Gerard Smit is Chief Technology Officer van IBM Benelux onderdeel van de Europese CTO Office, IBM Distinguished Engineer en lid van de IBM Academy of Technology. Gerard is nieuwgierig naar nieuwe technologische ontwikkelingen en houdt ervan om creatief en buiten de kaders naar oplossingen te zoeken. Hij is sterk verbonden met onderzoeksinstellingen, trendwatchers, analisten en andere externe innovatie instellingen.
Ik had van het weekend voor het eerst de openhaard weer aan. Knetterend haardvuur vermengde zich met de geur van rode wijn. Op de achtergrond hoorde ik de muziek van George Michael “Listen without Prejudice!” Typisch iets menselijks om bevooroordeeld ergens mee bezig te zijn dacht ik nog en mijn gedachten dwaalden gelijk af naar de uitdaging waar wij mensen voor staan; Hoe zorgen wij ervoor dat er betrouwbare AI systemen kunnen worden ontwikkelt en kunnen verklaren hoe AI-systemen tot bepaalde keuzes zijn gekomen? Op welke wijze maken wij de keuzes transparant en kunnen we de resultaten vertrouwen en onderbouwen?
Blackbox
Veel mensen ervaren AI als een blackbox. Voor de meeste mensen is het onduidelijk wat er gebeurd binnen een AI-systeem. Normaliter zou een Data Scientist een eind komen maar helaas hebben wij als gewone stervelingen niet allemaal deze kennis voorhanden. Hoe komt een zelflerend systeem aan zijn resultaten, op basis van welke databronnen, modellen, criteria en algoritmen. Kunnen de resultaten zonder tussenkomst van mensen worden gebruikt voor wettelijke compliance (GDPR) of andere beslissingen in een goedkeuring proces? Hoe betrouwbaar, volledig en accuraat is het AI-systeem. Zijn de systemen zonder vooroordelen getraind gebruikmakend van verschillende machine-learning technieken zoals Supervised, Un-Supervised en/of Deep-Learning technologie.
Vooroordelen
Maar waar komen deze vooroordelen vandaan? Er zijn ongeveer 180 verschillende menselijke vooroordelen geïdentificeerd. De brongegevens waarvan AI-algoritmen afhankelijk zijn, zijn vaak de oorzaak van het probleem. Met behulp van algoritmen voor het leren van machines zijn ze opgeleid met behulp van historische gegevens en doorgaans zijn gegevens gemaakt van historische menselijke beslissingen die op dezelfde manier tot stand zijn gekomen. Het kan ook ontstaan doordat de enorme hoeveelheden data-algoritmen die worden opgeleid, niet altijd voldoende divers zijn.
Soms hebben de menselijke beslissingen sporen van een vooroordeel of dat impliciet of expliciet is om verschillende redenen. Dus als het machine-learning model is getraind op basis van deze bevooroordeelde getrainde datasets, zal het die vooroordelen erven en repliceren. Met alle gevolgen van dien.
Detecteren en verhelpen
We zijn gelukkig nu in staat om vooroordelen te detecteren in Runtime. We noemen dit “Trust and Transparency” services, zie: Trust and Transparency for AI on the Cloud.
Het verklaard hoe het AI systeem tot bepaalde resultaten gekomen is ook op basis van welke factoren. Het detecteert vooroordelen in de datamodellen wanneer beslissingen worden genomen en detecteert oneerlijke uitkomsten. Daarnaast geeft het ook aan welke databronnen additioneel gebruikt moet worden om het trainingsmodel opnieuw te trainen om de vooroordelen eruit te krijgen.
Het kan gebruikt worden voor verschillende Machine Learning Frameworks zoals: Tensorflow, SparkML, AWS Sagemaker, AzureML en IBM Watson. Een goede stap naar betrouwbare AI systemen die gebruikt kunnen worden om ons mensen te ondersteunen bij het nemen van complexe beslissingen. Hierdoor ben je dus in staat om Ethische principes te vertalen naar praktische oplossingen.
Nationale AI-agenda
Bovenstaande zou een zeer belangrijk onderdeel moeten worden in de nog op te zetten Nationale AI agenda. In deze agenda moeten alle aspecten rondom kunstmatige intelligentie aan de orde komen, zoals onderzoek, onderwijs, publiek-private samenwerking, nationale educatie, regelgeving en ethiek. We moeten zorgen dat we als B.V. Nederland aan de top mee kunnen blijven draaien op zowel Europees als Wereldwijd niveau. De eerste stappen worden hierin gezet.
[Afbeelding © Sikov – Adobe Stock]
Verder lezen over IBM
Technology10.02.2023
Wat is een quantumcomputer en waarom is het interessant?
Technology04.05.2020
De toekomst van computers?
Technology25.10.2019
Google bevestigt doorbraak in kwantumcomputerkracht
Technology23.09.2019
Zijn wij drenkelingen op een houten vlot?
Technology29.10.2018
IBM koopt Red Hat voor 34 miljard dollar – maar wat is Red Hat?
Techreus koopt ander model voor de toekomstTechnology25.10.2018
Deze AI zou wel eens je nieuwe favoriete parfum kunnen bedenken
'Eau d'intelligence artificielle'Technology07.07.2018
Call for code: kan jouw code helpen bij natuur- en klimaatrampen?
Online02.07.2018
Jouw code kan levens redden – en IBM wil je daarbij helpen
Verder lezen over Kunstmatige Intelligentie
Online13.12.2024
ChatGPT heeft nu een kerstmannenmodus om mee te praten
Technology13.12.2024
10 voorspellingen voor 2025 van SAP: het is vooral AI dat de klok slaat
Advertising11.12.2024
AI-bedrijf adverteert in San Francisco: ‘Neem geen mensen meer aan’
Technology10.12.2024
Sora de toekomst van AI-videocreatie
Een baanbrekende introductieAutomotive10.12.2024
DS Automobiles ontvangt award voor ChatGPT-integratie
Video09.12.2024
Videotool Sora van OpenAI is nu officieel beschikbaar
Entertainment09.12.2024
Nieuwe AI Kersthit: ‘Christmas With You There’
Search06.12.2024
Google: Google Zoeken gaat volledig veranderen volgend jaar
Verder lezen over Toekomst
Artificial Intelligence29.10.2024
De toekomst van leren: KLM en de impact van AI
Technology11.09.2024
Crikorama verkozen tot winnaar James Dyson Award 2024
zelf krekels kweken!Technology04.09.2024
Challenge: Volledig autonoom dwergtomaten telen zonder menselijke tussenkomst
Events04.07.2024
Dit was het VINT Symposium van 2024
met als thema 'Echt Slim'Nieuws04.07.2024
Merganser: een Offshore Floating Solar platform in de Noordzee
Startups27.06.2024
In Brabant is het aantal startups met 22 procent toegenomen
Artificial Intelligence26.06.2024
Symposium ‘Artificial Intelligence’ door het Jeroen Bosch Ziekenhuis
Gadgets20.06.2024