Technology25.01.2024

Zestig nieuwe levensvatbare planeten gespot


Het is een vraag waar we eigenlijk het antwoord wel op weten, maar waarvoor het bewijs nog nooit geleverd is. Is onze Aarde de enige planeet in het oneindige universum waar leven ontstaan is? Het heelal telt naar schatting 2000 miljard sterrenstelsels en een veelvoud daarvan aan sterren Het aantal planeten is zelfs schier ontelbaar. Volgens schattingen zijn er alleen in ons Melkwegstelsel, met 100 tot 400 miljard sterren, al 300 miljoen planeten waar leven zou kunnen ontstaan. En daar zijn er onlangs nog een paar bijgekomen. Daarmee lijkt de kans nihil dat alleen op onze Aarde leven ontstaan is.

85 koele kandidaat exoplaneten

Astronomen van de Universiteit van Warwick hebben bij een zoektocht door het heelal 85 kandidaat exoplaneten gevonden. Planeten die op een dusdanige afstand van hun ster (zon) staan, dat het er koel genoeg is om leven in stand te kunnen houden. Zestig van die planeten waren nog niet eerder ontdekt – door andere onderzoekers – maar het zijn allemaal zogenoemde ‘levensvatbare’ kandidaat exoplaneten.

De planeten zijn ontdekt met behulp van gegevens uit gegevens van NASA’s Transitioning Exoplanet Survey Satellite (TESS). Qua grootte zijn ze vergelijkbaar met Jupiter, Saturnus en Neptunus in ons zonnestelsel. Ze zijn veel koeler dan de meeste kandidaat exoplaneten die tijdens de TESS-missie zijn gevonden.

Uiteraard is er met deze ontdekking nog steeds geen enkel bewijs dat er op een of meerdere van die planeten ook echt leven ontstaan is. De kans dat het bewijs daarvoor ook ooit geleverd gaat worden, is met onze huidige kennis en kunde eveneens nihil. Maar spannend is het natuurlijk wel.

Lange omlooptijden (jaren)

Met TESS kunnen wetenschappers dipjes in de helderheid van sterren waarnemen. Die stan bekend als zogenoemde ‘transits’ en worden veroorzaakt door objecten die voor de betreffende ster passeren. Zo kunnen wetenschappers exoplaneten identificeren en hun grootte bepalen. Normaal gesproken zijn er minstens drie transits nodig om op deze manier een exoplaneet te ontdekken en om te bepalen hoelang het duurt voordat ze om hun ster draaien – simpel gezegd, hoelang een jaar duurt.

De astronomen van de nieuwe studie, een internationale samenwerking onder leiding van Faith Hawthorn van de Universiteit van Warwick, hebben zich gericht op sterren waarbij slechts twee ‘dipjes’ per kandidaat exoplaneet waargenomen zijn. Dit resulteerde in ontdekkingen van exoplaneten met langere omlooptijden, wat de ontdekking van koelere exoplaneten. Een langere omlooptijd (jaar) kan immers duiden op een exoplaneet die verder van de ster staat waar hij omheen draait. De 85 kandidaat-exoplaneten doen er tussen de 20 en 700 dagen over om rond hun sterren te draaien, terwijl de meeste door TESS waargenomen exoplaneten een omlooptijd van 3 tot 10 dagen hebben.

“We hebben een eerste algoritme uitgevoerd om naar transits te zoeken op een steekproef van 1,4 miljoen sterren. Na een nauwgezet onderzoeksproces hebben we dit teruggebracht tot slechts 85 systemen die exoplaneten lijken te huisvesten die slechts twee keer in de dataset passeren”, vertelt onderzoeksleider Faith Hawthorn.

Meer onderzoek nodig

In dit stadium moet nog worden bevestigd dat de lichamen exoplaneten zijn, maar de onderzoekers hopen dat dit met toekomstige waarnemingen zal worden bereikt. “Er is volop ruimte voor verder onderzoek naar deze exoplaneten – om meer te leren over hun exacte omlooptijden, of ze al dan niet manen hebben en waar ze precies van gemaakt zijn”, aldus Faith Hawthorn.

Ron Smeets

Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist, blogger en tekstschrijver. Het bloed kruipt echter waar het niet gaan kan. De Mobile Cowboys is back! Met lasso en zweep in de aanslag om de ingeslapen telecommarkt weer eens goed wakker te schudden en met scherp te schieten!

...

Verder lezen over Onderzoek

Zo ziet ‘de wetenschappelijke methode’ van onze wolvendeskundigen eruit

Naar aanleiding van de contacten met verschillende wolvendeskundigen heb ik inmiddels voldoende informatie verzameld om nog beter te kunnen duiden waar precies de blinde vlekken van de meeste Nederlandse wolvendeskundigen zitten. Uitzonderingen daargelaten negeren wolvendeskundigen belangrijke historische tijdperken en hun wetenschappelijke werken. Bovendien laten ze zich bij voorkeur leiden door geromantiseerde en naïeve vooronderstellingen met betrekking tot zgn. ideale natuurlijke omstandigheden.

Online11.12.2024

Zo ziet ‘de wetenschappelijke methode’ van onze wolvendeskundigen eruit

25% van de Nederlandse bedrijven is niet goed voorbereid op cyberdreiging

Helemaal in de gezondheidszorg blijken grote zorgen te zijn: daar zou 40 procent onvoldoende zijn voorbereid.

Cybercrime29.10.2024

25% van de Nederlandse bedrijven is niet goed voorbereid op cyberdreiging

Hoe valt het ontstaan van eilandbogen of vulkaanbogen te verklaren?

Is het jou ook weleens opgevallen dat er door sommige eiland- en vulkaanketens op de kaart een duidelijke gebogen lijn of curve kan worden getrokken? Binnen de geologie noemen we een dergelijk verschijnsel eilandbogen of vulkaanbogen.

Online28.10.2024

Hoe valt het ontstaan van eilandbogen of vulkaanbogen te verklaren?

Online marketingcampagnes vooral effectief voor nieuwe klanten

Online marketingcampagnes zorgen voor aanzienlijk meer nieuwe klanten, zonder dat de bestaande klanten worden geactiveerd. Uit onderzoek blijkt dat campagnes op bijvoorbeeld social media zorgen voor 170 procent nieuwe klanten.

Marketing01.10.2024

Online marketingcampagnes vooral effectief voor nieuwe klanten

Gecombineerde NIVEL- en CBS-gegevens COVID-19-pandemie zijn prima te verklaren!

Elke zichzelf respecterende data-wetenschapper weet dat je niet zonder meer verschillende datasets uit verschillende onderzoeken met elkaar kunt vergelijken. Op dergelijke verschillende datasets kunnen namelijk onvergelijkbare omstandigheden van toepassing zijn die onderlinge vergelijkingen een uiterst heikele zaak maken.

Nieuws17.09.2024

Gecombineerde NIVEL- en CBS-gegevens COVID-19-pandemie zijn prima te verklaren!

“Trap Er Niet Influencer” doet onderzoek naar effecten van social media

Denk je echt dat je in één dag rijk kan worden door wat domme trucjes van een of andere zelfverklaarde influencer? Ze beloven gouden bergen, maar hoe zit het nu echt? In deze nieuwe achtdelige televisieserie ‘Trap er Niet Influencer’ onderzoeken presentatoren Filemon Wesselink, Mark Baanders, Vera Verzijl en Sarah Bakker verschillende trends en invloeden van social media met een kritische en humoristische blik.

Social Media04.09.2024

“Trap Er Niet Influencer” doet onderzoek naar effecten van social media

De stollingsgesteenten cyclus op aarde

De meeste mensen kunnen zich wel voorstellen dat onze planeet van binnen naar buiten is opgebouwd overeenkomstig een aflopend dichtheidsprofiel. Met van binnen naar buiten een nikkelijzeren vaste binnenkern, een nikkelijzeren vloeibare buitenkern, een vaste ondermantel van silicaatarmere gesteenten, een vaste bovenmantel van silicaatrijkere gesteenten en 'last but not least' onze geliefde aardkorst.

Nieuws21.08.2024

De stollingsgesteenten cyclus op aarde

Heeft AI-chatbot ChatGPT onze levens echt veranderd?

Er wordt steeds vaker gesproken over een AI-bubbel, zeker nu de aandelen van techbedrijven enorme dips tonen. Barst die bubbel straks echt? Het is niet zo dat AI-chatbots ons niets hebben gebracht. Zo is er onderzoek gedaan naar of ChatGPT onze levens echt heeft veranderd en daar komt positief nieuws uit.

Artificial Intelligence14.08.2024

Heeft AI-chatbot ChatGPT onze levens echt veranderd?

Verder lezen over Space

De Artemis-maanlanding is weer uitgesteld door NASA

De Artemis-maanlanding gaat in 2025 niet gebeuren, maar nu ook de ‘rondrit’ in de baan rond de maan niet meer.

Technology05.12.2024

De Artemis-maanlanding is weer uitgesteld door NASA

De maan lijkt weer een stukje verder weg
Zoek niet langer: het beste tv-haardvuur is hier

NASA heeft een acht uur durende loop gemaakt met een haard die bestaat uit brandende raketten.

Technology29.11.2024

Zoek niet langer: het beste tv-haardvuur is hier

Waarom horen we zo weinig van de James Webb-ruimtetelescoop?

Weet je nog de James Webb-ruimtetelescoop die tijdens kerst 2022 werd gelanceerd? Wat is er nu veranderd, want we horen niet zoveel meer over James Webb?

Technology07.11.2024

Waarom horen we zo weinig van de James Webb-ruimtetelescoop?

Astronauten dragen Prada-ruimtepakken in maanmissie Artemis III

Het is inmiddels al een tijdje wat stiller rondom de maanmissies Artemis, maar nu is het Prada-pak onthuld.

Technology21.10.2024

Astronauten dragen Prada-ruimtepakken in maanmissie Artemis III

SpaceX schrijft geschiedenis en vangt raket op uit de ruimte

et ruimtebedrijf schoot om ongeveer half 3 vanmiddag (Nederlandse tijd) Starship met de Super Heavy de ruimte in, om de twee vervolgens uit elkaar te laten gaan, waarna Super Heavy met de twee armen werd opgevangen.

Technology13.10.2024

SpaceX schrijft geschiedenis en vangt raket op uit de ruimte

NASA-astronaut deelt adembenemende video van het noorderlicht

Een astronaut genaamd Matthew Dominick, die keek vanuit het raam van de Dragon Endeavour bekeek het Noorderlicht eens van de andere kant.

Technology10.10.2024

NASA-astronaut deelt adembenemende video van het noorderlicht

Ruimtegeschiedenis geschreven: eerste commerciële ruimtewandeling

Het is gedaan: de eerste ruimtewandeling door een privébedrijf en privépersoon is een feit. SpaceX kan over een succes spreken met Polaris Dawn.

Technology12.09.2024

Ruimtegeschiedenis geschreven: eerste commerciële ruimtewandeling

Boeing Starliner moet deze week naar huis, maar maakt raar geluid

Starliner huilt omdat hij onbemand naar aarde terug moet keren. In de week dat zijn vertrek gepland staat, is hij een vreemd terugkerend geluid gaan maken.

Technology02.09.2024

Boeing Starliner moet deze week naar huis, maar maakt raar geluid