Technology21.11.2020

​Kabinet wil gezondheidsonderzoek 5G niet afwachten


Op dit moment is er 5G in de lucht, maar dat is niet helemaal de ultieme 5G die ons altijd wordt voorgehouden. Nu zitten we op de 700 MHz-band, maar er zijn ook banden van 3,5 gigahertz en 26 gigahertz. Die banden moeten nog geveild worden, waarbij providers kunnen bieden op hun ‘recht’ om die band te gebruiken. Er is echter wat onenigheid over de veiligheid van de hogere frequentiebanden en 5G. Iets waar het kabinet voor wordt gewaarschuwd, maar desondanks wil het toch geen gezondheidsonderzoek afwachten voor het verder gaat.

5G

5G kan sneller data overdragen en zorgt voor meer betrouwbare verbindingen, omdat het gebruikmaakt van bepaalde frequenties in het elektromagnetische veld. De Europese Unie heeft bepaald dat er drie banden zijn, zoals eerdergenoemd. Die van 700 MHz is goed voor verbindingen waarbij een goede dekking belangrijk is, maar die verder niet veel data opeisen. Hoe sneller de dataoverdracht moet zijn, hoe hoger de frequentieband die nodig is.

De 3,5 GHz-band is bijvoorbeeld heel geschikt voor software die gebruikmaakt van grote videobestanden (dus video’s van een hoge kwaliteit). Denk aan een 360 graden-filmpje of een virtual reality-ervaring. De nog snellere 26 GHz-band is minder geschikt voor een landelijk dekkend netwerk, want dan zouden er veel stations moeten worden bijgeplaatst om dat mogelijk te maken. Wel is het een perfecte variant voor iets waar data echt realtime moet binnenkomen en ook met veel tegelijk: denk aan de vele sensoren in zelfrijdende auto’s, maar bijvoorbeeld ook camera’s in stadions.

26 GHz-band

Wanneer die laatstgenoemde, snelle band onder de hamer gaat is nog onbekend. Van die van 3,5 GHz is het zelfs nog niet helemaal bekend, al heeft die wel een richtmoment: begin 2022. Nu heeft de kabinet zichzelf uitgesproken over die snelle 26 GHz-band. Het is namelijk niet van plan om het gebruik van die band uit te stellen om te wachten op een gezondheidsonderzoek naar de risico’s van 5G.

De Gezondheidsraad adviseerde het kabinet juist te wachten met de verdere ontwikkeling en ingebruikname van de frequentie, omdat er volgens de raad nog onvoldoende duidelijk is over mogelijke gevolgen voor de gezondheid. Het kabinet slaat dat advies echter in de wind. Er zouden onder andere geen redenen meer zijn om onderzoeksresultaten af te wachten voor het gebruik van de band, omdat onder andere de WHO (World Health Organisation) en de EC (Europese Commissie), maar ook de Gezondheidsraad zelf, beweert dat er in principe geen reden is om te denken dat het gebruiken van de band negatief invloed heeft op de gezondheid.

Europese Commissie

5G wordt gezien als grote katalysator van innovatie. Niet alleen door onze eigen overheid, maar ook door de Europese Unie. Het kan dus dat onze eigen overheid ook wat gepusht wordt door de Europese Commissie om vooral voorop te blijven lopen met 5G. Sterker nog, dat stelt het kabinet ook: dat de Europese Commissie deze banden als de grote pioniers ziet voor draadloze netwerken en dat het kabinet vooral uitvoert wat de EC voorschrijft.

Overigens wordt 26GHz op dit moment al gebruikt in Nederland, voor tests met zelfrijdende auto’s en het eerdergenoemde toezicht in voetbalstadions. Dit is echter op zeer kleine schaal. Hoewel het kabinet het gezondheidsonderzoek dus niet wil afwachten, staat het er niet volledig negatief in. Het wil bekijken hoe het toch extra ondersteuning kan bieden aan gezondheidsonderzoek naar de gevolgen van de hoge band 5G en het effect van blootstelling aan deze elektromagnetische velden.

Laura Jenny
Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.

Verder lezen over 5G

VodafoneZiggo verkrijgt (voor € 57,5 miljoen) belangrijk 5G spectrum 

VodafoneZiggo heeft in de recente frequentieveiling nieuw spectrum verworven om aan haar netwerk toe te voegen. Tijdens de veiling is 100MHz bemachtigd in de 3,5GHz band. Dit stelt het telecombedrijf in staat om het bestaande netwerk nog verder door te ontwikkelen en te versterken. VodafoneZiggo is erg tevreden met de uitkomst van de veiling. VodafoneZiggo betaalt € 57,5 miljoen euro voor deze spectrumvergunning, die loopt tot 2040. 

Mobile02.07.2024

VodafoneZiggo verkrijgt (voor € 57,5 miljoen) belangrijk 5G spectrum 

Er is nog geen 6G, maar Japan heeft het wel al gebruikt

Terwijl we wachten tot de snellere versie van 5G onder de hamer gaat, heeft Japan zich al volop op 6G gestort.

Technology03.05.2024

Er is nog geen 6G, maar Japan heeft het wel al gebruikt

Vodafone, test nieuwe 5G-technologie voor snellere uploads

Als eerste provider in Europa heeft Vodafone, samen met chipmaker Qualcomm en smartphone fabrikant Xiaomi, een nieuwe, snellere 5G-uplingtechnologie getest. De drie partijen zijn er in geslaagd om op het standalone (SA)...

Mobile22.01.2024

Vodafone, test nieuwe 5G-technologie voor snellere uploads

Waarom worden nog steeds antistralingsstickers verkocht?

Het is een discussie die al zo oud is als de mobiele telefoon: de eventuele gezondheidsschade die mobiele straling kan veroorzaken. Ik kreeg mijn eerste mobiele telefoon in 1992 en schreef tussen 2003 en 2018 meer dan 15...

Mobile28.12.2023

Waarom worden nog steeds antistralingsstickers verkocht?

Is na 30 jaar nog steeds niet duidelijk dat die niet werken?
Vier jaar later dan gepland kan het ‘echte’ 5G eindelijk los in Nederland

Het was een klucht, de procedure rondom de veiling van de 3.5GHz frequentieband voor 5G in Nederland. Nadat Mona Keijzer als verantwoordelijke politicus de zaak rondom het vrijmaken van de frequentieband op z’n beloop...

Mobile22.12.2023

Vier jaar later dan gepland kan het ‘echte’ 5G eindelijk los in Nederland

De 3.5GHz band is vanaf augustus 2024 beschikbaar
​5 redenen om voor een zakelijk sim only-abonnement te kiezen

Mag je van je werkgever een nieuwe telefoon uitzoeken, of ben je zelf een werkgever en kijk je naar wat de beste manier is om te zorgen dat je staf bereikbaar is? Denk dan misschien niet meteen in toestellen, maar juist...

Mobile14.12.2023

​5 redenen om voor een zakelijk sim only-abonnement te kiezen

Gaat Huawei pogen om Europa via Frankrijk te heroveren?

De plannen voor de bouw van een fabriek voor mobiele netwerk componenten in Frankrijk lagen er al in 2019. Die werden echter door de coronapandemie en het handelsverbod, waarover hieronder meer, gedwarsboomd. Nu, zo meld...

Mobile12.12.2023

Gaat Huawei pogen om Europa via Frankrijk te heroveren?

Chinese fabrikant zou 'oude' plannen voor een fabriek in Frankrijk weer nieuw leven ingeblazen hebben
Apple werkt al aan 6G

Terwijl meer dan de helft van de wereld nog wacht op de uitrol van (landelijk dekkende) 5G-netwerken is de industrie (GSMA) al een paar jaar bezig met het maken van afspraken rondom de standaarden voor de opvolger, 6G. H...

Mobile05.12.2023

Apple werkt al aan 6G

De fabrikant zoekt een techneut die daarbij kan helpen