Inchecken met je pinpas of telefoon: het kan straks bij NS

Inchecken met je pinpas of telefoon: het kan straks bij NS

Vorig artikel Volgend artikel

De incheckpalen van NS zijn in gereedheid gebracht: het wordt straks mogelijk om met je pinpas of telefoon in te checken bij de NS. Het is groot nieuws, want eerder was NS vooral bezig met mogelijkheden om op basis van je locatie te reizen. Goed nieuws dat je straks contactloos in- en uit kunt checken.

Inchecken per telefoon

Het plan van NS om reizigers op basis van hun locatie via hun telefoon te laten reizen werd gemengd ontvangen. Hierdoor is het fijn dat het Nederlandse spoorwegbedrijf het licht heeft gezien en toch kiest voor inchecken met je telefoon of je pinpas. Sterker nog: contactloos inchecken kan straks ook met je creditcard of smartwatch. Het is ook mogelijk om met je virtuele betaalpas te betalen of Google Pay en Apple Pay.

Eind deze maand start er een test met deze nieuwe manier van inchecken en NS hoopt reizen met de trein makkelijker en flexibeler te maken. Niet dat de ov-chipkaart nu spontaan verdwijnt: NS wil vooral nieuwe incheckmethoden toevoegen in plaats van bepaalde manieren laten verdwijnen. Het voordeel van deze incheckmethode is wel dat je jezelf veel gedoe bespaard. Je hoeft niet meer langs de automaat om extra saldo op je ov-chipkaart te zetten en überhaupt is die ov-chipkaart straks niet per se nodig. De scheelt veel stress om je trein te halen.

NS-abonnement

Het is wel de vraag hoe dat zit als je een NS-abonnement hebt. Op dit moment wordt het in de test nog niet mogelijk om met abonnement te reizen. Je kunt dus alleen inchecken als je voor het standaardbedrag met de trein wil reizen. Dat maakt de proef aanzienlijk minder aantrekkelijk: veel werkgevers laten je reizen met een abonnement en ook veel particulieren hebben op zijn minst wel een dalurenabonnement dat hiermee dus even niet kan worden gebruikt. Om dat leed wat te verzachten staat NS het de proefkonijnen toe om eerste klas te reizen, ook al checken ze in op de tweede klasse.

Maar goed: het is nog een test. Een test die eind deze maand start en loopt tot 1 november. Er worden mensen gezocht rondom Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Delft en Den Bosch om te helpen testen. Je kunt daar dan ook de komende week mensen van NS tegenkomen die je vragen of je wil meetesten.

Er wordt sowieso hard gewerkt aan in het hele OV inchecken met je smartphone. Hierover plaatsten we recent een update, omdat dit project wel veel vertraging heeft opgelopen.

Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven,...