Technology08.01.2024

Neptunus is nog steeds blauw, maar niet zoals we decennialang dachten


Astronomen hebben nog eens goed gekeken en de ‘echte’ kleur onthuld

Als je de afgelopen tientallen jaren ergens een foto van Neptunus zag, dan keek je naar een azuurblauwe planeet. Dat was, zo hebben Britse astronomen enkele dagen geleden onthuld, niet de echte kleur van die planeet. Sterker nog, ook de kleur van Uranus is in werkelijkheid iets anders dan we altijd gedacht hebben. Nou ja, gedacht, de kleuren van Neptunus en Uranus zijn voor het eerst gezien toen de twee planeten eind jaren 80 ‘bezocht’ werden door Voyager 2. Die ruimtesonde was verantwoordelijk voor de eerste kiekjes van Neptunus en Uranus.

‘Gephotoshopte’ kiekjes van Voyager 2

Die kiekjes werden vervolgens door wetenschappers en astronomen, op basis van hun eigen kennis en beoordelingsvermogen, aangepast volgens wat zij dachten hoe de werkelijke kleuren van de atmosfeer van de twee planeten er uit zagen. Ofwel, ze ‘photoshopten’ de foto’s van Voyager 2, met als resultaat dat we bijna 35 jaar dachten dat Neptunus een azuurblauwe planeet was en Uranus een beetje groenblauw.

Overigens hebben de astronomen en wetenschappers destijds wel altijd vermeld dat de kleuren van beide planeten gebaseerd was op een (wetenschappelijke) interpretatie van de foto’s die Voyager 2 gemaakt had. Echter, die verklaring is in de afgelopen decennia verwaterd.

Hubble en VLT schijnen nieuw licht op Uranus en Neptunus

De afgelopen tijd hebben astronomen en wetenschappers van de Universiteit van Oxford met behulp van nieuwe kiekjes van beide planeten, afkomstig van de Hubble en de Very Large Telescope van de ESA, de kleuren van Neptunus en Uranus opnieuw kunnen beoordelen. Het resultaat van die berekeningen en beoordelingen schetst volgens deze astronomen een veel waarheidsgetrouwer beeld van beide planeten.

Zoals je ziet is de kleur van Uranus nog altijd nagenoeg hetzelfde als wat we 35 jaar lang dachten. Alleen het groen is er uit, waardoor de planeet nu nog meer op een babyblauw hemellichaam lijkt. Het verschil in kleur van Neptunus is veel groter. In plaats van een azuurblauwe planeet, is die nu ook een babyblauw. Feitelijk lijkt hij nu nog meer op Uranus dan voorheen, toen hij eigenlijk helemaal niet op Uranus leek, qua kleur.

Ron Smeets

Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist, blogger en tekstschrijver. Het bloed kruipt echter waar het niet gaan kan. De Mobile Cowboys is back! Met lasso en zweep in de aanslag om de ingeslapen telecommarkt weer eens goed wakker te schudden en met scherp te schieten!

Verder lezen over Space

Gelekt: de LEGO maanrover met een mooie open structuur

LEGO heeft er zelf nog geen boekje over opengedaan, maar het moge duidelijk zijn: er komt een set aan van de maanrover, en nog Technic ook.

Entertainment01.05.2024

Gelekt: de LEGO maanrover met een mooie open structuur

Zo zit het met de kleurenpracht in foto’s van James Webb

James Webb heeft zijn scherpste infraroodfoto tot nu toe aangeleverd. Maar, klopt dat wel met die kleuren? Dit is hoe het werkt.

Technology30.04.2024

Zo zit het met de kleurenpracht in foto’s van James Webb

NASA’s Voyager 1 geeft weer een teken van leven

Voyager 1 heeft een teken van leven gegeven. Niet spontaan, maar door de noeste arbeid van NASA.

Technology23.04.2024

NASA’s Voyager 1 geeft weer een teken van leven

Die botsproef in de ruimte heeft een Nederlands tintje

Ergens in de uitgestrektheid van de ruimte zou zomaar een onopgemerkte asteroïde op koers kunnen liggen voor een frontale botsing met de aarde.

Technology15.04.2024

Die botsproef in de ruimte heeft een Nederlands tintje

Dit is HyperScout H.
De maan krijgt zijn eigen Sint Bernards: robothonden

Er wordt al veel gepland voor op de maan. Er komen zelfs robothonden aan te pas. Die zijn bedoeld om de Sint Bernards van de maan te worden.

Technology10.04.2024

De maan krijgt zijn eigen Sint Bernards: robothonden

Scarlett Johansson wil maanlanding faken in Fly Me To The Moon

Het is één van de meest besproken ruimte-onderwerpen allertijden: is de maanlanding nou echt of niet? Het maakt niet uit tot welk kamp je behoort, waarschijnlijk zal je plezier halen uit de nieuwe film Fly Me To The Mo...

Entertainment09.04.2024

Scarlett Johansson wil maanlanding faken in Fly Me To The Moon

​GMT+Maan: De maan krijgt zijn eigen tijdzone

Het lijkt een verlate 1 april-grap, maar het is toch zo: de maan krijgt zijn eigen tijdzone. NASA heeft van het Witte Huis de opdracht gekregen om die te gaan bedenken. De deadline? Eind 2026. Wanneer de langverwachte A...

Technology05.04.2024

​GMT+Maan: De maan krijgt zijn eigen tijdzone

​Drie bedrijven mogen zich wagen aan de maanauto voor NASA

Waar we eerst al blij waren wanneer we een stapje op de maan zetten, willen we nu een hele bolide naar de maan meenemen om de boel te herkennen. De astronauten die tijdens de Artemis V-missie voet op de maan zetten, zull...

Technology04.04.2024

​Drie bedrijven mogen zich wagen aan de maanauto voor NASA