Technology05.01.2016

​Deze 5 robot-trends gaan een grote stempel drukken op onze toekomst


Robots zijn niet langer alleen industriële werkpaarden. Geavanceerde technologie en kunstmatige intelligentie maken robots inzetbaar in de agro-sector, bij defensie, in de gezondheidszorg en in het onderwijs. En niet te vergeten: thuis bij de consument. Deze 5 trends gaan de toekomst van robotica grondig veranderen.

1. Robots als bedpartner

Het klinkt naar onze huidige maatstaven nog wat vreemd, maar robots zullen in de toekomst steeds vaker lichamelijke behoeften vervullen. De basis is al gelegd door zogeheten ‘real dolls’ uit Japan, zeer realistisch ogende en aanvoelende siliconen sekspoppen. De stap om deze te voorzien van (enige) intelligentie en het vermogen tot interactie lijkt dan ook een kleine stap.

Aan de andere kant zorgen allerlei ontwikkelingen op het gebied van virtual reality voor een nieuwe vorm van beleving. Het is absoluut niet ondenkbaar dat binnen afzienbare tijd deze ‘brillen’ kunnen worden gekoppeld met seksspeeltjes, voor een virtuele vrijpartij.

Of al deze ontwikkelingen ertoe leiden dat we over enkele tientallen jaren minder seks hebben met onze eigen soortgenoten van vlees en bloed valt te bezien. Maar dergelijke technologie vormt wel een serieuze bedreiging voor de prostitutiesector en ook voor sekszorg lijkt het een realistisch alternatief.

2. Robots krijgen een verbinding met de cloud

Een robot is zo slim als dat je hem programmeert. Tenminste, dat was tot voor kort het geval. Want robots worden in toenemende mate zelflerend. Door een robot te voorzien van zelflerende systemen (ook wel bekend als ‘machine learning’) kan het zichzelf ontwikkelen. Daarnaast krijgen steeds meer robots een connectie met de cloud. Dat opent allerlei nieuwe deuren, want zo profiteren robots ook van inzichten gemaakt door andere robots en systemen en hebben ze toegang tot een haast oneindige poel van big data.

Het maakt de productie van robots in potentie ook enorm veel gemakkelijker en goedkoper. Want de intelligentie hoeft niet in de robot zelf te zitten, maar kan nu uit de cloud komen. Het ‘updaten’ van die intelligentie is dan ook een kwestie van het bijwerken van de cloud, in plaats van iedere afzonderlijke robot. Door het koppelen van big data-systemen met robots kunnen ze ook profiteren van predictive analytics. Zo zouden robots zelf kunnen voorspellen of ze onderhoud behoeven en wanneer een onderdeel aan vervanging toe is.

3. Robots kunnen veel beter ‘zien’

De visuele vaardigheden van robots zitten momenteel enorm in de lift. Ze weten niet alleen steeds beter hun eigen plaats te bepalen in een driedimensionale ruimte, ze kunnen ook objecten veel beter lokaliseren en hiernaar handelen. De Amazon Picking Challenge, waarin robots objecten moesten opsporen en vastgrijpen, was hiervan een overduidelijk bewijs.

Dat heeft grote gevolgen voor industriële omgevingen. Robots waren voorheen ‘blind’. Onderdelen moesten exact op de juiste plaats en tijd zijn voor een goede afhandeling. Een goede visuele perceptie maakt dit overbodig. Het resultaat: meer flexibiliteit en fouttolerantie in het proces. Maar ook is een minder strakke programmering nodig. Want dat drukt kosten.

4. Robots kunnen samenwerken met mensen

Een andere trend uit de industrie is de robot die goed samenwerkt met mensen. Voorbij zijn de dagen van de grote, voor mensen gevaarlijke robots die hun werk deden achter hekken en in veiligheidskooien. Steeds vaker worden deze vervangen door compacte, flexibele en gemakkelijk te programmeren robots. Deze kunnen niet alleen veilig zij-aan-zij met mensen werken, maar ook eenvoudig worden geherprogrammeerd voor diverse klussen. Onder andere BMW, Foxconn en Teradyne hebben al dergelijke robots opgenomen in hun productielijnen.

5. Robots nemen medische- en zorgtaken over

Robots nemen in toenemende mate taken van verpleegkundigen over. Nederland kende afgelopen jaar al diverse succesvolle initiatieven op dit gebied. Een daarvan is de zorgrobot LEA. Deze robot helpt ouderen met dagelijkse handelingen en het lopen. Ook herinnert het hen aan de inname van medicijnen. Het doel van LEA is ouderen langer zelfstandig thuis te laten wonen.

Tot slot treffen we in de operatiekamer steeds vaker robots aan. Ze voeren bijvoorbeeld operatieve handelingen uit die een zeer grote precisie vereisen. Op die manier verkleinen robots de kans op medische blunders. Zo is er een robot die hersenoperaties kan uitvoeren via een incisie in de wang, wat aanmerkelijk minder risico met zich meebrengt dan een schedelboring.

Deze blogpost is geschreven door Shawn DuBravac, Chief Economist & Sr. Director of Research bij CEA.

[Afbeelding © vitstudio – Fotolia]

...

Verder lezen over CES

​CES 2024: laptops draaien anno 2024 vooral om gewicht en AI

CES 2024 is over een paar uur weer voorbij en hoewel het jammer is: we zien graag zoveel mogelijk nieuwe uitvindingen, was het wel een stampvolle editie. We hebben het al gehad over de gekke gadgets en de robots, over de...

Gadgets12.01.2024

​CES 2024: laptops draaien anno 2024 vooral om gewicht en AI

​CES 2024: de leukste robots die je straks misschien thuis hebt

In Las Vegas wemelt het momenteel van de robots. Deze consumentenbeurs laat zien wat er allemaal aankomt op dat gebied. Robots zijn natuurlijk eigenlijk gewoon AI tegenwoordig, maar dan in een fysieke vorm gegoten, En da...

Technology11.01.2024

​CES 2024: de leukste robots die je straks misschien thuis hebt

CES: volledig offline gegevens overdragen kan nu met de LiveDrop app

Door het scannen van een speciale bewegende digitale code op de CES in Las Vegas kon Constantijn van Oranje als eerste een bestand volledig offline ontvangen op zijn telefoon. De technologie voor deze offline manier van...

Startups11.01.2024

CES: volledig offline gegevens overdragen kan nu met de LiveDrop app

CES2024: Samsung toont het foldable scherm 2.0

In Las Vegas is de CES in alle hevigheid losgebarsten. Samsung is daar natuurlijk ook aanwezig en op de eerste dag heeft de Koreaanse fabrikant meteen uitgepakt. Nee, nog geen ‘Unpacked’ party voor nieuwe smartphones...

Mobile10.01.2024

CES2024: Samsung toont het foldable scherm 2.0

CES 2024: de gekste gadgets die op CES 2024 te zien zijn

Doorschijnende televisies, robots, dubbelvouwende telefoons en meer: CES 2024 is AAN. We zien allerlei vreemde gadgets en uitvindingen de revue passeren en dat is een feestje. Dit zijn de gekste gadgets die we tot nu toe...

Gadgets09.01.2024

CES 2024: de gekste gadgets die op CES 2024 te zien zijn

​Samsung: De toekomst van de smartphone vouwt een andere kant op

CES 2024 is in volle gang en waar we gisteren al bespraken dat het het tijdperk gaat worden van doorzichtige televisies (althans, waarschijnlijk eerst vooral voor beurzen en presentaties), zien we ook dat Samsung plannen...

Mobile09.01.2024

​Samsung: De toekomst van de smartphone vouwt een andere kant op

​CES 2024: De toekomst van televisie is transparant

Eén van de grootste techbeurzen van het jaar is weer bezig, CES. Het is in Las Vegas en veel bedrijven die iets betekenen in de consumententechnologie zijn er aanwezig om de nieuwste snufjes te laten zien. Morgen vertel...

Gadgets08.01.2024

​CES 2024: De toekomst van televisie is transparant

Deze 12 Nederlandse startups zijn onderscheiden met een CES Innovation Award

Begin 2024 gaan er in totaal 70 Nederlandse startups naar de techbeurs CES in Las Vegas om daar hun innovatieve technologische oplossingen te presenteren aan potentiële klanten en investeerders. Het gaat om uitdagingen...

Startups16.11.2023

Deze 12 Nederlandse startups zijn onderscheiden met een CES Innovation Award

Verder lezen over Innovatie

Disneyland Paris komt met nieuwe avondshow: Disney Tales of Magic

Disneyland Paris heeft Disney Tales of Magic aangekondigd, een gloednieuwe avondshow die vanaf 10 januari 2025 gasten meeneemt naar de meest betoverende verhalen van Walt Disney Animation Studios en Pixar Animation Studios.

Entertainment04.12.2024

Disneyland Paris komt met nieuwe avondshow: Disney Tales of Magic

Met ook Disney Music Festival
Wortell opent nieuw next-gen Cyber Defense Center

Op donderdag 14 november heeft Wortell samen met relaties en partners de feestelijke opening van haar nieuwe next-gen Cyber Defense Center (CDC) gevierd. Dit innovatieve centrum biedt organisaties wereldwijd een geavanceerde oplossing voor 24/7 proactieve beveiliging, detectie en herstel van IT-landschappen. Het CDC speelt in op de groeiende dreiging van cyberaanvallen door bedrijven te helpen hun digitale weerbaarheid te versterken en altijd een stap voor te blijven op potentiële aanvallen.

Cybercrime20.11.2024

Wortell opent nieuw next-gen Cyber Defense Center

Mews is het snelst groeiende bedrijf van Nederland in 2024

Hun cloudtechnologie voor bedrijven in de hospitalitysector resulteerde in een ongekende groei voor Mews – en dit is nog maar het begin. Nadat het bedrijf begin 2024 de unicorn-status behaalde, is Mews nu uitgeroepen tot het snelst groeiende bedrijf van Nederland, zo blijkt uit onderzoek van Erasmus Centre for Entrepreneurship. 

Nieuws06.11.2024

Mews is het snelst groeiende bedrijf van Nederland in 2024

Winnaar van de Top 250 Golden Scaler Award
Deze hypermoderne tank stelt je hele beeld van de legertank bij

Zeg je tank, dan denk je al gauw aan een gigantisch, groen geschilderd gevaarte met rupsbanden. Maar, niet lang meer: deze tank verandert dat.

Technology29.10.2024

Deze hypermoderne tank stelt je hele beeld van de legertank bij

‘Lucide dromen wordt het volgende grote ding na AI’

Het is wetenschappers gelukt om twee mensen apart van elkaar in slaap een gesprek te laten hebben in die dromen.

Technology18.10.2024

‘Lucide dromen wordt het volgende grote ding na AI’

Is de kassaloze supermarkt mislukt?

Albert Heijn had ooit een kassaloze AH To Go en al was dat een experiment, kunnen we stellen dat de kassaloze supermarkt niet werkt. 

Technology08.10.2024

Is de kassaloze supermarkt mislukt?

Den Haag ontvangt EU missie label voor duurzaamheid

Op 8 oktober ontving de gemeente Den Haag als eerste en enige Nederlandse stad het EU missie label ‘100 klimaat neutrale en slimme steden in 2030’. Ze krijgen deze erkenning omdat de gemeente Den Haag in Europa koploper is met haar innovatieve klimaatactiviteiten en -ambities. Deze erkenning is een steun in de rug voor de Haagse inwoners, ondernemers en met name de ondertekenaars van he Haags Klimaatakkoord.

Nieuws08.10.2024

Den Haag ontvangt EU missie label voor duurzaamheid

Backbase opent wereldwijde hoofdkantoor in Amsterdam

Backbase, de ontwikkelaar van het Engagement Banking Platform, opende vandaag zijn wereldwijde hoofdkantoor aan de Oosterdoksstraat 114 in Amsterdam. Deze verhuizing is meer dan alleen een adreswijziging; het is een nieuwe stap voorwaarts in de missie van het bedrijf om bankieren opnieuw vorm te geven en de klant centraal te stellen.

DC Business07.10.2024

Backbase opent wereldwijde hoofdkantoor in Amsterdam

Verder lezen over Robots

Is deze video van een ballen vangende Tesla-robot Optimus echt?

In deze video zien we hoe Optimus meerdere ballen naar zich toegegooid krijgt, waarbij hij ze steeds opnieuw vangt. Maar, is dat wel zo?

Technology30.11.2024

Is deze video van een ballen vangende Tesla-robot Optimus echt?

Roborock Black Friday deals: S8, S7 Max Ultra, JONR ED12 nu voor de laagste prijs ooit op Bol

Van 18 november tot 2 december biedt Roborock de S7 Max Ultra, een allround schoonmaakrobot, aan voor de laagste prijs ooit op bol.com! De oorspronkelijke prijs van 799 euro is nu slechts 699 euro, een korting tot 100 euro. Deze robot wordt geleverd met een all-in-one basisstation dat automatisch de taken van het wassen en drogen van de mop en het legen van de stofbak uitvoert, obstakels intelligent vermijdt en grondig schoonmaakt in een optimale route om gemiste en dubbele schoonmaakbeurten te voorkomen.

Gadgets18.11.2024

Roborock Black Friday deals: S8, S7 Max Ultra, JONR ED12 nu voor de laagste prijs ooit op Bol

ADV
Deze robot valt niet meer over draden

Spot, de robothond van Boston Dynamics, valt niet meer over elektriciteitsdraden. Je zou niet verwachten dat de robot het kan zien, maar het is toch echt zo: hij valt niet meer.

Technology14.11.2024

Deze robot valt niet meer over draden

Dit gebeurt er als je 24 uur alleen bent met AI-chatbots

Een journalist van de Wall Street Journal nam de proef op de som en trok 24 uur de bossen in om te ontdekken of Gemini van Google, Meta AI van Meta, OpenAI van ChatGPT en Copilot van Microsoft een beetje behulpzaam waren.

Online13.11.2024

Dit gebeurt er als je 24 uur alleen bent met AI-chatbots

Vernieuwing van de magazijncultuur: Kan automatisering zorgen voor een verbeterde werkomgeving?

In de snel veranderende magazijn sector, waar efficiëntie en doorvoer centraal staan, krijgt werkcultuur vaak niet de hoogste prioriteit. Jongere generaties, met name Gen Z, beschouwen banen in de industrie, zoals magazijnwerk, vaak als stijf en missen de flexibiliteit die ze belangrijk vinden in hun carrière. Nu fysiek en emotioneel welzijn steeds belangrijker worden in het arbeidsproces, voelen magazijnen de druk om niet alleen de werkomstandigheden te verbeteren, maar ook aantrekkelijker te worden als werkplek.

Technology31.10.2024

Vernieuwing van de magazijncultuur: Kan automatisering zorgen voor een verbeterde werkomgeving?

Was alles op Tesla’s We, Robot-event nep?

Als je een presentatie houdt in een Hollywood-studio, dan weet je dat de kans groot is dat je met veel neppigheid te maken krijgt. Of niet, Tesla?

Events22.10.2024

Was alles op Tesla’s We, Robot-event nep?

Deze Buzz Lightyear is zo realistisch dat je geen films meer nodig hebt

Nu kunnen speelgoedmakers dat natuurlijk ook al heel lang maken, maar de Buzz Lightyear ‘robot’ die nu is gemaakt, die is wel heel realistisch.

Gadgets20.10.2024

Deze Buzz Lightyear is zo realistisch dat je geen films meer nodig hebt

Deze knuffelmarmot is stiekem een robot

Casio, bekend van de horloges, heeft een heel andere gadget in petto: een knuffelhamster. Maar er komt wel tech bij kijken: het is een robot.

Gadgets12.10.2024

Deze knuffelmarmot is stiekem een robot

Verder lezen over Toekomst

De toekomst van leren: KLM en de impact van AI

Tijdens een Communitydag georganiseerd door NPULS sprak Timothy Druiventak van KLM.  Zijn lezing ging over over de rol van leren in het oplossen van zakelijke problemen bij KLM, met name in de context van technologie en kunstmatige intelligentie (AI).

Artificial Intelligence29.10.2024

De toekomst van leren: KLM en de impact van AI

Crikorama verkozen tot winnaar James Dyson Award 2024

Crikorama is een compact thuissysteem om zelf krekels te kweken. De levenscyclus van krekels kan volledig worden beheerd door het systeem waardoor het een duurzaam en milieuvriendelijk alternatief biedt voor vlees. De uitvinder van het systeem wint hiermee de James Dyson Award 2024 in Nederland.

Technology11.09.2024

Crikorama verkozen tot winnaar James Dyson Award 2024

zelf krekels kweken!
Challenge: Volledig autonoom dwergtomaten telen zonder menselijke tussenkomst

In de kassen van Wageningen University & Research in Bleiswijk zijn vijf teams van over de hele wereld begonnen aan de volgende fase van de Autonomous Greenhouse Challenge. De opdracht? Volledig autonoom dwergtomaten telen zonder menselijke tussenkomst.

Technology04.09.2024

Challenge: Volledig autonoom dwergtomaten telen zonder menselijke tussenkomst

Dit was het VINT Symposium van 2024

Voor de 30e keer was er het VINT Symposium in het Spant! te Bussum. Dit jaar stond het thema 'Echt Slim' centraal, wat een interessant perspectief bood op de rol van intelligentie in technologie. Elk jaar biedt het symposium de kans om nieuwe technologische trends en inzichten te verkennen, en dit jaar was geen uitzondering.

Events04.07.2024

Dit was het VINT Symposium van 2024

met als thema 'Echt Slim'
Merganser: een Offshore Floating Solar platform in de Noordzee

Met steun van energieproducent RWE heeft het Nederlands-Noorse bedrijf SolarDuck haar Offshore Floating Photo-Voltaic (OFPV) platform geïnstalleerd - een op zee drijvend platform dat zonne-energie opwekt.

Nieuws04.07.2024

Merganser: een Offshore Floating Solar platform in de Noordzee

In Brabant is het aantal startups met 22 procent toegenomen

Het aantal Brabantse startups is sinds 2020 spectaculair gegroeid. Met 1462 startups heeft Brabant nu de op twee na grootste startup-populatie van alle Nederlandse provincies. Dit is een stijging van bijna 22 procent ten opzichte van 2020, toen er 1200 startups waren. Deze cijfers komen naar voren uit het vandaag gepubliceerde Birch-rapport, dat in opdracht van startuporganisatie Braventure is uitgevoerd.

Startups27.06.2024

In Brabant is het aantal startups met 22 procent toegenomen

Symposium ‘Artificial Intelligence’ door het Jeroen Bosch Ziekenhuis

Eerder deze maand organiseerde het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ) een symposium getiteld ‘Artificial Intelligence’. Dit evenement was speciaal bedoeld voor de medewerkers van het ziekenhuis om hen bewust te maken van de mogelijkheden van Artificial Intelligence (AI) en de impact ervan op hun dagelijkse werk en regionale samenwerking.

Artificial Intelligence26.06.2024

Symposium ‘Artificial Intelligence’ door het Jeroen Bosch Ziekenhuis

De eerste legale E-step in Nederland: UrbMob Kick&Go

Steeds vaker zie je in Nederland op straat mensen (met name jongeren) met een e-step voorbij komen. E-step zijn dan ook al in grote getale verkrijgbaar. Maar helaas riskeer je daarmee vaak wel de kans op een boete. Of er...

Gadgets20.06.2024

De eerste legale E-step in Nederland: UrbMob Kick&Go