Online25.11.2017

YouTube krijgt de problemen met kindervideo’s niet echt opgelost


Adverteerders straffen platform af

Als YouTube ergens niet goed in is, dan is het wel het tijdig verwijderen van ongeschikt materiaal. Dat geldt niet alleen maar voor video’s, maar ook voor commentaren daaronder.

Eerder deze week moest YouTube alweer excuses aanbieden en beterschap beloven omdat ze niet bij de pinken waren als het ging om video’s met redelijk schokkende beelden die honderd procent op kinderen waren gericht.

Die video’s lijken in eerste instantie onschuldig maar eindigen vaak in allerlei seksueel getinte of zelfs gewelddadige scenario’s. Ze zijn gelukkig na een hoop bombarie inmiddels grotendeels verwijderd, maar als je een idee wilt krijgen van wat voor weirde shit dat was kun je onderstaande video over die video’s bekijken.

Dit soort video’s zijn extreem problematisch omdat veel kinderen na het kijken van een video door het algoritme van YouTube naar soortgelijke content worden geleid. Dan hoeft er maar een paar keer zo’n video te worden getoond voordat je in een bubbel terecht komt van steeds vreemder wordende video’s.

Dodelijk commentaar

Een van de verbeterpunten die in het lijstje stond van wat YouTube allemaal beter ging doen is het verwijderen van onbehoorlijke (dat gaat van seksueel getinte tot ronduit pedofiele) commentaren die geplaatst zijn bij oprecht onschuldige video’s van minderjarige kinderen die op YouTube staan. Na wat onderzoek van The Times blijkt echter dat er nog een hele hoop van dat soort commentaren te vinden zijn.

Aangezien de video’s zelf geschikt zijn voor jonge kijkers betekent het dat adverteerders hun merk laten zien rondom dat soort video’s. Tja, en dan word je dus als Lidl, Mars of HP getoond naast allerlei commentaren die seksueel getint zijn met een video van een kind in onthullende kleding.

Boycott

Adverteerders zijn in dat soort situaties heel voorspelbaar: die zijn pleite. Woordvoerders van grote merken noemen het “onacceptabel” dat dit nog kan gebeuren en willen niks meer met YouTube (en in sommige gevallen zelfs met Google) te maken hebben voordat die hun zaken op orde hebben.

YouTube lijkt steeds meer last te hebben van het eigen succes: er wordt zo Godvergeten veel content op de dienst gezet dat ze nooit genoeg medewerkers kunnen hebben om alles te controleren. Zo lang de algoritmes nog niet perfect zijn gaat er dus altijd wel iets tussendoor schieten, maar dat is niet genoeg uitleg voor wat er hier mis gaat. Zowel de bizarre video’s als de commentaren onder kindervideo’s zijn structurele problemen die pas heel laat opgemerkt worden.

Adverteerders maken er terecht een punt van, maar uiteindelijk is de kans wel groot dat er nog maar heel weinig video’s over zijn die straks geld kunnen opleveren, of dat nu is voor YouTube zelf of de mensen die het vullen met content. Hopelijk gaat YouTube echt hun best doen om dit op te lossen, want videocontent voor kinderen zou eigenlijk altijd gecheckt en ‘schoon’ moeten zijn. Dat is echt niet te veel gevraagd.

[Afbeeldingen © Kadmy – Adobe Stock]

Patrick Smeets

Game-enthousiast, tech blogger en presentator. Was ooit rockster. Local celebrity in Limburg maar ziet graag veel van de wereld. Er zijn niet genoeg kattenGIFjes in de wereld.

Verder lezen over YouTube

YouTube biedt je nu AI-playlists binnen YouTube Music

AI wordt onder andere omarmd door YouTube Music, dat nu door kunstmatige intelligentie samengestelde afspeellijsten ondersteunt. 

Online16.07.2024

YouTube biedt je nu AI-playlists binnen YouTube Music

YouTube Shorts-teksten worden straks opgelezen door een robot

YouTube heeft diverse nieuwe mogelijkheden onthuld voor YouTube Shorts en daarmee lijken de video’s wederom steeds meer naar TikTok toe te kruipen.

Video12.07.2024

YouTube Shorts-teksten worden straks opgelezen door een robot

Disney+ bevat straks mogelijk video’s door gebruikers

Disney zou overwegen om de video’s die gebruikers hebben gemaakt op zijn streamingdienst te zetten. 

Video28.06.2024

Disney+ bevat straks mogelijk video’s door gebruikers

YouTube laat creators nu meerdere thumbnails testen

Je hebt het waarschijnlijk niet door, maar YouTube gaat nu meerdere thumbnails per video testen. Het is een optie voor creators om zo meer kijkers te trekken.

Video12.06.2024

YouTube laat creators nu meerdere thumbnails testen

YouTube-video skipt naar het einde? Dan gebruik je een adblocker

Eerder kon je drie video’s kijken en stopte YouTube er daarna mee, maar nu skipt de video die je aantikt meteen naar het einde en kun je helemaal niet kijken.

Video29.05.2024

YouTube-video skipt naar het einde? Dan gebruik je een adblocker

YouTube wil straks ook reclame laten zien als je pauzeert

YouTube bestaat uit zoveel reclame, dat het soms niet meer leuk is om iets te kijken. Daar komt nu meer reclame bij: in de door jou gekozen pauze.

Advertising26.04.2024

YouTube wil straks ook reclame laten zien als je pauzeert

10 populaire wetenschap-YouTubers die je zeker moet volgen

De ruimte, gekke experimenten, de natuur, het menselijk lichaam: wetenschap is fantastisch. Gelukkig zijn er heel veel YouTube-kanalen die de populaire wetenschap nog populairder maken. We noemen 10 populaire wetenschap-...

Video08.04.2024

10 populaire wetenschap-YouTubers die je zeker moet volgen

Deze week viral: New York, Greta Thunberg en boze buren

Deze week staat qua viral content vooral in het teken van de aardbeving in New York en Greta Thunberg. Maar er zat ook nog vanalles tussenin. Politie-agent wordt boos op buschauffeur In Seattle gaat het deze week over e...

Social Media06.04.2024

Deze week viral: New York, Greta Thunberg en boze buren