Technology21.01.2019

SAP’s Leonardo helpt Gasunie sneller werken met beeldherkenning


Gasunie, verantwoordelijk voor het transport van alle gas in Nederland en delen van Noord-Duitsland, moet gaan veranderen. De energiebehoeften in Europa zijn in flux en dus moet het energiebedrijf mee. Terwijl dat gaande is hebben ze wel nog steeds de verantwoordelijkheid om hun infrastructuur in goede staat te houden. En die infrastructuur, dat is nogal wat. We hebben het dan over meer dan 15.000 kilometer aan gasleidingen met daar tussen drukstations, compressorstations, exportstations en als eindpunten nog een keer 1.100 ontvangststations.

Het spreekt vanzelf dat er een heel aantal medewerkers zijn die zich bezighouden met het onderhoud van die infrastructuur. Binnen die groep is er echter ook nog een soort A-team dat wordt gecontacteerd als er bijzondere (nood)klussen zijn: Speciale Opdrachten. Dat zijn de mensen die als de nood aan de man is uitrukken met mobiele gasstations en groot materieel. Klinkt spannend, is het ook, maar er is natuurlijk niet altijd paniek en dan doet ook Speciale Opdrachten regulier onderhoud, zo vertelde Taekele Bijlsma, adviseur SAP Gasunie.

Het juiste onderdeel vinden

Een veelgehoorde klacht bij de veldwerkers was dat het altijd lang duurde en enorm gedoe was om de juiste materialen te vinden voor de (nood)klussen. Daarom heeft Gasunie in samenwerking met SAP het Mobile Innovation Lab op lokatie gezet, zodat de experts konden samenwerken met de Gasunie-mensen om te kijken of er niet een app kon worden bedacht die een wezenlijke bijdrage aan het versnellen van dat proces kon leveren.

De app zou het makkelijk moeten maken om te zien welke projecten gaande zijn er wie daar precies aan het werk is. Na de eerste brainstorm werd wel duidelijk dat er veel winst te behalen viel in de administratie en vooral het herkennen en labelen van het materiaal voor speciale projecten. Van daaruit was ook al snel duidelijk dat hier een grote rol zou kunnen liggen voor beeldherkenning, iets dat SAP’s Leonardo AI ideaal voor kan worden ingezet.

Snel schakelen in het Innovation Lab

Dat proces van ‘design thinking’ was het belangrijkste voor Gasunie. Het zorgde er voor dat paden die in eerste instantie interessant leken (zoals IoT) meteen weggestreept konden worden en dat er gefocust kon worden op waar de echte pijnpunten zaten. Dat ging vooral om het weghalen of toevoegen van onderdelen voor de speciale projecten. Wat dat betreft is de methode Innovation Lab heel goed bevallen, vooral ook voor de mensen wiens probleem werd opgelost.

De ervaring van Gasunie was dat de medewerkers – met het lab on site – sneller geneigd waren langs te komen en te kijken naar hoe het vorderde dan bij eerdere veranderprocessen. Bijlsma: “de interactie tijdens het opzetten hielp aan beide kanten: barcode herkenning, tekstherkenning en objectherkenning waren allemaal nodig om de verschillende partijen [uitgifte, inname, het team zelf] een makkelijkere manier te geven om spullen te herkennen. Zo kunnen ze een hoop tijd besparen.” Nadat er met de mensen op locatie was overlegd werd duidelijk dat tekstherkenning – in tegenstelling tot wat eerst gedacht werd – belangrijker was dan objectherkenning. Dat was ook een onderdeel van de Image Processing Services, maar in dit geval specifiek geschikt voor de uitdaging die Gasunie had.

Je traint je suf met AI

En het mooie was: het werkte. Althans, het werkte nadat er dagen aan een stuk getraind was om de verschillende objecten die Speciale Opdrachten gebruikt buiten hun label om te kunnen herkennen. Machine Learning is te gek, maar wat vaak wel wordt vergeten is hoe veel moeite je moet doen om algoritmes te trainen, zo zegt Bijlsma. Gasunie had voor 6 objecten zo’n 5000 foto’s nodig in allerlei lichtomstandigheden, alleen om de objectherkenning te laten werken. Het resultaat is wel dat die nu op 95% zit, wat effectief genoeg is om de medewerkers duidelijk te maken wat ze voor zich hebben.

Tekstherkenning bleek ook lastig. Niet dat die in de basis niet werkte, maar ook hier bleek de realiteit van de operaties niet altijd overeen te komen met de theorie. De labels die op alle onderdelen en machines zitten zijn niet altijd goed te scannen omdat ze op een rare plek zitten of deels onleesbaar zijn geworden. Dat heeft er voor gezorgd dat er getest is met barcodes, om in de toekomst makkelijker te kunnen scannen.

Flauw werk vermijden

In die intense week dat het Mobile Innovation Lab bij Gasunie stond, zijn er volgens Bijlsma wel tientallen van dit soort kleine doorbraken gemaakt – juist omdat de specialisten ter plekke zich ook met het ontwikkelproces kunnen bemoeien. Een voorbeeld daarvan is dat er speciaal gelet moest worden op het creëren van zogenaamde runtime algoritmes. Die worden lokaal opgeslagen op de iPads die de specialisten gebruiken, zodat zij ook kunnen doorwerken als er geen databereik is en de gebruikersinteractie optimaal is.

Gasunie treft nu voorbereidingen om de functionaliteit productief in te zetten. Dit is volgens Bijlsma pas het begin, nu dat er geput kan worden uit de Leonardo Machine Learning Foundation “We willen veel meer techniek gaan inzetten voor bijvoorbeeld de bewaking van het leidingnetwerk. Dat willen we gaan controleren via satellietfoto’s waarbij machine learning wordt ingezet om de verschillende beelden te vergelijken en waarschuwingen afgeeft als er iets wordt gezien dat niet lijkt te kloppen.”

De pilot is dus meer dan succesvol te noemen voor Speciale Opdrachten. De inzet van AI zal zich – na de tijdsinvestering in het begin – meer dan terugbetalen. De specialisten worden niet langer met relatief flauw werk opgezadeld en dat zorgt er voor dat ze zich meer kunnen richten op waar ze goed in zijn: zorgen dat het gas zonder problemen getransporteerd kan blijven worden.

Meer weten over het project en over het Mobile Innovation Lab? Lees hier meer.

Verder lezen over Kunstmatige Intelligentie

Robotchirurgen verrichten meer dan 400 succesvolle hartoperaties

Van de 400 operaties die ze hebben verricht is er 98 procent volledig  goed gegaan. Leg je hart in robothanden.

Technology10.07.2024

Robotchirurgen verrichten meer dan 400 succesvolle hartoperaties

Dit was het VINT Symposium van 2024

Voor de 30e keer was er het VINT Symposium in het Spant! te Bussum. Dit jaar stond het thema 'Echt Slim' centraal, wat een interessant perspectief bood op de rol van intelligentie in technologie. Elk jaar biedt het symposium de kans om nieuwe technologische trends en inzichten te verkennen, en dit jaar was geen uitzondering.

Events04.07.2024

Dit was het VINT Symposium van 2024

met als thema 'Echt Slim'
Dit is de nieuwe OPPO Reno12 Series

De langverwachte OPPO Reno12 Series is vanaf vandaag verkrijgbaar op de Nederlandse markt. Met de Reno12 en de Reno12 Pro introduceert OPPO twee gloednieuwe AI-telefoons met verschillende functies die de productiviteit en creativiteit verbeteren.

Mobile03.07.2024

Dit is de nieuwe OPPO Reno12 Series

Straks heb je elke dag een originele profielfoto op WhatsApp

Een Lensa-achtige functie komt nu van Meta zelf naar WhatsApp. Zo heb je elke dag een originele profielfoto, als je dat wil natuurlijk.

Social Media02.07.2024

Straks heb je elke dag een originele profielfoto op WhatsApp

Adform komt met op AI-gebaseerde contextual targeting

Adform kondigt een exclusieve samenwerking aan met Cognitiv, wereldwijd een van dé leveranciers van deep learning AI voor marketeers. Samen zullen zij Cognitivs GPT AI-gebaseerde contextuele targeting beschikbaar stellen in de belangrijkste Europese talen. Dankzij de samenwerking kunnen adverteerders in Europa nu voor het eerst gebruikmaken van GPT AI-gebaseerde contextual targeting.

Advertising02.07.2024

Adform komt met op AI-gebaseerde contextual targeting

Instagram noemt zijn AI-labels anders door boosheid gebruikers

Meta labelde allerlei posts die niet AI waren wel als kunstmatige intelligentie. Daar waren de daadwerkelijke fotografen niet over te spreken.

Social Media02.07.2024

Instagram noemt zijn AI-labels anders door boosheid gebruikers

Instagram introduceert influencer-chatbots met Nederlands grapje

Meta test op Instagram nu het maken van een AI-versie van influencers. Zo kun je DM’en met creators die je al jaren volgt.

Social Media28.06.2024

Instagram introduceert influencer-chatbots met Nederlands grapje

Veel zorginstellingen hebben last van DDoS-ransomware aanvallen

De behoefte aan gezondheidszorg neemt wereldwijd toe. Dit gaat gepaard met een groeiende behoefte aan moderne technologie ter ondersteuning van de patiëntenzorg. Uit nieuw onderzoek van SOTI blijkt dat 78% van Nederlandse zorgverleners vindt dat organisaties moeten investeren in nieuwe technologie.

Cybercrime27.06.2024

Veel zorginstellingen hebben last van DDoS-ransomware aanvallen

Verder lezen over SAP

Provincie Noord-Brabant migreert SAP S/4HANA naar de cloud

Als een van de eerste overheidsorganisaties heeft de provincie Noord-Brabant SAP S/4HANA naar de cloud gemigreerd met behulp van RISE with SAP en SAP-partner Ctac. Deze stap maakt informatie nog sneller beschikbaar voor het uitvoeren van kerntaken, waardoor de provincie efficiënter en sneller antwoorden kan vinden op cruciale vragen.

Technology04.07.2024

Provincie Noord-Brabant migreert SAP S/4HANA naar de cloud

Informatie nog sneller beschikbaar
SAP opent een experience center dat volledig is gericht op AI

SAP Labs France, een SAP-dochteronderneming die zich bezighoudt met R&D-activiteiten, kondigt de opening aan van haar Customer Experience Center in het Zuid-Franse technologiepark Sophia Antipolis.

Technology17.04.2024

SAP opent een experience center dat volledig is gericht op AI

Nieuwe samenwerking tussen SAP en het Mercedes-AMG PETRONAS F1 Team

SAP SE kondigt vandaag een meerjarige samenwerking aan met het Mercedes-AMG PETRONAS F1 Team. Als officiële partner werkt SAP vanaf 2024 samen met het Formule 1-team om de operationele efficiëntie te verhogen en nieuwe...

Technology22.11.2023

Nieuwe samenwerking tussen SAP en het Mercedes-AMG PETRONAS F1 Team

Streven naar efficiëntie op en naast het circuit
Duurzaamheidsinitiatieven stranden vaak in goede bedoelingen

Veel bedrijven hebben te maken met aanzienlijke belemmeringen voor het uitvoeren van duurzaamheidsinitiatieven. De problemen zijn onder meer een gebrek aan communicatie en betrokkenheid van leidinggevenden, ondoeltreffen...

Nieuws14.06.2022

Duurzaamheidsinitiatieven stranden vaak in goede bedoelingen

​Zo zorgt data-analyse voor een revolutie in de e-sport

Data-analyse is niet meer weg te denken uit de sportwereld. Inmiddels breekt de technologie ook door in de e-sport. Het Dota 2-team van het ‘Nederlandse’ Team Liquid heeft de primeur. “Het analyseren van gamedata h...

Technology16.07.2021

​Zo zorgt data-analyse voor een revolutie in de e-sport

SAP Nederland benoemt Jeroen van der Lingen tot Managing Director

SAP heeft Jeroen van der Lingen benoemd tot Managing Director voor Nederland. Zijn voorganger Rinse Tamsma heeft na 3 jaar gekozen voor een andere uitdaging binnen SAP. Jeroen van der Lingen is sinds 1989 werkzaam bij S...

DC Business12.07.2021

SAP Nederland benoemt Jeroen van der Lingen tot Managing Director

SAP introduceert het grootste zakelijke netwerk ter wereld

SAP heeft tijdens zijn wereldwijde SAPPHIRE NOW-conferentie het SAP Business Network aangekondigd. Het SAP Business Network brengt het SAP Ariba Network, SAP Logistics Business Network en SAP Asset Intelligence Network s...

DC Business03.06.2021

SAP introduceert het grootste zakelijke netwerk ter wereld

Brouwer Habesha maakt Ethiopische droom waar met SAP Cloud for Customer

Biermerk Habesha veroverde in enkele jaren tijd de harten van Ethiopiërs. Het ‘Cold Gold’ groeide in recordtempo uit tot een van de grootste biermerken van het land. Om de kwaliteit en service op een hoog niveau te...

DC Business25.05.2021

Brouwer Habesha maakt Ethiopische droom waar met SAP Cloud for Customer

Verder lezen over Technology

De Nijmeegse Vierdaagse start met een digitale vluchtstrook

Er doen meer dan 45.000 mensen mee met de Vierdaagse qua wandelen, maar door de Vierdaagse-feesten is het nog veel drukker in de stad Nijmegen.

Technology15.07.2024

De Nijmeegse Vierdaagse start met een digitale vluchtstrook

Man dacht Iron Man te zijn maar zijn eigen EHBO faalt

Supergaaf hoe Iron Man met magneten werkt, maar dat is niet iets dat je thuis moet proberen. Dat deed een man uit Wuhan helaas wel.

Technology11.07.2024

Man dacht Iron Man te zijn maar zijn eigen EHBO faalt

De ruimte ruikt naar… rotte eieren?

We hebben het vaak over de oneindigheid van de ruimte, de temperatuur en natuurlijk het feit dat er geen geluid bestaat. Maar wat we ons misschien niet vaak genoeg hebben afgevraagd is: hoe ruikt de ruimte eigenlijk?

Technology09.07.2024

De ruimte ruikt naar… rotte eieren?

In Brabant is het aantal startups met 22 procent toegenomen

Het aantal Brabantse startups is sinds 2020 spectaculair gegroeid. Met 1462 startups heeft Brabant nu de op twee na grootste startup-populatie van alle Nederlandse provincies. Dit is een stijging van bijna 22 procent ten opzichte van 2020, toen er 1200 startups waren. Deze cijfers komen naar voren uit het vandaag gepubliceerde Birch-rapport, dat in opdracht van startuporganisatie Braventure is uitgevoerd.

Startups27.06.2024

In Brabant is het aantal startups met 22 procent toegenomen

Formule 1-auto’s in 2026 worden kleiner en duurzamer

Het is voor de tweede keer sinds 2022 dat de FIA nieuwe regels bepaalt voor de auto's. Wat vooral opvalt is dat de auto’s kleiner worden.

Automotive07.06.2024

Formule 1-auto’s in 2026 worden kleiner en duurzamer

De slimste stad van Europa ligt straks in Griekenland

De grootste slimme stad ter wereld ligt straks in... Griekenland. Bij Athene wordt gewerkt aan deze bijzondere plaats. Dit houdt het in.

Technology07.05.2024

De slimste stad van Europa ligt straks in Griekenland

De maan krijgt zijn eigen Sint Bernards: robothonden

Er wordt al veel gepland voor op de maan. Er komen zelfs robothonden aan te pas. Die zijn bedoeld om de Sint Bernards van de maan te worden.

Technology10.04.2024

De maan krijgt zijn eigen Sint Bernards: robothonden

Gevonden voorwerpen: Androids gaan zoekgeraakte gadgets vinden

In de taxi, in de trein of in de kroeg: het zijn typisch plekken waar mensen hun smartphone vergeten. Iets te veel gedronken, een gladde zitting, donker, het zijn allemaal redenen waardoor je je smartphone nog sneller ui...

Technology09.04.2024

Gevonden voorwerpen: Androids gaan zoekgeraakte gadgets vinden