Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist, blogger en tekstschrijver. Het bloed kruipt echter waar het niet gaan kan. De Mobile Cowboys is back! Met lasso en zweep in de aanslag om de ingeslapen telecommarkt weer eens goed wakker te schudden en met scherp te schieten!
Dit klinkt een beetje als het verhaal van Deep Impact, maar dan zonder het vernietigende einde. Een Japanse amateurastronoom heeft eerder deze maand een nieuwe komeet ontdekt. Wees gerust, hij is niet op weg naar de Aarde, dus de NASA hoeft haar geslaagde experiment om een komeet van zijn koers te stoten niet te gaan herhalen.
Lang ‘verborgen’ in het licht van de zon
Zoals dat gebruikelijk is, mag de ontdekker van een nieuw hemellichaam of komeet ook diens naam bepalen. En dus reist de komeet vanaf nu door het heelal als de Nishimura C/2023 P1. Hideo Nishimura spotte de komeet op 11 augustus. Hoewel de komeet al langer ‘binnen’ het zichtveld van astromen zat, was hij voorheen niet te zien omdat hij zich, vanuit ons gezien, in het verlengde van de zon bevond. Het licht van de zon was te sterk om de komeet te kunnen waarnemen. Dat veranderde dus rondom 11 augustus, net toen de Japanse amateurastronoom naar de hemel aan het turen was door zijn telescoop.
De komende weken wordt de komeet nog helderder. Zo zelfs, dat de kans groot is dat je hem op 12 september – zet maar alvast in de agenda – met het blote oog moet kunnen zien. Nishimura C/2023 P1 bevindt zich dan in het sterrenbeeld Leeuw op een kleine 44 miljoen klilometer van de Aarde. Uiteraard moet het dan wel onbewolkt zijn. De grootste kans om hem met he blote oog te kunnen waarnemen heb je enkele uren voordat de zon opgaat, op 12 september dus.
Een andere kans om hem te kunnen zien dien zich aan op 17 september, maar dan staat de komeet inmiddels weer zo dicht bij de zon dat je, vlak voor zonsopkomst, maar kort de tijd hebt om hem te kunnen spotten. Als de ochtendschemering begint wordt het een stuk lastiger.
Verder lezen over Space
Technology02.09.2024
Boeing Starliner moet deze week naar huis, maar maakt raar geluid
Technology26.08.2024
SpaceX gaat een risicovolle missie aan: een ruimtewandeling
Technology24.08.2024
NASA is eruit: SpaceX brengt Boeing Starliner-astronauten naar huis
Technology21.08.2024
ESA zet een AI-satelliet in om aarde in de gaten te houden
Technology13.08.2024
NASA moet een van de moeilijkste beslissingen ooit nemen
Technology09.08.2024
Wetenschappers willen broeikaseffect maken op Mars
Is de planeet dan bewoonbaar?Technology06.08.2024
Wetenschappers willen dieren beschermen door hun DNA op de maan op te slaan
Technology30.07.2024