Technology16.09.2011

IBC 2011 3D hype is over, what’s next?


Afgelopen week werd de IBC gehouden in de RAI in Amsterdam, sinds 1994 is dit jaarlijkse evenement de belangrijkste Europese beurs voor professionals uit de film- en televisie wereld maar ook content distributie. Hoewel de beurs een vakbeurs is zijn het wel de consumenten die voor een groot deel de eindgebruikers zijn van wat er op de beurs te zien is. Waar gingen de meeste gesprekken over tijdens de 34e IBC?

ibc-2011-3d-hype-is-over-what-s-next.jpg
ibc-2011-3d-hype-is-over-what-s-next.jpg

De afgelopen 3 jaar was het hoofdzakelijk 3D wat er op de IBC (en zijn Amerikaanse tegenhanger NAB) te zien was, en hoewel 3D dit jaar nog steeds wel aanwezig was, is de hype er wel af. 3D gaat het niet worden voor de mainstream consumentenmarkt ondanks dat fabrikanten als Samsung, Sony en LG de consumenten de TV’s door de strot proberen te drukken. Het ontbreken van een standaard bij actieve 3D brillen of een goede mogelijkheid om 3D zonder bril te kijken en goede 3D content (waar je geen hoofdpijn van krijgt) werken niet mee aan het slagen van deze toevoeging.

Tijdens de beurs heb ik met veel professionals van bedrijven als Adobe, Autodesk, Avid, Blackmagic, RED, AJA, Sony en Panasonic gesproken,maar ook fabrikanten van lenzen als Cooke, Zeiss, Arri en Angenieux met hun “4k ready” producten antwoorden op de vraag wat tot nu toe hun beste 3D ervaring was, de film Avatar.

Dit zegt een hoop, de film is uit 2009 en tot op heden is er voor de kenners anno 2011 geen betere 3D ervaring dan de film van James Cameron geweest. Is 3D dan helemaal over? Nee zeker niet, maar het succes waarop iedereen gehoopt had is het zeker niet geworden.

3D Holography
Maar wat is dan de volgende stap? HD? Hoewel Nederland hierin een inhaalslag aan het maken is dankzij de kabelbedrijven als Ziggo en UPC is HD voor veel landen om ons heen al lang een standaard.

Hologram video dan? Nee, ook niet, hoewel het was te zien in een klein hoekje ergens op de beurs, maar te complex om te maken en te bekijken.

jvc-4k-mini-hd.jpg
jvc-4k-mini-hd.jpg

De volgende stap is voorbij HD of zoals Sony het mooi omschreef bij de lancering van hun F-65 camera “Beyond HD” camera. Fabrikant RED produceert al jaren 4K camera’s en hebben een enorm succes met hun 5K Epic X daarnaast is het bedrijf hard aan het werk met de Scarlet een 6K camera. Sony kreeg veel positieve reacties op hun F-65 camera, maar de grote verrassing was bij JVC te zien, een prototype van een 4K mini cam met een 1/2″ sensor. Naast al het camera geweld is er ook aan de hardware kant goed te merken dat 4K belangrijk gaat worden. De Thunderbolt toepassingen als harde schijven, opname mogelijkheden en verbindingen zorgen voor de snelheid van al die 4K data. Schermen en projectoren van Christie’s, Sony, en Sharp die 4K of hoger aankunnen waren ook flink aanwezig. Het Japanse NHK liet zelfs al een complete 8K lijn zien. Van camera, lenzen tot aan satelliet verbinding aan toe. Ook het 85 inch LCD was samen met het 22 kanaals audio te bewonderen. Hoewel dit nog ver weg van de gemiddelde huiskamer is, kan ik zeggen dat het zeer indrukwekkend is.

nhk-8k.jpg
nhk-8k.jpg

Naast 4K is broadcasten van programma’s via internet een flinke opmars aan het maken. Voor vele is de gedachte dat er voor internet video geen kwaliteit nodig is een veilige maar kortzichtige gedachte. Immers trek internet video door platformen als Youtube, Vimeo en DailyMotion en je hebt meer kijkers dan via de normale tv kanalen. Programma’s kunnen vaker dan op TV terug gekeken worden. Een kwalitatief en inhoudelijk goed gemaakte video kan op Youtube meer viewers opleveren dan een eenmalige uitzending op TV. Zoals we allemaal weten komt dit vooral omdat we daar zelf kunnen bepalen, wanneer en waar we het kijken, iets wat met de huidige manier van televisieprogramma’s maken en uitzenden nog niet optimaal werkt.

Voor internet video is full HD tegenwoordig het minimale wat aantrekkelijk geacht wordt om naar te kijken. Toch is 4K video materiaal ook al te vinden op bijvoorbeeld Youtube. Naast 4k en internet video waren tablets en social “connected” tv trends waar op IBC veel over gesproken werd.

Jöran Maaswinkel

Jöran Maaswinkel is cameraman/editor/regisseur en freelance fotograaf. Meestal is hij achter de schermen te vinden om andere beter in de spotlights te krijgen. Zijn passie ligt bij beelden, bewegende of stilstaande zolang ze maar aanspreken. Daarnaast is hij zeer geïnteresseerd in nieuwe- en social media.

Verder lezen over 3D

​Immersive Tech: De toekomst van marketing is dichterbij dan je denkt

De lancering van de Apple Vision Pro, met de bijbehorende hype die we van Apple gewend zijn, heeft de discussie over immersive tech weer aangewakkerd. Is dit de toekomst van marketing, of is het nog te vroeg? De mythe v...

Technology08.02.2024

​Immersive Tech: De toekomst van marketing is dichterbij dan je denkt

​Predator Helios 3D: Deze laptop kan 3D weergeven zonder bril

Het blijft iets waar opo doorontwikkeld wordt: 3D. Je wil het wel zien, maar met zo’n bril op dan weer liever niet. Tegelijkertijd lijkt het soms alsof de ogen er wel erg snel aan wennen: in de bios heb je na een tijdj...

Gaming31.08.2023

​Predator Helios 3D: Deze laptop kan 3D weergeven zonder bril

Eerste 3D geprinte raket gaat binnenkort de ruimte in

Je kunt tegenwoordig bijna letterlijk alles met een 3D-printer maken. Echt, je kunt het zo gek niet bedenken of het is wel al eens geprint. Huizen bijvoorbeeld, maar een raket? Ja, ook dat is gedaan. Sterker nog, de eers...

Technology24.02.2023

Eerste 3D geprinte raket gaat binnenkort de ruimte in

Meta koopt Belgisch bedrijf dat 3D-geprinte brilglazen maakt

Voor de eigenaren van Luxexcel in Turnhout en Eindhoven heeft 2022 een fraaie afsluiting gekregen. Ze zijn namelijk overgenomen door Meta. De Belgische krant De Tijd meldde het nieuws van de overname als eerste en inmidd...

Technology30.12.2022

Meta koopt Belgisch bedrijf dat 3D-geprinte brilglazen maakt

Luxexcel kan glazen op sterkte printen voor slimme brillen
Jaws is terug van nooit weggeweest

Ik was 10 jaar toen Jaws in de bioscoop verscheen en ja, ik ben er – weliswaar met volwassen supervisie – naar toe geweest. Een bijzonder angstaanjagende ervaring en het was maar goed dat het na de zomervakantie in Z...

Entertainment06.09.2022

Jaws is terug van nooit weggeweest

3D simulatie game helpt zorgpersoneel te oefenen met vaccineren

Met de 'engelse variant' van het coronavirus in opkomst en een verlengde lockdown begint 2021 al weer veel weg te hebben van 2020. De lockdown kwam er om het aantal besmettingen terug te dringen, maar die vinden nu voora...

Nieuws14.01.2021

3D simulatie game helpt zorgpersoneel te oefenen met vaccineren

Startup gebruikt AI voor het printen van je leukste foto in 3D

Heb jij weleens een foto in 3D laten printen? De diepte geeft iedere afbeelding een heel bijzonder effect. Startup Floop Photography print foto’s in 3D en heeft hiervoor een speciaal algoritme ontwikkeld. Door gebruik...

Startups30.07.2020

Startup gebruikt AI voor het printen van je leukste foto in 3D

Nu ook dinosaurussen uit Jurassic World in 3D via Google

Na het succes van de 3D-dieren in Google, komen nu ook dinosaurussen uit Jurassic World beschikbaar op dezelfde manier. Dinosaurussen zijn al miljoenen jaren niet meer de baas op aarde, maar dankzij augmented reality (A...

Mobile01.07.2020

Nu ook dinosaurussen uit Jurassic World in 3D via Google

Verder lezen over Movie

Blink Twice: Channing Tatum nodigt je uit op zijn privé-eiland

Als Channing Tatum je uitnodigt om naar zijn eiland te komen, dan vraag je wanneer de eerste vlucht gaat, toch? Misschien beter van niet.

Entertainment24.04.2024

Blink Twice: Channing Tatum nodigt je uit op zijn privé-eiland

Nieuwe trailer voor zomerblockbuster van 2024: Deadpool and Wolverine

Deadpool and Wolverine komt eraan en de twee superhelden, of antihelden, lijken een perfecte match. De een neemt niets serieus, de ander alles. Dit is de nieuwe trailer.

Entertainment23.04.2024

Nieuwe trailer voor zomerblockbuster van 2024: Deadpool and Wolverine

Transformers One: Autobots bijna onherkenbaar door flinke facelift

Transformers One is voorzien van een nieuwe trailer en daarin zien de robots er flink anders uit. En er is een nieuwe cast.

Entertainment22.04.2024

Transformers One: Autobots bijna onherkenbaar door flinke facelift

Quentin Tarantino schrapt zijn tiende film The Movie Critic

Quentin Tarantino gooit het bijltje erbij neer: hij stopt met het maken van zijn tiende film. Hij gaat niet vervroegd met pensioen, hij zoekt nog naar een ander project.

Entertainment19.04.2024

Quentin Tarantino schrapt zijn tiende film The Movie Critic

Interview met de acteurs uit Abigail: “Bloed? Gebruik scheerschuim!”

Ze lijkt een perfect klein meisje, maar als ze ontvoerd wordt, dan blijkt dat de ontvoerders een groter probleem hebben dan haar vader die de topman in de criminele onderwereld is... We interviewden de cast van de nieuwe horrorcomedy Abigail.

Entertainment17.04.2024

Interview met de acteurs uit Abigail: “Bloed? Gebruik scheerschuim!”

The Blair Witch Project krijgt een vervolg: dit is wat we nu weten

In een bos, in een tentje, de weg kwijt, in de hoek staan: je weet vast over welke film dit gaat. The Blair Witch Project. Het krijgt een nieuw vervolg.

Entertainment11.04.2024

The Blair Witch Project krijgt een vervolg: dit is wat we nu weten

'I'm afraid to close my eyes'
Eerste trailer van Joker: Folie à Deux brengt melancholie

De Joker heeft een vriendinnetje. De man waarvan je vooral door het eerste deel zou denken dat hij maar eenzaam en alleen blijft, ontmoet in het tweede deel van deze moody filmfranchise de vrouw van zijn dromen.

Entertainment10.04.2024

Eerste trailer van Joker: Folie à Deux brengt melancholie

Scarlett Johansson wil maanlanding faken in Fly Me To The Moon

Het is één van de meest besproken ruimte-onderwerpen allertijden: is de maanlanding nou echt of niet? Het maakt niet uit tot welk kamp je behoort, waarschijnlijk zal je plezier halen uit de nieuwe film Fly Me To The Mo...

Entertainment09.04.2024

Scarlett Johansson wil maanlanding faken in Fly Me To The Moon