NASA’s InSight-marslander gaat met pensioen

NASA’s InSight-marslander gaat met pensioen

Vorig artikel Volgend artikel

NASA’s marsrobot InSight gaat met pensioen. Laatst schreven we al dat de NASA-apparaten op Mars tijdelijk even in de ijskast gaan. Enerzijds omdat de koude winter op Mars nu van start gaat, anderzijds omdat ze even niet gaan uitrijden vanwege die winter. Voor InSight geldt echter iets anders. Deze oude maanlander heeft zijn beste tijd gehad.

Het binnenste van Mars

NASA stuurt het apparaat binnenkort met pensioen na een historische missie waarin we voor het eerst meer te weten kwamen over het binnenste van de rode planeet. Het apparaat is vooral bekend om zijn seismometer en heeft in totaal meer dan 1.000 aardbevingen op de nog enorm levendige planeet waargenomen. Echter is het waarschijnlijk het stof op Mars dat hem de nek omdraait. Het heeft nu nog maar 10 procent van de kracht die hij had over.

In november 2018 startte het zijn missie en daarin heeft hij geweldige ontdekkingen gedaan. Nu nog steeds: begin mei wist het apparaat een aardbeving waar te nemen met een kracht van 5. Het was de sterkste aardbeving die wij ooit op de planeet hebben gemeten. Of uberhaupt op een planeet buiten aarde. Een enorm interessante bevinding waardoor we weten dat Mars wel degelijk leeft, geologisch gezien.

InSight

Echter zal InSight niet meemaken hoe dit zich verder ontwikkelt. De engineers zien de laatste tijd steeds vaker dat zijn energieniveau niet op peil is. Wanneer de lander online is en aardbevingen waarneemt, dan gebruikt hij ongeveer net zoveel energie als een elektrische oven, wat betekent dat hij dus echt wel aan eind is van zijn kunnen.

Daarnaast heeft hij ook wel een paar fails op zijn naam staan: bijvoorbeeld toen het hem niet lukte om de mol te gebruiken, nadat die op te harde ondergrond had geboord. De mole is een apparaat waarmee hij 5 meter in de grond van Mars kon boren om nog meer informatie te vergaren over wat zich daar allemaal afspeelt.

Weermannetje

Dat is echter geen probleem. InSight heeft ons, geheel zoals de naam al doet vermoeden, zoveel belangrijke inzichten gegeven dat we het apparaat eeuwig dankbaar mogen zijn. Naast zijn aardbevingsactiviteiten heeft hij meer gedaan.

Zo rapporteerde hij elke dag het weer vanaf de rode planeet. En natuurlijk zijn er nog die andere ‘binnenkant’-zaken, zoals het in kaart brengen wat er onder de grond van Mars allemaal gebeurt. Het was InSight die duidelijk kon maken wat er in de kern van de planeet zit. Geen karamel, chocolade en nougat, maar een grote vloeibare kern.

Met pensioen

NASA zegt dat de missie van het apparaat later in de zomer eindigt, waarna hij eind dit jaar volledig met pensioen gaat. Op dit moment heeft het apparaat sowieso veel last van stof, wat niet echt helpt bij het gebruiken van zonnepanelen (om die reden verloor NASA laatst ook al contact met Ingenuity). Echter kan er nog een soort stofzuigereffect plaatsvinden waardoor het stof weer gedeeltelijk verdwijnt. Het kan zijn dat de missie van InSight dan wordt verlengd, maar de kans is klein.

Er zit dan maar een ding op: zelf eindelijk eens naar die verre planeet afreizen. Hopelijk kan dat binnenkort sneller, want op dit moment is het een reis van 9 maanden en dat heeft grote invloed op het menselijk lichaam, naast dat het uiteraard een gevaarlijke missie is.

Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven,...