apple-computers in Nederland en België is malware te vinden. Dat blijkt uit onderzoek wat is gedaan door lezers van blad MacFan. Op verzoek van de redactie inspecteerden lezers voor de tweede keer hun harddisk op sporen van kwaadaardige software.

'Dat er bij zeven van de tien niets aan de hand is lijkt mooi, maar het is ook voor Apple-gebruikers oppassen geblazen', zegt hoofdredacteur Miro Lucassen. 'Ook Mac-bezitters moeten voorzichtig blijven op internet en niet te gretig ingaan op voordeeltjes die te mooi lijken om waar te zijn.'

Diverse deelnemers aan het lezersonderzoek dachten deze richtlijnen al deze jaren te volgen, maar ontdekten toch malware op hun computers, meestal als onderdeel van ongewenste e-mail met besmette bijlagen. Hoewel die op de Mac vrijwel nooit kwaad kunnen omdat het merendeel van de malware alleen overweg kan met Windows, weet moderne beveiligingssoftware deze kwaadaardige onderdelen meestal onschadelijk te maken zodat ze zich niet verder kunnen verspreiden.

De redactie nam verder zeven malwarebestrijders voor de Mac onder de loep en constateerde dat geen ervan alle gevaren weet te ondervangen. Zo valt de bescherming tegen besmette websites tegen en slipte een deel van de aangeboden malware door de mazen van het net. De betaalde pakketten presteerden hierbij niet heel veel beter dan hun gratis concurrenten. Op diverse computers van lezers veroorzaakten enkele virusbestrijders soms onaanvaardbare vertragingen. Dit verschijnsel trad niet op in de testopstelling. MacFan adviseert daarom iedereen die een malwarepakket overweegt om eerst de proefversie te installeren en te bekijken of prestaties van de computer op peil blijven alvorens tot aanschaf over te gaan.

MacFan-lezers onderzochten na een oproep in het tijdschrift en op de website hun computer met een antivirusprogramma van eigen keuze. Voor de meesten betekende dit de eerste installatie van een antiviruspakket op hun Macintosh, zodat de software enkele uren tot zelfs twee dagen nodig had voor de analyse. In totaal vonden de 170 deelnemende MacFan-lezers 480 besmette bestanden. Een zelfde onderzoek hield MacFan in 2011, waarbij 38 procent van de computers besmet bleek.

Als alles klopt en wij hebben daar geen enkele reden voor om aan te twijfelen is het voor Apple bezitters wel degelijk opletten geblazen. Welk programma nu de beste bescherming biedt is niet duidelijk. Heb je als lezer echte ervaringen en adviezen plaats ze dan in de comments. Alvast dank! 

Tags: apple, mac
2d600050395e57e734f486cf6df66dec7accd832_42066_90_90_1Henk de Hooge

is oprichter en hoofdredacteur van Dutchcowboys. Daarnaast is hij online-uitgever, internet entrepreneur en MD van Red Banana, een creatief content marketing en communicatie bureau. Henk volgen kun je via Twitter @Henkey via zijn Facebook pagina en Google+. Zijn foto's kun je vinden door hem te volgen op Instagram.

Reacties (7)

 • Dit artikel had wel wat genuanceerder geschreven kunnen worden. In de meeste gevallen zaten er .exe-bestanden bij de mails van de onderzochte computers. Die kunnen geen kwaad op een mac, want ze kunnen niet worden gestart.

  De titel maakt het dus veel dramatischer dan het in werkelijkheid is.

  Ma 22 okt 2012, 11:45 [reply]

  • Olaf

  Als wat Peter zegt klopt dan kan dit artikel meteen in de prullenbak! :)

  Ma 22 okt 2012, 12:01 [reply]

 • @Peter we zullen die vraag gelijk doorsturen aan de redactie van Macfan. Het meenemen van PC virussen in de resultaten zou niet terecht zijn. Zodra we een reactie hebben melden we deze.

  Ma 22 okt 2012, 12:34 [reply]

 • @Peter we hebben inmiddels een antwoord van de redactie van Macfan :

  "MacFan vindt dat deze titel de werkelijkheid beschrijft: drie op de tien onderzochte Macs bevat malware. Ook al richt een .exe-virus of Trojan op de Mac geen schade aan, het blijft handig om te weten wat je doorgeeft aan anderen die er wel last van kunnen ondervinden. Kapotte fietslampjes blijven kapotte fietslampjes, ook als je alleen overdag op je rijwiel stapt".

  Ma 22 okt 2012, 18:05 [reply]

  • Hens

  Het mag dat zijn dat een kapot fietslampje ook bij daglicht kapot blijft, het is ook zo dat een kapot fietslampje bij daglicht geen enkel gevaar met zich meebrengt. En dáár gaat het om.

  Anders zouden we misschien in alle keukens van Nederland maar de messen weg moeten halen, het zijn dodelijke steekwapens. En ondanks het feit dat er normaliter niets mis mee gaat, blijven het steekwapens en die horen niet in de keuken.

  Ma 22 okt 2012, 20:38 [reply]

  • Pieter Kroon

  Het is al lang bekend dat Mac's 'drager' kunnen zijn van PC-virussen en PC's op hetzelfde netwerk om die reden zouden kunnen infecteren. Om dergelijke virussen te verwijderen is er gratis software zoals bijvoorbeeld ClamXav die voornamelijk op Windows bedreigingen scant op je Macintosh computer. Er zijn namelijk vrijwel geen Mac bedreigingen. Als die er al zijn, dan worden die door Apple binnen de kortste keren gepatched. Mac's zijn dus nog steeds erg veilig :) Volgens mij proberen die mensen van dat filmpje gewoon hun product te verkopen, voor als er in de toekomst bedreigingen komen voor de Mac. Reclame gericht op preventie van iets dat hoogstwaarschijnlijk nog lang niet gaat komen. Als het komt, dan is het vaak een enkele bedreiging die door een Apple patch al snel onschadelijk gemaakt zal worden.

  Ma 22 okt 2012, 20:07 [reply]

  • Anton van vliet

  Ik werk al vanaf de eerste lancering met Mac's. Er is niets zo gebruiksvriendelijk en vrij van storingen als een Mac. Nog steeds een groot liefhebber van alles wat door Steve Jobs is ontwikkeld. Nog nooit software gebruikt om de Mac te beschermen. En nog steeds geen last gehad van malware. Echt een onderzoek wat overbodig is naar mijn mening! Leve de Mac!

  Ma 22 okt 2012, 20:52 [reply]

Reageren

 • HTML niet toegestaan. URL's worden automatisch clickable.
  * E-mail adres wordt niet getoond

Recommend on Google

Headlines

© 2004-2014 Dutchcowboys.nl - All Rights Reserved.

All views and opinions expressed are those of the authors of Dutchcowboys.

All trademarks, slogans, text or logo representation used or referred to in this website are the property of their respective owners. Sitemap

Hosted by Nines