Video21.09.2022

De vind ik niet leuk-knop van YouTube werkt niet


YouTube blijft video’s van hetzelfde type aanraden aan mensen die zo’n video van een ‘vind ik niet leuk’ hebben voorzien. Mozilla deed onderzoek naar het duimpje omlaag en komt tot die conclusie.

Grootschalig onderzoek

Mozilla heeft voor zijn onderzoek de data van meer dan 20.000 YouTube-gebruikers ingezet om te kijken of knoppen zoals ‘geen interesse’, ‘vind ik niet leuk’, ‘stop met het aanraden van dit kanaal’ en ‘verwijder uit kijkgeschiedenis’ wel zin hebben. Niet dus. Je krijgt alsnog constant video’s te zien van hetzelfde kaliber. In het beste geval zijn dat er de helft minder, maar alsnog komen er veel video’s door het algoritme heen. Mozilla werkte met gigantisch veel data: het ging om meer dan 500 miljoen aangeraden video’s.

Het gebruikt zijn RegretsReporter om deze data te genereren. Dit is een extensie waarbij je een soort stopknop krijgt voor YouTube en aan de achterkant signaleerde dat aan YouTube één van de bovenstaande opties. Maar wat blijkt: geen enkele van die opties zorgt ervoor dat je van dat type video’s af bent. Wel blijkt dat ‘stop met het aanraden van dit kanaal’ en ‘uit kijkgeschiedenis verwijderen’ iets effectiever waren.

Geen respect voor zijn gebruikers

Mozilla vindt dat de onderzoekers geen respect hebben voor de feedback van gebruikers of de tijd die gebruikers spenderen op het platform. YouTube op zijn beurt zegt dat het onderzoek totaal geen rekening houdt met hoe YouTube werkt. Een opmerkelijke stelling, aangezien dat in principe niet relevant is: zo’n knop indrukken zou wel moeten helpen en dat doet het dus nagenoeg niet. YouTube valt echter niet daarover, maar meer over wat Mozilla als een soortgelijke video bestempeld. Volgens Mozilla is iets een soortgelijke video wat op het videoplatform helemaal niet wordt gezien als een soortgelijke video.

YouTube wil bovendien niet meteen een heel onderwerp voor je uitsluiten, laat de woordvoerder weten. “Belangrijk is dat onze controles geen hele onderwerpen of standpunten wegfilteren, omdat dit negatieve effecten zou kunnen hebben voor kijkers, zoals het creëren van echokamers. We verwelkomen academisch onderzoek op ons platform en daarom hebben we onlangs de Data API-toegang uitgebreid via ons YouTube Researcher Program. Het rapport van Mozilla houdt echter geen rekening met hoe onze systemen eigenlijk werken, en daarom is het moeilijk voor ons om veel inzichten te vergaren.”

YouTube

Waarschijnlijk is het zo moeilijk voor YouTube, omdat het moet kiezen tussen de gebruikerservaring en de gebruikerstevredenheid. Het is een dunne lijn die het platform met zijn algoritme bewandeld en dat blijkt nu ook wel uit het onderzoek. Het is overigens niet alleen een probleem dat bij YouTube voorkomt: ook andere social media zijn niet heel goed in het zorgen dat je video’s die je aanmerkt als niet oke ook daadwerkelijk in de toekomst niet meer ziet. Het zal altijd een probleem blijven, omdat deze platformen niet te streng willen zijn: ze willen immers ook dat je zoveel mogelijk video’s ziet.

Laura Jenny
Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.

Verder lezen over YouTube

YouTube laat creators nu meerdere thumbnails testen

Je hebt het waarschijnlijk niet door, maar YouTube gaat nu meerdere thumbnails per video testen. Het is een optie voor creators om zo meer kijkers te trekken.

Video12.06.2024

YouTube laat creators nu meerdere thumbnails testen

YouTube-video skipt naar het einde? Dan gebruik je een adblocker

Eerder kon je drie video’s kijken en stopte YouTube er daarna mee, maar nu skipt de video die je aantikt meteen naar het einde en kun je helemaal niet kijken.

Video29.05.2024

YouTube-video skipt naar het einde? Dan gebruik je een adblocker

YouTube wil straks ook reclame laten zien als je pauzeert

YouTube bestaat uit zoveel reclame, dat het soms niet meer leuk is om iets te kijken. Daar komt nu meer reclame bij: in de door jou gekozen pauze.

Advertising26.04.2024

YouTube wil straks ook reclame laten zien als je pauzeert

10 populaire wetenschap-YouTubers die je zeker moet volgen

De ruimte, gekke experimenten, de natuur, het menselijk lichaam: wetenschap is fantastisch. Gelukkig zijn er heel veel YouTube-kanalen die de populaire wetenschap nog populairder maken. We noemen 10 populaire wetenschap-...

Video08.04.2024

10 populaire wetenschap-YouTubers die je zeker moet volgen

Deze week viral: New York, Greta Thunberg en boze buren

Deze week staat qua viral content vooral in het teken van de aardbeving in New York en Greta Thunberg. Maar er zat ook nog vanalles tussenin. Politie-agent wordt boos op buschauffeur In Seattle gaat het deze week over e...

Social Media06.04.2024

Deze week viral: New York, Greta Thunberg en boze buren

YouTube-reeks duikt in de Metal Gear-geschiedenis

Fans van de Metal Gear-reeks kunnen iets leuks kijken: een reeks die de geschiedenis van de gamefranchise induikt. In de eerste aflevering zien we hoe David Hayter het begin van de Metal Gear-franchise optekent, natuurli...

Gaming18.03.2024

YouTube-reeks duikt in de Metal Gear-geschiedenis

Hoe Youtube creators wil helpen gewijzigde inhoud met AI bekend te maken

Generatieve AI verandert de manier waarop Youtube creators zich uiten, van het ontwikkelen van ideeën tot het experimenteren met tools die het creatieve proces versterken. Als kijker wil je echter meer transparantie ove...

Video18.03.2024

Hoe Youtube creators wil helpen gewijzigde inhoud met AI bekend te maken

YouTube op televisie krijgt meer focus op reacties

YouTube zet een nieuwe stap dichterbij social media: het gaat op zijn televisie-app nu een belangrijkere plek geven aan de reacties. Als je op de titel van een video tikt, dan krijg je rechts de reacties te zien en de be...

Video13.03.2024

YouTube op televisie krijgt meer focus op reacties