Technology22.08.2023

Nieuwe heldere komeet gespot


De kans is groot dat je hem binnenkort met het blote oog kunt zien

Dit klinkt een beetje als het verhaal van Deep Impact, maar dan zonder het vernietigende einde. Een Japanse amateurastronoom heeft eerder deze maand een nieuwe komeet ontdekt. Wees gerust, hij is niet op weg naar de Aarde, dus de NASA hoeft haar geslaagde experiment om een komeet van zijn koers te stoten niet te gaan herhalen.

Lang ‘verborgen’ in het licht van de zon

Zoals dat gebruikelijk is, mag de ontdekker van een nieuw hemellichaam of komeet ook diens naam bepalen. En dus reist de komeet vanaf nu door het heelal als de Nishimura C/2023 P1. Hideo Nishimura spotte de komeet op 11 augustus. Hoewel de komeet al langer ‘binnen’ het zichtveld van astromen zat, was hij voorheen niet te zien omdat hij zich, vanuit ons gezien, in het verlengde van de zon bevond. Het licht van de zon was te sterk om de komeet te kunnen waarnemen. Dat veranderde dus rondom 11 augustus, net toen de Japanse amateurastronoom naar de hemel aan het turen was door zijn telescoop.

De komende weken wordt de komeet nog helderder. Zo zelfs, dat de kans groot is dat je hem op 12 september – zet maar alvast in de agenda – met het blote oog moet kunnen zien. Nishimura C/2023 P1 bevindt zich dan in het sterrenbeeld Leeuw op een kleine 44 miljoen klilometer van de Aarde. Uiteraard moet het dan wel onbewolkt zijn. De grootste kans om hem met he blote oog te kunnen waarnemen heb je enkele uren voordat de zon opgaat, op 12 september dus.

Een andere kans om hem te kunnen zien dien zich aan op 17 september, maar dan staat de komeet inmiddels weer zo dicht bij de zon dat je, vlak voor zonsopkomst, maar kort de tijd hebt om hem te kunnen spotten. Als de ochtendschemering begint wordt het een stuk lastiger.

Ron Smeets

Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist, blogger en tekstschrijver. Het bloed kruipt echter waar het niet gaan kan. De Mobile Cowboys is back! Met lasso en zweep in de aanslag om de ingeslapen telecommarkt weer eens goed wakker te schudden en met scherp te schieten!

Verder lezen over Space

Duik nu in een zwart gat met NASA

Zwarte gaten zijn misschien wel de meest mysterieuze dingen in ons bestaan. We weten er steeds meer over, maar nog steeds lang niet genoeg.

Technology09.05.2024

Duik nu in een zwart gat met NASA

Helaas: nog steeds geen eerste bemande Boeing Starliner-ruimtereis

Helaas, de Boeing Starliner is wederom niet de lucht ingegaan en dat komt nog steeds door dat ene zuurstofventiel. Terug naar de werkplaats! Dit is wanneer de volgende lancering gepland staat.

Technology08.05.2024

Helaas: nog steeds geen eerste bemande Boeing Starliner-ruimtereis

Boeings spannende bemande ruimtevlucht blijft nog even spannend

Boeing zou gisteren zijn eerste bemande ruimtevlucht uitvoeren, maar dat is niet gelukt. Dit is wat er misging.

Technology07.05.2024

Boeings spannende bemande ruimtevlucht blijft nog even spannend

Gelekt: de LEGO maanrover met een mooie open structuur

LEGO heeft er zelf nog geen boekje over opengedaan, maar het moge duidelijk zijn: er komt een set aan van de maanrover, en nog Technic ook.

Entertainment01.05.2024

Gelekt: de LEGO maanrover met een mooie open structuur

Zo zit het met de kleurenpracht in foto’s van James Webb

James Webb heeft zijn scherpste infraroodfoto tot nu toe aangeleverd. Maar, klopt dat wel met die kleuren? Dit is hoe het werkt.

Technology30.04.2024

Zo zit het met de kleurenpracht in foto’s van James Webb

NASA’s Voyager 1 geeft weer een teken van leven

Voyager 1 heeft een teken van leven gegeven. Niet spontaan, maar door de noeste arbeid van NASA.

Technology23.04.2024

NASA’s Voyager 1 geeft weer een teken van leven

Die botsproef in de ruimte heeft een Nederlands tintje

Ergens in de uitgestrektheid van de ruimte zou zomaar een onopgemerkte asteroïde op koers kunnen liggen voor een frontale botsing met de aarde.

Technology15.04.2024

Die botsproef in de ruimte heeft een Nederlands tintje

Dit is HyperScout H.
De maan krijgt zijn eigen Sint Bernards: robothonden

Er wordt al veel gepland voor op de maan. Er komen zelfs robothonden aan te pas. Die zijn bedoeld om de Sint Bernards van de maan te worden.

Technology10.04.2024

De maan krijgt zijn eigen Sint Bernards: robothonden