Missie van Voyager 2 met minimaal drie jaar verlengd

Missie van Voyager 2 met minimaal drie jaar verlengd

NASA vindt extra ‘stroom’ voor de ruimtesonde

Vorig artikel Volgend artikel

De Voyager 2 ruimtesonde werd 45 jaar en ruim 8 maanden geleden op pad gestuurd. Onder andere om, samen met zijn voorganger, Voyager 1, de planeten Jupiter, Saturnus, Uranus en Neptunus te verkennen. Dat werd een succes, maar die tijd ligt inmiddels ook al tientallen jaren achter ons. Voyager 2 vloog al die tijd vrolijk door en NASA heeft ook nog steeds contact met de ruimtesonde die inmiddels meer dan 19 miljard kilometer van de aarde verwijderd is.

Voyager 2 zat bijna zonder stroom

Enkele maanden geleden leek het er nog op dat Voyager 2 langzaam maar zeker aan het eind van zijn latijn kwam. De stroom die nodig is om de wetenschappelijke instrumenten van de sonde aan de praat te houden, raakte op. Welnu, daar hebben slimme koppen van NASA nu een oplossing voor gevonden. Daardoor kan Voyager 2 nog minimaal tot 2026 door blijven werken.

Toen duidelijk werd dat de stroom opraakte, was NASA van plan om een van de vijf wetenschappelijke instrumenten aan boord van het ruimtevaartuig uit te zetten. Ook was al besloten om de verwarming en andere niet-essentiële onderdelen die stroom nodig hebben uit te schakelen. Maar ingenieurs hebben nu een manier gevonden om reservevermogen af te tappen van een veiligheidsmechanisme dat de stroomvoorziening van het ruimtevaartuig regelt. Dat levert genoeg stroom op om de Voyager 2 nog minimaal drie jaar aan de praat te houden.

Voyager-2
Voyager 2 kan nog minimaal drie jaar doorwerken, op bijna 20 miljard kilometer van zijn 'thuisbasis'.

Voyager 1 wordt ook zwakker

Ook Voyager 1 zit nagenoeg zonder stroom, maar die sonde komt binnenkort, zoals de zaken er nu voor staan, toch echt aan het eind van zijn werkzame leven. Voyager 1 bevindt zich momenteel op zo’n 24,7 miljard kilometer van de aarde.

Of de verlening van de missie van zijn tweelingbroer betekent dat Voyager 1 nog ingehaald gaat worden? Natuurlijk niet. Mits ze geen meteoriet, asteroïde of ander ‘ruimtepuin’ tegenkomen blijven beide sondes ook nadat ze definitief zonder stroom zitten uiteraard gewoon doorzweven.

Ron Smeets

Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist,...