Technology15.11.2022

Onbemande ‘Space Shuttle’ na 908 dagen terug op Aarde


Een nieuw record voor de X-37B van Space Force

Na bijna drie jaar – 908 dagen om precies te zijn – is het onbemande X-37B ruimtevaartuig teruggekeerd op Aarde. Het toestel van Boeing en de Amerikaanse luchtmacht (USAF) heeft uiterlijk nogal wat weg van de oude Space Shuttle. Hij werd voor het eerst de ruimte in gestuurd in 2010. De missie die nu beëindigd is, had vooral een militair doel. Tijdens de missie zijn diverse (militaire) experimenten met succes uitgevoerd. Daarvoor was onder andere een servicemodule aan het ruimtevaartuig toegevoegd. Die is niet mee terug naar de Aarde gekeerd.

100 keer lichter dan de Space Shuttle

De reden dat de X-37B zo lang in de ruimte kon verblijven had vooral ook te maken met het feit dat er geen astronauten aan boord waren. Er hoefden dus geen voorzieningen aan boord te zijn om astronauten zo lang in leven te kunnen houden. Eten en zuurstof bijvoorbeeld. Dit betekent ook dat dit ruimtevaartuig 100 keer minder weegt dan een Space Shuttle.

Een van de veelbelovende experimenten was het omzetten van zonlicht in elektriciteit die met behulp van een fotovoltaïsche radiofrequentie-antennemodule als microgolven naar de aarde gestuurd kon worden. Over de meeste militaire experimenten en onderzoeken die tijdens de 908 dagen durende missie uitgevoerd zijn, wordt uiteraard nogal geheimzinnig gedaan.

Een voorbeeld daarvan is het experiment met de zogenoemde FalconSat-8. Die is gebouwd in samenwerking met het Air Force Research Laboratory. Dat leidde tot speculatie dat het eerder een spionagevliegtuig of -wapen dan een satelliet zou zijn.

Meer dan 10 jaar in de ruimte

Na deze missie heeft de X37-B sinds zijn eerste lancering in 2010 nu al 3.774 dagen – meer dan 10 jaar dus – in de ruimte doorgebracht en in totaal meer dan 2,1 miljard kilometer rond de Aarde gevlogen. De landing van de meest recente missie was afgelopen zaterdag, kort voor half zes in de ochtend.

Die was, gezien de militaire aard van de missie, niet aangekondigd. Kort daarna kwamen veel klachten binnen over de sonische knal die, midden in de nacht, veel mensen van hun bed deed opspringen. Ook waren er meldingen van mensen die een zwavelachtige mist zagen, en roken, nadat het dalemnde toestel hun omgeving gepasseerd was.

Ron Smeets

Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist, blogger en tekstschrijver. Het bloed kruipt echter waar het niet gaan kan. De Mobile Cowboys is back! Met lasso en zweep in de aanslag om de ingeslapen telecommarkt weer eens goed wakker te schudden en met scherp te schieten!

Verder lezen over Space

NASA ontwikkelt een treinspoor voor op de maan

Het laat al een speciale auto maken voor de maan, er komt 4G en mogelijk zelfs een manier om de maan van stroom te voorzien. Nu wil NASA een spoorlijn.

Technology15.05.2024

NASA ontwikkelt een treinspoor voor op de maan

Ruimtemetalen worden steeds populairder

Er komen ook wat meer mogelijkheden in de ruimte bij. Zo denken bedrijven ook veel geld uit de ruimte te kunnen halen: namelijk in de vorm van ruimtemetalen.

Technology13.05.2024

Ruimtemetalen worden steeds populairder

Duik nu in een zwart gat met NASA

Zwarte gaten zijn misschien wel de meest mysterieuze dingen in ons bestaan. We weten er steeds meer over, maar nog steeds lang niet genoeg.

Technology09.05.2024

Duik nu in een zwart gat met NASA

Helaas: nog steeds geen eerste bemande Boeing Starliner-ruimtereis

Helaas, de Boeing Starliner is wederom niet de lucht ingegaan en dat komt nog steeds door dat ene zuurstofventiel. Terug naar de werkplaats! Dit is wanneer de volgende lancering gepland staat.

Technology08.05.2024

Helaas: nog steeds geen eerste bemande Boeing Starliner-ruimtereis

Boeings spannende bemande ruimtevlucht blijft nog even spannend

Boeing zou gisteren zijn eerste bemande ruimtevlucht uitvoeren, maar dat is niet gelukt. Dit is wat er misging.

Technology07.05.2024

Boeings spannende bemande ruimtevlucht blijft nog even spannend

Gelekt: de LEGO maanrover met een mooie open structuur

LEGO heeft er zelf nog geen boekje over opengedaan, maar het moge duidelijk zijn: er komt een set aan van de maanrover, en nog Technic ook.

Entertainment01.05.2024

Gelekt: de LEGO maanrover met een mooie open structuur

Zo zit het met de kleurenpracht in foto’s van James Webb

James Webb heeft zijn scherpste infraroodfoto tot nu toe aangeleverd. Maar, klopt dat wel met die kleuren? Dit is hoe het werkt.

Technology30.04.2024

Zo zit het met de kleurenpracht in foto’s van James Webb

NASA’s Voyager 1 geeft weer een teken van leven

Voyager 1 heeft een teken van leven gegeven. Niet spontaan, maar door de noeste arbeid van NASA.

Technology23.04.2024

NASA’s Voyager 1 geeft weer een teken van leven