Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.
De Nederlandse robotarm die deel uitmaakt van de Russische Nauka-module is succesvol geïnstalleerd op het International Space Station (ISS). Dat ging echter niet zonder slag of stoot.
Nederlandse robotarm
De missie was om de Russische Nauka-module met zijn Nederlandse robotarm veilig en wel te installeren. Dat ging goed, maar toen de module eenmaal vastzat, gaf de Nauka uit het niets gas. Hierdoor verloor het ISS zijn oriëntatie. Inmiddels is het weer in orde. Het ISS is zo’n 45 graden uit zijn oriëntatie gegaan, maar gelukkig konden andere stuwraketten de boel herstellen.
Interessant detail is dat die stuwraketten geen deel uitmaken van het ISS zelf. Het waren de raketten van Progress 78, een vrachtschip dat is gekoppeld aan het station. Dat is namelijk hoe het station regelt dat hij hoger komt te liggen. Ook kan het deze vrachtschepen gebruiken om zichzelf weer te herstellen als het niet meer recht is. Precies zoals het nu het geval.
International Space Station
Op dit moment zijn er zeven astronauten op het International Space Station. Het is een samenwerking tussen verschillende ruimtevaartorganisaties: NASA, JAXA, ESA en Roscosmos. Gelukkig zijn deze zeven helden op dit moment weer veilig. Ze kunnen echter niet te lang genieten, want er moet gewerkt worden. Er moet boven water komen wat er in de Nauka gebeurde dat hij zomaar alsnog zijn stuwraketten inzette.
Bovendien staat er een missie op poten waardoor het extra belangrijk is dat het ISS recht blijft. De onbemande Starliner moet namelijk van en naar het ISS vliegen om te kijken of dat op veilige manier kan. Daarvoor moet eerst die glitch van Nauka boven tafel zijn. Het heeft al eerder problemen gehad, want onderweg naar het ruimtestation faalden de motoren, waardoor het enige tijd onzeker was of de Nauka het ISS wel zou bereiken.
Russische Nauka
Nauka is er bovendien niet voor niets: het is een wetenschappelijk lab dat de astronauten bovendien kunnen gebruiken als dock voor een ruimtevaartuig en als luchtsluis voor als de astronauten een ruimtewandeling gaan maken. Nauka zorgde er wel voor dat de module Pirs uit Rusland moest wijken. Deze is losgekoppeld van het station en zal waarschijnlijk verbranden. Het komt niet vaak voor dat het ISS een gedeelte loslaat.
Verder lezen over Space
Technology05.12.2024
De Artemis-maanlanding is weer uitgesteld door NASA
De maan lijkt weer een stukje verder wegTechnology29.11.2024
Zoek niet langer: het beste tv-haardvuur is hier
Technology07.11.2024
Waarom horen we zo weinig van de James Webb-ruimtetelescoop?
Technology21.10.2024
Astronauten dragen Prada-ruimtepakken in maanmissie Artemis III
Technology13.10.2024
SpaceX schrijft geschiedenis en vangt raket op uit de ruimte
Technology10.10.2024
NASA-astronaut deelt adembenemende video van het noorderlicht
Technology12.09.2024
Ruimtegeschiedenis geschreven: eerste commerciële ruimtewandeling
Technology02.09.2024
Boeing Starliner moet deze week naar huis, maar maakt raar geluid
Verder lezen over Wetenschap
Nieuws13.12.2024
TU Delft-team Epoch wint AI-prijs om hulp bij malaria-doorbraak
Online11.12.2024
Zo ziet ‘de wetenschappelijke methode’ van onze wolvendeskundigen eruit
Technology11.12.2024
Google introduceert kwantumcomputer: ‘Parallelle universa bestaan’
Technology05.12.2024
DeepMind introduceert GenCast: AI-Revolutie in weersvoorspellingen
Online15.11.2024
NASA laat je alle vragen stellen over de aarde
Technology07.11.2024
Waarom horen we zo weinig van de James Webb-ruimtetelescoop?
Online28.10.2024
Hoe valt het ontstaan van eilandbogen of vulkaanbogen te verklaren?
Technology23.10.2024