Entertainment30.06.2012

Batman ‘acteurs’ in Nederland


Gisteren, tijdens de kwalificatiedag van de TT van Assen, waren twee ‘acteurs’ uit de Batman film op het circuit te vinden. De Tumbler en de Bat-Pod waren speciaal naar Nederland gehaald te promotie van de meest recente Batman film, The Dark Knigt Rises.

Samen met deze twee voertuigen was ontwerper Chris Corbould en zijn team mee gekomen om het een en ander over de filmsterren op wielen te vertellen.

batman-acteurs-in-nederland.jpg
batman-acteurs-in-nederland.jpg

Nadat X-Factor jurylid Stacey Rookhuizen met de Tumbler een ritje over het circuit van Assen had gereden, kregen we van Dutchcowboys de gelegenheid om de ontwerper van de Tumbler en de Bat-Pod Chris Corbould enkele vragen te stellen. Opmerking vooraf, het is bij persmomenten van o.a. filmdistributeurs heel gebruikelijk om de pers een media slot te geven, TV gaat eerst en dan de rest. Ik kreeg 3 minuten en niet meer, net genoeg om een idee te krijgen hoe de Tumbler gemaakt is, hoeveel mensen ermee bezig zijn geweest om het voertuig te maken, hoeveel modellen er gemaakt zijn en natuurlijk wat de specificaties zijn van de Tumbler.

stacey-rookhuizen-tt-assen.jpg
stacey-rookhuizen-tt-assen.jpg

Wat meteen opvalt aan Chris Corbould dat het een bescheiden man is, hij is dan wel de hoofdontwerper maar bij elke gelegenheid benadrukt hij, dat hij maar een klein onderdeel is van een team. Met een team van 25 man hebben ze voor de film ‘Batman Begins’ in 5 maanden tijd 4 Tumblers gemaakt waarvan er in Amerika 2 als in de UK 2 stonden. De belangrijkste reden om 4 voertuigen te maken was dat er op verschillende locaties kort achter elkaar gefilmd zou worden en dat ze per locatie een reserve voertuig op de filmset wilde hebben om bij schade aan het voertuig niet de hele crew te laten wachten.

the-dark-knight-rise-op-tt-assen.jpg
the-dark-knight-rise-op-tt-assen.jpg

De Tumbler is op de motor, de versnellingsbak en de banden na volledig door Corbould en zijn team ontworpen en gefabriceerd. En hoewel het voertuig nagenoeg hetzelfde rijdt als een normale auto is de Tumbler geen auto om te gebruiken voor site seeing, buiten de opvallende vorm is met name het zicht vanuit de auto nogal beperkt.

Dat slechte zicht was overigens in de praktijk duidelijk merkbaar, om de Tumbler liepen continue twee man die dmv mobilofoons direct in contact stonden met de bestuurder in het voertuig om hem aanwijzingen te geven. Grappig detail de pers heeft niet kunnen zien hoe de bestuurder en Stacey Rookhuizen in en uit de Tumbler zijn gekomen. Waar precies de deur van het voertuig zit is dus een geheim.

Over de toekomst is Chris Corbould duidelijk, hij wil na 10 jaar werk aan onder andere drie Batman films even rust hebben maar sluit niet uit om op een gegeven moment weer terug te keren in de filmwereld, verder acht hij de kans klein dat er nog een Batman film gaat komen.

De Batman fans hebben de datum waarschijnlijk al in hun agenda staan, The Dark Knigt Rises zal vanaf 20 juli in de bioscoop te zien zijn. Naast de normale versie is er ook een IMAX versie van de film.

Jöran Maaswinkel

Jöran Maaswinkel is cameraman/editor/regisseur en freelance fotograaf. Meestal is hij achter de schermen te vinden om andere beter in de spotlights te krijgen. Zijn passie ligt bij beelden, bewegende of stilstaande zolang ze maar aanspreken. Daarnaast is hij zeer geïnteresseerd in nieuwe- en social media.