Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.
De Aurora Borealis is iets dat mensen constant najagen. Hoe noorderlijker je gaat, hoe groter vaak de kans is dat je dat Noorderlicht te zien krijgt. Maar, we bekijken het wel altijd van een kant. Een astronaut genaamd Matthew Dominick, die keek vanuit het raam van de Dragon Endeavour deed dat eens van de andere kant. Hij filmde het poollicht genaamd Aurora Polaris en dat zorgt voor jaloersmakende beelden.
Aurora Polaris
Als je snel kijkt, lijkt het net een watermeloen, maar het is toch echt een raam met daarin een groene zweem over de aarde, met hier en daar weer een rode zweem erboven. Matthew laat ook weten hoe hij deze beelden kon schieten.
“Rood en groen poollicht lijken te dansen in een timelapse tijdens de fly-by, kijkend uit het raam van Dragon Endeavour met Dragon Freedom in zicht. We hebben gisteren een paar duizend foto’s gemaakt om te proberen de instellingen, belichting en kadrering precies goed te krijgen gedurende meerdere omloopnachten omdat het noorderlicht geweldig was door recente zonneactiviteit. Ik heb gisteren één frame gepost van een serie van ongeveer 300 foto’s die zijn genomen met een interval van ongeveer 1,6 seconden. Na de vlucht denk ik dat ik 4k/8k wil renderen met misschien wat exposure smoothing of andere bewerkingen om de video tussen de frames glad te strijken.”
Storm Milton
Kortom, dit waar deze astronaut uiteindelijk op uitkwam: 0,8s belichting, 14mm, ISO 3200, 1,6s interval, 30fps. Waarschijnlijk gebruikt hij een Nikon Z9. Hij deelde overigens ook beelden van storm Milton die indrukwekkend (en haarscherp) zijn.
Voor het filmen of fotograferen van de aurora hoef je geen professionele camera te hebben. Je kunt het ook voor elkaar krijgen met een smartphone. Vanaf aarde kun je dat ook doen (of, ook een goede tip, vanuit het vliegtuig). Zet je ISO op 1600 (vaak te vinden op de Pro-modus van je smartphonecamera) en zet je witbalans op 3200. De langere sluitertijd is ook belangrijk, zodat je telefoon genoeg licht binnen kan krijgen. Vervolgens kun je het beste een statief gebruiken, want met zo’n lange sluitertijd moet je heel lang stilstaan en dat zorgt ervoor dat je mogelijk snel beweging in je foto krijgt.
Heel soms kun je het noorderlicht ook in Nederland zien, al is dat dan vooral omdat er deeltjes in de lucht zitten door zonnestormen. Afgelopen weekend was dat bijvoorbeeld weer het geval. Wel hebben we in Nederland vooral een roze aurora, dus verwacht geen dikke groene lijnen zoals bijvoorbeeld in Lapland te zien is.
Verder lezen over Fotografie
Online02.12.2024
Dit is het dertiende Amsterdam Light Festival in beeld!
Online21.11.2024
Innovatie in herinneringen: Fotoboeken van byPaper met Augmented Reality
Social Media02.07.2024
Straks heb je elke dag een originele profielfoto op WhatsApp
Social Media02.07.2024
Instagram noemt zijn AI-labels anders door boosheid gebruikers
Mobile06.06.2024
Leica’s nieuwe app is voor wie de oude cameralook terugwil
Social Media02.06.2024
De voordelen en nadelen van foto’s maken van je eten
Mobile30.05.2024
Keukenhof en Samsung samen voor magische ‘Night at Keukenhof’
Online27.05.2024
5 manieren om Google Foto’s snel op te ruimen
Verder lezen over Space
Technology05.12.2024
De Artemis-maanlanding is weer uitgesteld door NASA
De maan lijkt weer een stukje verder wegTechnology29.11.2024
Zoek niet langer: het beste tv-haardvuur is hier
Technology07.11.2024
Waarom horen we zo weinig van de James Webb-ruimtetelescoop?
Technology21.10.2024
Astronauten dragen Prada-ruimtepakken in maanmissie Artemis III
Technology13.10.2024
SpaceX schrijft geschiedenis en vangt raket op uit de ruimte
Technology12.09.2024
Ruimtegeschiedenis geschreven: eerste commerciële ruimtewandeling
Technology02.09.2024
Boeing Starliner moet deze week naar huis, maar maakt raar geluid
Technology26.08.2024