Technology23.11.2022

Robots die zichzelf bouwen


Wetenschappers van MIT zijn er volop mee bezig, en niet zonder succes

Wetenschappers van MIT werken al een tijd aan onderzoek dat moet leiden tot het creëren van robots die zelfstandig in staat zijn andere, grotere, machines en robots te bouwen. Bij het MIT’s Center for Bits and Atoms (CBA) van de technische universiteit van Massachusetts hebben ze de afgelopen periode op dit gebied grote stappen voorwaarts gezet, zo meldt MIT.

Robots die zelfstandig samenwerken om machines te bouwen

Met deze ontwikkeling bouwen de wetenschapers van MIT’s Center for Bits and Atoms (CBA), bouwt voort op jarenlang onderzoek, waaronder recente studies die aantonen dat objecten zoals een vervormbare vliegtuigvleugel en een functionele raceauto kunnen worden samengesteld uit kleine identieke lichtgewicht stukjes. Daarnaast toonden zij aan dat het mogelijk is om robots te bouwen die een deel van deze montagewerkzaamheden uit kunnen voeren.

Het grote nieuws, en de volgende stap in deze ontwikkeling, is dat het team nu heeft aangetoond dat zowel de assembler-bots als de componenten van de constructie die worden gebouwd, allemaal uit dezelfde sub-eenheden kunnen worden gemaakt. Het is bovendien mogelijk dat die robots onafhankelijk in grote aantallen kunnen opereren om snel grootschalige assemblages uit te voeren. Robots die zelfstandig werken om andere machines, waaronder ook robots dus, te bouwen.

Nog jaren nodig voordat het zover is

De wetenschappers benadrukken wel dat het nog wel wat jaren duurt voordat een volledig autonoom zelfreplicerend robotassemblagesysteem, dat dat in staat is om zowel grotere constructies, inclusief grotere robots, te assembleren, werkelijkheid wordt.

Het nieuwe systeem waar de wetenschappers nu aan werken, omvat grote, bruikbare structuren die zijn opgebouwd uit een reeks kleine identieke subeenheden die voxels worden genoemd (het volumetrische equivalent van een 2D-pixel). Tot nu toe zijn de reeds ontwikkelde voxels nog puur mechanische delen. Het MIT-team heeft nu complexe voxels ontwikkeld waardoor het mogelijk wordt die niet alleen lasten kunnen dragen, maar ook werkzaamheden kunnen uitvoeren. Denk aan hijsen en het verplaatsen van materialen, inclusief de voxels zelf.

De robots zelf bestaan dan uit een reeks van verschillende voxels die end-to-end zijn verbonden. Deze kunnen een andere voxel grijpen met behulp van bevestigingspunten aan het ene uiteinde, en dan naar de gewenste positie verplaatsen, waar de voxel aan de groeiende structuur kan worden bevestigd en daar kan worden losgelaten. Klinkt als een behoorlijk stukje abacadabra, maar het komt er op neer dat de MIT-wetenschappers een modulaire bruikbaar materiaal (de voxel) hebben ontwikkeld dat met de juiste technologie dor robots als bouwsteen gebruikt kan worden voor het assembleren van machines.

De crux van de ontwikkeling is dat het nieuwe systeem volledig zelfstandig werkt en dat de robots die de assemblage uitvoeren ook zichzelf kunnen repliceren, indien nodig zelfs ook in een grotere variant.

Een van de wetenschappers legt dat als volgt uit. “Onze vorige robots die van het ‘oude’ systeem gebruik maakten waren ook in staat grotere machines in elkaar te zetten. Echter, wanneer de grootte van die structuren een bepaald punt bereikte in verhouding tot de grootte van de assembler-robot, dan werd het proces steeds inefficiënter. De robots moesten dan simpelweg te veel afstand overbruggen om de bouw te voltooien. Op dat moment kunnen de robots die met het nieuwe systeem ontwikkeld worden, dan besluiten om een grotere versie van zichzelf te bouwen.”

Header afbeelding uit MIT video.

Ron Smeets

Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist, blogger en tekstschrijver. Het bloed kruipt echter waar het niet gaan kan. De Mobile Cowboys is back! Met lasso en zweep in de aanslag om de ingeslapen telecommarkt weer eens goed wakker te schudden en met scherp te schieten!

Verder lezen over Robot

Besteed je metaalbewerking online uit

Heb je voor je bedrijf een specifiek onderdeel nodig, maar heb je zelf niet de mogelijkheid om het te maken? Dan zul je op zoek moeten naar een andere oplossing. Gelukkig is er in deze tijd, waarin techniek en online bestellen steeds gemakkelijker wordt, een andere oplossing voorhanden.

DC Business29.05.2024

Besteed je metaalbewerking online uit

Boston Dynamics-robot Spot gaat viral met TikTok-dansjes

Een groep studenten heeft een nieuwe missie: de robothond Spot TikTok-dansjes leren. Het ziet er schattig uit, maar heeft meer doelen.

Video27.05.2024

Boston Dynamics-robot Spot gaat viral met TikTok-dansjes

Google slaat eigen robothand met een hamer: dit is waarom

Google heeft een nieuwe robothand helpen ontwikkelen met Deepmind. En die heeft het ook meteen even flink geslagen met een hamer.

Technology09.05.2024

Google slaat eigen robothand met een hamer: dit is waarom

Boston Dynamics geeft zijn robothond haar, maar is het schattig?

Robothonden krijgen vaak kritiek: ze zien er niet zo schattig uit. Zou een beetje vacht met dopogen helpen? Oordeel zelf.

Technology02.05.2024

Boston Dynamics geeft zijn robothond haar, maar is het schattig?

Creepy: deze robothond heeft een vlammenwerper op zijn rug

Hij is doodeng: de robothond Thermonator. Hij is er om straten van sneeuw te ontdoen, zegt men, maar het is gewoon een griezel.

Technology26.04.2024

Creepy: deze robothond heeft een vlammenwerper op zijn rug

Het internet is gefascineerd door Transformers-speelgoed: dit is waarom

Het internet heeft een nieuwe obsessie: de Megatron-tank-speelgoedrobot van Robosen. Dit is wat het zo'n aantrekkelijk stuk speelgoed maakt.

Gadgets26.04.2024

Het internet is gefascineerd door Transformers-speelgoed: dit is waarom

De Atlas-robot van Boston Dynamics is onherkenbaar geworden

Boston Dynamics heeft zijn nieuwe Atlas-robot geïntroduceerd en die ziet er heel anders uit dan zijn voorganger. Vooral het gezicht is een wereld van verschil.

Technology18.04.2024

De Atlas-robot van Boston Dynamics is onherkenbaar geworden

Facelift of faceswap?
Gerucht: Apple ontwikkelt een huisrobot

Het leek gek toen Apple een VR-bril bleek te maken, maar ook toen bekend werd dat het populaire gadgetmerk een auto in productie had. Nu is dat laatste ook afgeblazen, maar nu is er weer een andere tak van sport waar App...

Technology04.04.2024

Gerucht: Apple ontwikkelt een huisrobot