Nederlands ​Brunel Solar Team wint Sasol Solar Challenge

Nederlands ​Brunel Solar Team wint Sasol Solar Challenge

Vorig artikel Volgend artikel

Het Brunel Solar Team heeft de Sasol Solar Challenge in Zuid-Afrika gewonnen. Het Nederlandse team had het meeste aantal kilometers op de teller en ging er dus met de eerste plek vandoor. Het Belgische team, waarmee zij continue om de titel streden, strandde op de tweede plaats met 38 km verschil. Het is voor het eerst in drie jaar dat het Nederlandse team weer van huidige wereldkampioen België weet te winnen.

Om 15.37 uur kwam het Brunel Solar Team over de streep in Kaapstad, met in totaal 4223 km op de teller. Dat is maar liefst 38 km meer dan het Belgische team. Teamcaptain Sanne Vilters is trots: ‘De afgelopen dagen zaten we elkaar echt op de hielen. Tijdens elke dagstop bleven we echter herhalen dat we moesten focussen op onszelf en niet met de andere teams bezig moesten zijn. Iedereen heeft zijn eigen taak binnen het team en alleen als iedereen die taak op zijn best zou uitvoeren konden we winnen. Dat dat nu is gelukt bewijst dat we een ijzersterk team zijn en natuurlijk dat we een magische auto hebben!’

Solar Challenge

Van Johannesburg naar Kaapstad

In de acht dagen durende challenge van Johannesburg naar Kaapstad draait het om het totaal aantal gereden kilometers. Elke dag is er een optionele loop die teams zo vaak mogelijk moeten racen. De verplichte stop elke dag is om 17:00 uur.

Dat beide zonneauto’s aan elkaar gewaagd zijn bleek al vanaf de start van de challenge in Johannesburg. Het Nederlandse en Belgische team volgen elkaar op een haar en de koppositie werd constant afgewisseld. Door slimme en creatieve keuzes te maken, probeerden ze de concurrentie te verrassen en te slim af te zijn. Bizar: voor de start van de laatste dag was de voorsprong van het Brunel Solar Team op het team uit België slechts 10 km (!).

Richting de finaledag liep de spanning steeds verder op. Er werd gestreden op het scherpst van de snede en beide teams trokken alles uit de kast om de overwinning te behalen. De laatste dag startte nog met een time penalty voor beide teams, het Nederlandse team kreeg deze vanwege een (kleine) botsing tijdens een inhaalmanoeuvre, het Belgische team voor het overschrijden van de snelheidslimiet op de Afrikaanse wegen. Ook kwamen beide teams te laat binnen bij de dagstop.

Tijdstraf voor Nuna

Wegens de tijdstraf voor het te laat binnenkomen gisteren vertrok Nuna vandaag vanaf de op één na laatste positie, 10 minuten achter België. Het Belgische team ging dus tot aan de loopstop aan kop, maar de achterstand werd gaandeweg verkleind tot minder dan een minuut. Beide teams besloten meteen de control stop te doen, de dagelijks verplichte stop van 30 minuten, om statisch te kunnen laden.

Na de control stop begon het Brunel Solar Team direct met het rijden van loops. Het Belgische team volgde, maar moest vlak na de loopstop van de weg geduwd worden vanwege een defecte accu. De reparatie van 30 minuten bracht hen op een flinke achterstand. Tijdens het rijden van de loops konden ze de afstand die Nuna ondertussen had afgelegd niet meer inhalen. Bij de finish om 15.37 uur eindigde het Brunel Solar Team daarom op de eerste plek met 38 km voorsprong.

Naast het stimuleren van innovatie op het gebied van zonne-energie, dient de challenge nog een ander doel: het inspireren van de lokale bevolking. Veelal is de dagelijkse locatie van de loopstop op het terrein van een (middelbare) school. De plaatselijke bewoners kunnen daar niet enkel de zonneauto’s bewonderen, maar ook deelnemen aan experimenten die laten zien hoe zonne-energie werkt. In een land waar de elektriciteit dagelijkse enkele uren per dag wordt afgesloten is de noodzaak voor de energietransitie zonneklaar. Door de nieuwe generatie te inspireren, hoopt de organisatie de transitie in Zuid-Afrika te versnellen.


Fotocredits: Hans-Peter van Velthoven

Jeroen de Hooge

Jeroen is al meer dan 15 jaar betrokken bij Dutchcowboys. Voornamelijk als digital content creator. En dan voor alle titels van The Blogidea Factory. Behalve...