Technology17.04.2017

AI spreekt onze taal en heeft dus ook onze vooroordelen


Je krijgt er uit wat je er in stopt

Kunstmatige intelligentie (AI) neemt onze menselijke vooroordelen over, zo roepen de koppen die refereren aan het onderzoek aan de Universiteiten van Bath en Princeton die AI hebben onderworpen aan een impliciete associatietest (IAT). Tijdens die test komen er normaal gesproken woorden op een scherm te staan de snelheid waarmee proefpersonen die woorden met elkaar verbinden geeft aan waar er onderbewuste associaties zitten bij een bepaald woord. Voorbeeld?

Voorbeeld: Je krijgt een aantal woorden en een aantal plaatjes, bijvoorbeeld zwarte en witte mensen en positieve en negatieve woorden. Daarna worden beide categorieën onder een knop op je toetsenbord gezet en moet je drukken als je het woord of de mens in kwestie ziet. Probeer het anders even, er zijn een hoop verschillende smaakjes van de test.

racebreakdown
racebreakdown

Wat is een woord voor een AI?

Een vergelijkbare test is gedaan met een aantal kunstmatige intelligenties. Nu hebben die geen (meetbare) verschillen in reactietijd zoals wij mensen hebben om te meten waar je voorkeuren stiekem liggen, dus dat moest anders opgelost worden. Lang verhaal kort: de definities van woorden in de database van een AI bestaan uiteindelijk uit cijfers en woorden met ongeveer dezelfde betekenis hebben ook cijfers die dicht bij elkaar liggen.

Nu blijkt dat de namen Brett en Allison dichter bij woorden als ‘liefde’ en ‘lachen’ lagen, terwijl namen als Alonzo en Shaniqua dichter bij woorden als ‘kanker’ en ‘falen’. Het vooroordeel is ook bij AI gewoon ingebakken.

Meneer de dokter

De reden laat zich raden: AI leert taal door zo veel mogelijk geschreven woord tot zich te nemen, en alle vooroordelen die in die woorden opgesloten zitten leert een AI gewoon mee. Als bij het woord ‘dokter’ in bijna alle lektuur het voornaamwoord ‘hij’ erbij staat moet je niet raar opkijken dat een kunstmatige intelligentie in eerste instantie denkt dat ‘dokter’ een mannelijk beroep is.

Fotolia_138972731_Subscription_Monthly_M
Fotolia_138972731_Subscription_Monthly_M

Kunstmatig

Het laat voornamelijk zien dat die intelligentie nog echt heel kunstmatig is en voornamelijk woorden aan elkaar knoopt omdat het blijkbaar de norm is om woorden zo aan elkaar te knopen.

Zo lang AI geen conclusies kan trekken over wat taal zou moeten betekenen zullen ze alleen maar na-apen wat wij er als mensen in stoppen. Nadat Microsoft’s zelflerende chatbot Tay binnen 24 uur tot racistisch monster was omgetoverd door de interactie met mensen hoeven we ons geen illusies te maken over hoe fair en neutraal AI zal zijn, althans tot ze zelf beslissingen gaan maken.

[Afbeelding © Laurent – Fotolia]

Patrick Smeets

Game-enthousiast, tech blogger en presentator. Was ooit rockster. Local celebrity in Limburg maar ziet graag veel van de wereld. Er zijn niet genoeg kattenGIFjes in de wereld.

Verder lezen over Technology

AI-toekomst schudt op zijn grondvesten met kelderende Big Tech-aandelen

Big Tech zit in de problemen. In een paar dagen tijd zijn de grootste techbedrijven ter wereld honderden miljarden kwijt.

Technology06.08.2024

AI-toekomst schudt op zijn grondvesten met kelderende Big Tech-aandelen

De Nijmeegse Vierdaagse start met een digitale vluchtstrook

Er doen meer dan 45.000 mensen mee met de Vierdaagse qua wandelen, maar door de Vierdaagse-feesten is het nog veel drukker in de stad Nijmegen.

Technology15.07.2024

De Nijmeegse Vierdaagse start met een digitale vluchtstrook

Man dacht Iron Man te zijn maar zijn eigen EHBO faalt

Supergaaf hoe Iron Man met magneten werkt, maar dat is niet iets dat je thuis moet proberen. Dat deed een man uit Wuhan helaas wel.

Technology11.07.2024

Man dacht Iron Man te zijn maar zijn eigen EHBO faalt

De ruimte ruikt naar… rotte eieren?

We hebben het vaak over de oneindigheid van de ruimte, de temperatuur en natuurlijk het feit dat er geen geluid bestaat. Maar wat we ons misschien niet vaak genoeg hebben afgevraagd is: hoe ruikt de ruimte eigenlijk?

Technology09.07.2024

De ruimte ruikt naar… rotte eieren?

In Brabant is het aantal startups met 22 procent toegenomen

Het aantal Brabantse startups is sinds 2020 spectaculair gegroeid. Met 1462 startups heeft Brabant nu de op twee na grootste startup-populatie van alle Nederlandse provincies. Dit is een stijging van bijna 22 procent ten opzichte van 2020, toen er 1200 startups waren. Deze cijfers komen naar voren uit het vandaag gepubliceerde Birch-rapport, dat in opdracht van startuporganisatie Braventure is uitgevoerd.

Startups27.06.2024

In Brabant is het aantal startups met 22 procent toegenomen

Formule 1-auto’s in 2026 worden kleiner en duurzamer

Het is voor de tweede keer sinds 2022 dat de FIA nieuwe regels bepaalt voor de auto's. Wat vooral opvalt is dat de auto’s kleiner worden.

Automotive07.06.2024

Formule 1-auto’s in 2026 worden kleiner en duurzamer

De slimste stad van Europa ligt straks in Griekenland

De grootste slimme stad ter wereld ligt straks in... Griekenland. Bij Athene wordt gewerkt aan deze bijzondere plaats. Dit houdt het in.

Technology07.05.2024

De slimste stad van Europa ligt straks in Griekenland

De maan krijgt zijn eigen Sint Bernards: robothonden

Er wordt al veel gepland voor op de maan. Er komen zelfs robothonden aan te pas. Die zijn bedoeld om de Sint Bernards van de maan te worden.

Technology10.04.2024

De maan krijgt zijn eigen Sint Bernards: robothonden