Technology17.02.2022

Europese astronauten willen een eigen ruimtevaartuig


Tot op de dag van vandaag moeten alle Europese astronauten voor een ruimtereis een stoeltje ‘boeken’ in een ‘buitenlandse’ raket. Daarvoor kunnen ze terecht in Amerika, Rusland en eventueel China. Daar moet echter verandering in komen, zo stelt de Europese vereniging van astronauten. Zij willen dat de Europese ruimtevaartorganisatie ESA werk gaat maken van het ontwikkelen van een ruimtevaartuig waarmee het haar eigen astronauten naar de ruimte kan vervoeren.

Ruimtecapsule voor bemande vluchten

De ESA beschikt overigens wel over eigen raketten, zoals de Ariane 5, maar die hebben geen capsule waar astronauten mee vervoerd kunnen worden. Doorgaans worden ESA raketten gelanceerd vanuit een ruimtebasis in Frans Guyana.

Volgens de Association of Space Explorers (ASE), waar 45 actieve en gepensioneerde astronauten lid van zijn, kan het ontbreken van een eigen ruimtevaartuig voor Europese astronauten er toe leiden dat Europa in de nieuwe ruimterace (nog meer) achterstand gaat oplopen en de gestelde doelen voor de komende jaren in gevaar komen.

“Hoewel Europa nog steeds voorop loopt bij veel ruimtevaartactiviteiten, zoals aardobservatie, navigatie en ruimtewetenschap, loopt het achter op de steeds strategischer wordende domeinen van ruimtetransport en -exploratie”, aldus de ASE in haar manifest (pdf).

Twee Nederlandse astronauten

De geschiedenis van de ruimtevaart telt tot nu toe twee Nederlandse astronauten, wijlen Wubbo Ockels en Andre Kuipers brachten beiden heel wat dagen buiten onze dampkring door. Ockels deed dat in een Amerikaanse Spaceshuttle. Kuipers werd voor zijn twee ruimtereizen in een Russische Sojoez vervoerd.

En nee, de Nederlandse rijkeluiszoon die enkele maanden geleden met Jeff Bezos’ Blue Origin mee mocht vliegen naar de rand van de ruimte tellen wij, maar ook de officiele ruimtevaartorganisaties, niet mee als een échte astronaut. Daarmee zou je de training en prestaties van helden als Ockels en Kuipers te niet doen.

Ron Smeets

Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist, blogger en tekstschrijver. Het bloed kruipt echter waar het niet gaan kan. De Mobile Cowboys is back! Met lasso en zweep in de aanslag om de ingeslapen telecommarkt weer eens goed wakker te schudden en met scherp te schieten!

Verder lezen over Space

NASA’s ruimtesonde Voyager 1 verricht een klein wonder

Voyager 1 is weer helemaal up and running nadat de knappe koppen van NASA het op tientallen miljarden kilometers hebben gefikst.

Technology17.06.2024

NASA’s ruimtesonde Voyager 1 verricht een klein wonder

Mag je van ruimtetoeristen verwachten dat ze aan onderzoek meedoen?

Er is meer onderzoek nodig naar het menselijk lichaam in de ruimte en ruimtetoerisme. Maar in hoeverre mag je dat verwachten?

Technology14.06.2024

Mag je van ruimtetoeristen verwachten dat ze aan onderzoek meedoen?

De kern van de aarde remt af

De kern van de aarde doet het steeds wat rustiger aan. Hoe beïnvloedt dat ons? En: hoe weten wetenschappers dit?

Nieuws13.06.2024

De kern van de aarde remt af

Boeing heeft het gedaan: Starliner is goed en wel gelanceerd

Na veel tegenslagen een succes voor Boeing. De vliegtuigbouwer heeft succesvol zijn Starliner met bemanning gelanceerd naar het ISS.

Technology05.06.2024

Boeing heeft het gedaan: Starliner is goed en wel gelanceerd

Waarom de maanreis dearMoon niet meer doorgaat

Het idee van de ‘missie’ was om mensen naar de maan te laten vliegen en terug. Dat is 386.242 kilometer, maar helaas: dearMoon is niet meer.

Technology04.06.2024

Waarom de maanreis dearMoon niet meer doorgaat

Mysterie rondom verdwijnende sterren mogelijk opgelost

Er zijn echter sterren die zomaar verdwijnen: iets dat astronomen sinds kort vaker zien. Er is nu een verklaring voor die houdini-sterren.

Technology30.05.2024

Mysterie rondom verdwijnende sterren mogelijk opgelost

Boeing Starliner-lancering gaat waarschijnlijk 1 juni gebeuren

Terug naar de garage. Daar staat Boeing Starliner langer dan we hadden verwacht, want Boeing mag het pas op 1 juni weer proberen.

Technology23.05.2024

Boeing Starliner-lancering gaat waarschijnlijk 1 juni gebeuren

NASA ontwikkelt een treinspoor voor op de maan

Het laat al een speciale auto maken voor de maan, er komt 4G en mogelijk zelfs een manier om de maan van stroom te voorzien. Nu wil NASA een spoorlijn.

Technology15.05.2024

NASA ontwikkelt een treinspoor voor op de maan