Technology07.08.2023

Komend weekend weer veel ‘vallende sterren’


De Aarde ‘vliegt’ weer door de jaarlijkse Perseïden zwerm

Het is de afgelopen weken bepaald geen zomer in Nederland. Meteorologisch wel, maar de zon liet zich in juli maar weinig zien en het was vaker bewolkt met (veel) regen. Maar, er is licht (of zon) aan het eind van de tunnel. En dat komt precies op tijd. Komend weekend staat namelijk weer het jaarlijkse ‘vallende sterren’ festijn op het programma. Elk jaar, zo in de eerste twee weken van augustus, vliegt de Aarde door de Perseïden zwerm. Dat is simpel gezegd ruimtepuin van een komeet. Dat puin draait, net als onze planeet, om de zon. De Perseïden is dus feitelijk een meteorenzwerm.

60 ‘vallende sterren’ per uur

Op het hoogtepunt, in de nachten van 12 en 13 augustus, zorgt de ‘botsing’ tussen de Aarde en de Perseïdenzwerm voor een prachtig natuurverschijnsel. Bij helder zicht kun je dan, als je op een donkere plek staat – bijvoorbeeld op de Veluwe of in de Ardennen – tot wel 60 ‘vallende sterren’ per uur zien.

Het zijn natuurlijk geen sterren die de dampkring van de Aarde raken. Zo worden de oplichtende puindeeltjes en stof die in de dampkring verbranden in de volksmond genoemd. Dat komt doordat het lijkt alsof een ster langs de hemel schiet en daarbij een lichtspoor achterlaat dat even te zien is. Soms zijn die maar een fractie van een seconde te zien, maar grotere deeltjes kunnen zelfs een lichtspoor produceren dat iets langer te zien is.

Ga naar een donkere plek en hoop op een onbewolkte hemel

De Perseïden zorgen voor zoveel heldere ‘vallende sterren’, dat je ze bij helder weer zelfs in de steden kunt zien. Al is dat dus niet de beste plek. Dat heeft te maken met het zogenoemde strooilicht dat een deel van de nachtelijke hemel verlicht. Misschien is het je zelf ook wel al eens opgevallen dat je bijvoorbeeld op de Veluwe of in de Ardennen, waar weinig strooilicht is, op heldere dagen veel meer sterren ziet dan in de stad.

Zelf ga ik, als het effe kan, elk jaar naar een plek in de buurt van de Baraque Michel (Ardennen). Daar is het niet alleen letterlijk aardedonker, maar doordat het ook nog eens op een kleine 700 meter boven N.A.P. ligt, is er nog minder invloed strooilicht van steden in de buurt (Luik, Aken en Eupen). In Nederland liggen de beste plekken zoals gezegd op de Veluwe, maar ook in Zeeland en aan de kust van de Waddenzee (en op de eilanden) is het relatief donkerder dan elders.

Hoogtepunt dit jaar overdag

Het absolute hoogtepunt van de Perseïdenzwerm bereikt dit jaar de Aarde op zondag 13 augustus rond 14 uur. Dan staat de zon uiteraard hoog aan de hemel, dus zullen wij hier dan geen ‘vallende sterren’ kunnen waarnemen. Gelukkig duurt de ‘reis’ van de aarde door de zwerm enkele dagen, dus in de nachten daarvoor en daarna heb je ook nog genoeg kans om tientallen ‘vallende sterren’ waar te nemen.

In de nacht van zaterdag (12) op zondag 13 augustus ligt het hoogtepunt tussen 3 en 5 uur. Dan worden zo’n 45 tot 55 ‘vallende sterren’ verwacht. De meesten verschijnen aan de noord-oostelijke en oost-noord-oostelijke hemel, op zo’n 56 tot 61 graden boven de horizon. Ook de nacht van zondag op maandag 14 augustus, rond 4 uur, is een goed tijdstip om met je ligstoel naar de oost-noord-oostelijke hemel te kijken (61 graden boven de horizon). Meer gunstige dagen en tijdstippen kun je hier bekijken.

Ron Smeets

Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist, blogger en tekstschrijver. Het bloed kruipt echter waar het niet gaan kan. De Mobile Cowboys is back! Met lasso en zweep in de aanslag om de ingeslapen telecommarkt weer eens goed wakker te schudden en met scherp te schieten!

Verder lezen over Space

Gelekt: de LEGO maanrover met een mooie open structuur

LEGO heeft er zelf nog geen boekje over opengedaan, maar het moge duidelijk zijn: er komt een set aan van de maanrover, en nog Technic ook.

Entertainment01.05.2024

Gelekt: de LEGO maanrover met een mooie open structuur

Zo zit het met de kleurenpracht in foto’s van James Webb

James Webb heeft zijn scherpste infraroodfoto tot nu toe aangeleverd. Maar, klopt dat wel met die kleuren? Dit is hoe het werkt.

Technology30.04.2024

Zo zit het met de kleurenpracht in foto’s van James Webb

NASA’s Voyager 1 geeft weer een teken van leven

Voyager 1 heeft een teken van leven gegeven. Niet spontaan, maar door de noeste arbeid van NASA.

Technology23.04.2024

NASA’s Voyager 1 geeft weer een teken van leven

Die botsproef in de ruimte heeft een Nederlands tintje

Ergens in de uitgestrektheid van de ruimte zou zomaar een onopgemerkte asteroïde op koers kunnen liggen voor een frontale botsing met de aarde.

Technology15.04.2024

Die botsproef in de ruimte heeft een Nederlands tintje

Dit is HyperScout H.
De maan krijgt zijn eigen Sint Bernards: robothonden

Er wordt al veel gepland voor op de maan. Er komen zelfs robothonden aan te pas. Die zijn bedoeld om de Sint Bernards van de maan te worden.

Technology10.04.2024

De maan krijgt zijn eigen Sint Bernards: robothonden

Scarlett Johansson wil maanlanding faken in Fly Me To The Moon

Het is één van de meest besproken ruimte-onderwerpen allertijden: is de maanlanding nou echt of niet? Het maakt niet uit tot welk kamp je behoort, waarschijnlijk zal je plezier halen uit de nieuwe film Fly Me To The Mo...

Entertainment09.04.2024

Scarlett Johansson wil maanlanding faken in Fly Me To The Moon

​GMT+Maan: De maan krijgt zijn eigen tijdzone

Het lijkt een verlate 1 april-grap, maar het is toch zo: de maan krijgt zijn eigen tijdzone. NASA heeft van het Witte Huis de opdracht gekregen om die te gaan bedenken. De deadline? Eind 2026. Wanneer de langverwachte A...

Technology05.04.2024

​GMT+Maan: De maan krijgt zijn eigen tijdzone

​Drie bedrijven mogen zich wagen aan de maanauto voor NASA

Waar we eerst al blij waren wanneer we een stapje op de maan zetten, willen we nu een hele bolide naar de maan meenemen om de boel te herkennen. De astronauten die tijdens de Artemis V-missie voet op de maan zetten, zull...

Technology04.04.2024

​Drie bedrijven mogen zich wagen aan de maanauto voor NASA