​Waarom de Autoriteit Persoonsgegevens waarschuwt voor Google

​Waarom de Autoriteit Persoonsgegevens waarschuwt voor Google

Vorig artikel Volgend artikel

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft het ministerie van Justitie en scholen gevraagd om niet langer gebruik te maken van Google-diensten. Het Financieele Dagblad heeft deze vertrouwelijke adviezen onder ogen gezien en meldt dit. De reden voor dit advies is omdat Google informatie op een onrechtmatige wijze verwerkt.

Autoriteit Persoonsgegevens

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) adviseert tegen Gmail en andere Google-diensten omdat het niet helder is wat Google met de persoonsgegevens van studenten en leerlingen doet. Waar de gegevens van leerlingen worden bewaard of verwerkt, of hoe, dat is een groot vraagteken. In de ogen van de AP dus zelfs ‘niet rechtmatig’.

AP wil dan ook dat Google-diensten door de overheid niet worden gebruikt zolang er geen antwoorden zijn op fundamentele vragen over de persoonsgegevens. Het advies is vooral gericht aan scholen en universiteiten, waar volop gebruik wordt gemaakt van Google. Het ministerie van Justitie gebruikt geen Google.

In principe is het niet aan de Autoriteit Persoonsgegevens om te zorgen dat iedereen veilig internet, maar het werkt hierin wel adviserend. De overheid moet dus zelf besluiten wat het doet met het advies. Tegelijkertijd moet de overheid wel zorgdragen dat de verwerking van gegevens volgens de Europese privacywet AVG verloopt. De overheid is dus verantwoordelijk voor het checken hoe een softwarepartij waarmee het werkt met persoonsgegevens omgaat. Het kan wel vragen aan de AP om advies uit te brengen, op basis van onderzoek dat de overheid zelf doet.

Google en data

Blijkbaar doet de overheid ditmaal wel iets met het advies: het schijnt al om tafel te zijn met Google om te benadrukken dat het bedrijf een maatschappelijke verantwoordelijkheid heeft. Tegelijkertijd heeft Google ook enorm veel macht: hoewel het zich aan de Europese privacywet schijnt te houden, zoekt het wel graag de randjes van de wet op om toch veel geld te kunnen verdienen aan gegevens over het internetgedrag van mensen. Het is dus nog even afwachten hoe het afloopt.

Het gigantische Google kan het zich absoluut permitteren om de overheid als klant te verliezen, maar tegelijkertijd zal het er niet om staan te springen om diep in de buidel te tasten mocht blijken dat het zich niet aan de regels houdt. Het heeft in Frankrijk al een boete van 220 miljoen euro moeten betalen wegens schending van regels met betrekking tot adverteren.

Beeldbron: geralt en freemell

Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan zweeft ze ergens in de wondere wereld van entertainment of in een vliegtuig naar een toffe plek in de echte wereld. Mario...

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies