Technology13.12.2018

Alzheimer Nederland gaat app inzetten om te helpen bij dementie


Gesprekken op gang brengen met technologie

Een gesprek voeren met iemand met dementie is niet altijd eenvoudig. Soms kunnen beelden en geluiden uit het verleden helpen om een conversatie op gang te brengen. Om die reden is Alzheimer Nederland bezig met de ontwikkeling van de app ‘Dat ben ik’. De rode draad van de applicatie is een tijdlijn met beeld- en geluidsmateriaal van belangrijke, indrukwekkende of leuke gebeurtenissen uit iemand’s leven Bijvoorbeeld foto’s, video’s en tekst.

Het is de bedoeling dat de app een hulpmiddel wordt voor zowel mensen met dementie als voor hun omgeving (mantelzorgers, familie, vrienden en verplegend personeel).

De app ‘Dat ben ik’ moet gesprekken tussen mensen met dementie en hun omgeving op gang brengen en zo het welzijn en de sociale interactie verbeteren. De app is bovendien bruikbaar als visueel communicatiehulpmiddel, wanneer het vinden van de juiste woorden niet meer vanzelfsprekend is. Daarnaast kan de oplossing straks helpen met het terughalen van herinneringen. De ontwikkeling van de app is ook de reden dat de stichting op de Connect to Innovate-conferentie aanwezig was.

Binnen één week een prototype

“Het idee kwam van één van onze medewerkers die zelf een grootouder met dementie heeft en daar eigenlijk iets mee wilde doen”, zo zegt Igor Mitrovic, directeur van Proxcellence Nederland. “We hadden echter al snel door dat als we dit goed wilden aanpakken, we partners nodig zouden hebben.” Die was al snel gevonden in Alzheimer Nederland dat ons van expertise kennis kon voorzien op het gebied van dementie en SAP, dat in het kader van maatschappelijk verantwoord ondernemen ook bijdrage wou leveren in vorm van technologie. SAP kwam al snel met het idee om hun Mobile Innovation Lab in te zetten.

Zo gezegd, zo gedaan, en na een week noeste arbeid en scrummen kwamen de ontwikkelaars en Koster zelf naar buiten met een werkend prototype van de app. “Het is nog niet klaar natuurlijk, maar op deze manier hebben we wel een heel goed startpunt”, zo zegt Koster. “Deze manier van ontwikkelen bevalt me veel beter dan dat je een ontwikkelaar in een hoekje zet en dan na een paar weken kunt komen vragen of het al opschiet. Daarnaast voelt het een stuk natuurlijker om op deze manier persoonlijk bij de ontwikkeling betrokken te zijn.” De uiteindelijke app zou tegen volgend jaar gelanceerd moeten worden als alle struikelblokken zoals gebruiksgemak en de bescherming van de privacy van gebruikers getackeld zijn.

Makkelijker uitrollen op schaal

“We zijn enorm blij met de samenwerking met SAP”, zo zegt Mitrovic over het proces. “Als we als kleine, snelle partij een app als deze zouden moeten uitrollen op schaal en dan rekening zouden moeten houden met dingen als GDPR waren we nog maar half zo ver als we nu zijn.” Het maakt het ook mogelijk om de focus te leggen op de ervaring van de gebruikers en te zorgen dat de app voor zoveel mogelijk mensen duidelijk, makkelijk te gebruiken en vooral nuttig is. Daar wordt high-tech niet bij geschuwd, zo zegt Koster, maar wel alleen als je er aan de voorkant niets van merkt. Geen foto-albums op de blockchain dus? Nee, lacht ze. Het gaat erom dat zoveel mogelijk mensen de app kunnen gebruiken. Het streven is dat de app mensen met dementie hun verhaal teruggeeft, ook als er niemand is om dat ter plekke uit te leggen. “Sommige mensen vallen terug in allerlei gedragingen die prima te verklaren zijn als je hun historie kent, maar als er toevallig geen familielid of verzorgende bij is om dat in context te plaatsen, kan het schrikken zijn. We hopen dat de app zelfs bij mensen die je niet kent een deel van het verhaal kan vertellen.”

[Afbeeldingen © Matthias Zomer]

Verder lezen over App

8 redenen om de Q-Park parkeerapp te gebruiken

Rijd je rond in Amsterdam en weet je niet waar je allemaal kunt parkeren? Of heb je niet zoveel tijd om een parkeerkaartje te halen? Parkeren is een stuk makkelijker geworden sinds er apps zijn waarmee je dat heel eenvoudig kunt doen.

Automotive13.06.2024

8 redenen om de Q-Park parkeerapp te gebruiken

Spotify ziet er anders uit: dit is wat er is veranderd

Spotify ziet er binnenkort een tikkeltje anders uit. Betekent dat er verder ook veel is veranderd? Nee. De streamingdienst heeft eigenlijk maar één detail aangepast.

Mobile23.05.2024

Spotify ziet er anders uit: dit is wat er is veranderd

WhatsApp helpt je in de strijd tegen veel te veel meldingen

WhatsApp heeft een nieuwe functie om het wat rustiger voor je te maken wanneer je de app opent. Een beetje rust.

Mobile22.05.2024

WhatsApp helpt je in de strijd tegen veel te veel meldingen

Er komt eindelijk een app van Winamp

Mediaspeler Winamp krijgt een app. De retro-tool voor PC's maakt binnenkort de overstap naar smartphones. Ook de PC-tool wordt verbeterd.

Mobile20.05.2024

Er komt eindelijk een app van Winamp

Dyson wil je met AR-app laten zien welke plekjes je bent vergeten

Dyson komt met een app om je te wijzen op de plekjes waar je hebt vergeten te stofzuigen. Heel confronterend, maar er zijn nog vragen.

Technology12.04.2024

Dyson wil je met AR-app laten zien welke plekjes je bent vergeten

Uber nu ook beschikbaar in Zwolle

Taxichauffeurs uit Zwolle kunnen sinds een week de Uber app gebruiken om passagiers te vinden die op zoek zijn naar een rit.

Online10.04.2024

Uber nu ook beschikbaar in Zwolle

​Waarom je gedreven blijft om Duo Lingo of Candy Crush te doen

Sommige spelletjes of apps begin je mee, maar laat je na een paar dagen al links liggen. Anderen doe je elke dag, alsof het een religie is. Helemaal als de klok bijna 12 uur slaat ‘s nachts, dan breekt het zweet je uit...

Mobile18.03.2024

​Waarom je gedreven blijft om Duo Lingo of Candy Crush te doen

Signal heeft meer dan 1 miljoen Nederlandse gebruikers

WhatsApp mag zich binnenkort dan openstellen voor meer ander appverkeer, er zijn nog steeds altnernatieven voor de app die flink in opkomst zijn. Zo schijnt Signal het in Nederland enorm goed te doen: er zijn 1 miljoen N...

Online07.02.2024

Signal heeft meer dan 1 miljoen Nederlandse gebruikers

WhatsApp-alternatief boert goed

Verder lezen over SAP

Provincie Noord-Brabant migreert SAP S/4HANA naar de cloud

Als een van de eerste overheidsorganisaties heeft de provincie Noord-Brabant SAP S/4HANA naar de cloud gemigreerd met behulp van RISE with SAP en SAP-partner Ctac. Deze stap maakt informatie nog sneller beschikbaar voor het uitvoeren van kerntaken, waardoor de provincie efficiënter en sneller antwoorden kan vinden op cruciale vragen.

Technology04.07.2024

Provincie Noord-Brabant migreert SAP S/4HANA naar de cloud

Informatie nog sneller beschikbaar
SAP opent een experience center dat volledig is gericht op AI

SAP Labs France, een SAP-dochteronderneming die zich bezighoudt met R&D-activiteiten, kondigt de opening aan van haar Customer Experience Center in het Zuid-Franse technologiepark Sophia Antipolis.

Technology17.04.2024

SAP opent een experience center dat volledig is gericht op AI

Nieuwe samenwerking tussen SAP en het Mercedes-AMG PETRONAS F1 Team

SAP SE kondigt vandaag een meerjarige samenwerking aan met het Mercedes-AMG PETRONAS F1 Team. Als officiële partner werkt SAP vanaf 2024 samen met het Formule 1-team om de operationele efficiëntie te verhogen en nieuwe...

Technology22.11.2023

Nieuwe samenwerking tussen SAP en het Mercedes-AMG PETRONAS F1 Team

Streven naar efficiëntie op en naast het circuit
Duurzaamheidsinitiatieven stranden vaak in goede bedoelingen

Veel bedrijven hebben te maken met aanzienlijke belemmeringen voor het uitvoeren van duurzaamheidsinitiatieven. De problemen zijn onder meer een gebrek aan communicatie en betrokkenheid van leidinggevenden, ondoeltreffen...

Nieuws14.06.2022

Duurzaamheidsinitiatieven stranden vaak in goede bedoelingen

​Zo zorgt data-analyse voor een revolutie in de e-sport

Data-analyse is niet meer weg te denken uit de sportwereld. Inmiddels breekt de technologie ook door in de e-sport. Het Dota 2-team van het ‘Nederlandse’ Team Liquid heeft de primeur. “Het analyseren van gamedata h...

Technology16.07.2021

​Zo zorgt data-analyse voor een revolutie in de e-sport

SAP Nederland benoemt Jeroen van der Lingen tot Managing Director

SAP heeft Jeroen van der Lingen benoemd tot Managing Director voor Nederland. Zijn voorganger Rinse Tamsma heeft na 3 jaar gekozen voor een andere uitdaging binnen SAP. Jeroen van der Lingen is sinds 1989 werkzaam bij S...

DC Business12.07.2021

SAP Nederland benoemt Jeroen van der Lingen tot Managing Director

SAP introduceert het grootste zakelijke netwerk ter wereld

SAP heeft tijdens zijn wereldwijde SAPPHIRE NOW-conferentie het SAP Business Network aangekondigd. Het SAP Business Network brengt het SAP Ariba Network, SAP Logistics Business Network en SAP Asset Intelligence Network s...

DC Business03.06.2021

SAP introduceert het grootste zakelijke netwerk ter wereld

Brouwer Habesha maakt Ethiopische droom waar met SAP Cloud for Customer

Biermerk Habesha veroverde in enkele jaren tijd de harten van Ethiopiërs. Het ‘Cold Gold’ groeide in recordtempo uit tot een van de grootste biermerken van het land. Om de kwaliteit en service op een hoog niveau te...

DC Business25.05.2021

Brouwer Habesha maakt Ethiopische droom waar met SAP Cloud for Customer