Tweede flyby van Mercurius voor BepiColombo

Tweede flyby van Mercurius voor BepiColombo

Vorig artikel Volgend artikel

Over twee dagen, op 23 juni zal de BepiColombo ruimtesonde voor de tweede keer sinds het begin van haar missie dicht langs Mercurius vliegen, de planeet die het dichtst bij de zon staat. Doel van deze flyby is om de zwaartekracht van de planeet te gebruiken om het traject van BepiColombo te verfijnen.

Vaste baan om Mercurius

Uiteindelijk moet de ruimtesonde in een vaste baan om Mercurius belanden. Voor het zover is moeten in totaal negen planetaire flyby’s uitgevoerd worden, één op aarde, twee op Venus en zes op Mercurius. Deze week staat dus de tweede flyby van Mercurius op het programma. Naast de flyby’s, die fungeren als een soort van katapult om de sonde naar zijn eindbestemming te geleiden, is BepiColombo ook uitgerust met een elektrisch aangedreven en op zonne-energie draaiende ‘motor’.

Een flyby in ‘deep space’ is bepaald geen sinecure. Zij vereisen extreemn nauwkeurig navigatiewerk. Zo moet de sonde een planeet exact op de juiste afstand, vanuit de juiste hoek en met de juiste snelheid passeren om de juiste koers te kunnen aanhouden. Dit alles wordt jaren van tevoren berekend, maar moet op de dag zelf dan nog wel perfect uitgevoerd worden.

Slechts 200km van het oppervlak van de planeet

Voor deze tweede van zes van flyby's moet BepiColombo Mercurius passeren op een afstand van slechts 200 km van het oppervlak, met een relatieve snelheid van 7,5 km/s. Daarbij wordt de snelheid van BepiColombo ten opzichte van de zon met 1,3 km/s vertraagd, waardoor deze dichter bij de beoogde baan rond Mercurius komt.

Tijdens de flyby's kunnen geen high-res beelden gemaakt worden door de camera aan boord van de sonde. De drie bewakingscamera's (MCAM's) van BepiColombo zullen echter wel foto's maken. Hopelijk dit keer zonder 'vinger voor de lens'. Omdat BepiColombo's dichtste nadering aan de nachtzijde van de planeet zal plaatsvinden, zullen de eerste beelden waarin Mercurius zal worden verlicht naar verwachting ongeveer vijf minuten na het dichtstbijzijnde punt gemaakt kunnen worden, op een afstand van ongeveer 800 km van de planeet.

BepiColombo werd in oktober 2018 met een Ariane 5 vanuit de Europese ruimtehaven in Kourou gelanceerd.

Ron Smeets

Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist,...