Technology18.10.2023

Dit zijn de 20 baanbrekende uitvindingen die kans maken op de James Dyson Award 2023


Vandaag start de internationale fase van de James Dyson Award 2023, een wereldwijde ingenieursprijs die studenten en pas afgestudeerden oproept om een ontwerp te maken dat een probleem oplost. Dit is de wereldwijde shortlist van 20 baanbrekende uitvindingen, waarbij alle uitvinders de kans krijgen om een internationale winnaar te worden en €34.000 te ontvangen ter ondersteuning van de volgende fasen van hun uitvindingen.

Uitvinding verandert levens

Studenten en jonge ingenieurs over de hele wereld blijven aantonen hoe nieuwsgierigheid de grenzen van de uitvinding kunnen verleggen en oplossingen kunnen creëren die levens kunnen veranderen.

De Turkse inzending op de shortlist, ForestGuard 2.0, is een reactie op de verwoestende bosbranden die studenten in 2021 en daarna door het land hebben zien razen. De uitvinding, gemaakt door een team van de Bilgi Universiteit van Istanbul, maakt gebruik van sensor-naar-satelliettechnologie om autoriteiten te waarschuwen bij de eerste tekenen van een mogelijke natuurbrand, in de hoop het risico in de komende jaren enorm te verminderen.

Ondertussen werd de jonge uitvinder E Ian Siew in Singapore gemotiveerd door zijn moeilijke ervaring bij het herstellen van een openhartoperatie om een betere oplossing te creëren. In overleg met deskundigen van het National University Hospital in Singapore creëerde hij een vestachtig apparaat voor postoperatieve revalidatie, dat de ondersteuning van de fusie van het borstbeen na de operatie verbetert.

Soms kunnen zelfs de eenvoudigste ideeën een aanzienlijke mondiale impact hebben. In de Filippijnen creëerde de jonge ondernemer Jeremy De Leon Make-roscope, een eenvoudig sleutelhangerhulpmiddel dat van een smartphone of tablet een microscoop maakt. Het verbeteren van de toegang tot laboratoriumhulpmiddelen voor studenten over de hele wereld heeft potentieel enorme gevolgen voor de toekomstige generatie wetenschappers, en de uitvinding is al door meer dan 3.000 Filipijnse studenten en docenten gebruikt.

Wat ervoor nodig is om op deze shortlist te komen laat Rachael Pink, Head of Technology Development bij Dyson, hieronder weten:

Diversiteit van gedachten

Geweldige ideeën komen voort uit de diversiteit van gedachten en ervaringen. De 14 Dyson-ingenieurs die het panel voor de Top 20 van dit jaar vormen, werken in Dyson R&D-centra in Singapore, Groot-Brittannië, Maleisië en de Filippijnen, en zijn gespecialiseerd in technische vakgebieden, waaronder duurzaamheid, elektronica, productie, akoestiek en energieopslag. Ze werden vergezeld door studenten van het Dyson Institute of Engineering and Technology om hun inzichten te delen en conventionele ontwerpprocessen uit te dagen.

Het panel analyseerde, debatteerde en beoordeelde alle nationale finalisten en runners-up, en kwam samen om de inzendingen te verkleinen om de Top 20-shortlist van dit jaar samen te stellen.

Top 20 Shortlist

De wereldwijde winnaars van de competitie worden op 15 november bekend gemaakt. Dit is de De Top 20 Shortlist (in alfabetische volgorde).

1. AISIG

Apparaten waarmee slechtzienden veilig kunnen oversteken op een oversteekplaats met behulp van op AI gebaseerde beeldherkenning.

Uitvinder(s): Ikuya Tanaka Sergio en Narushima Masaaki. Japan.

2. Auxobrace

Een revalidatieapparaat voor patiënten die een openhartoperatie hebben ondergaan. Geïnspireerd door de eigen ervaring van de uitvinder met postoperatieve zorg.

Uitvinder(s): E Ian Siew. Singapore.

3. AVA

Adaptieve hulpmiddelen voor persoonlijke hygiëne voor mensen met spasticiteit.

Uitvinder(s): Javier Pascual Paredes. Spanje.

4. Boreas

Een apparaat om longrevalidatie in ziekenhuizen te automatiseren en te gamificeren, geïnspireerd op de ervaring van teamleider Piotr’s vader met COVID.

Uitvinder(s): Piotr Falkowski, Bazyli Leczkowski, Maciej Pikuliński en Anna Pastor. Polen.

5. E-COATING

Een duurzame dak- en gevelcoating met een hoog koelend effect, waardoor de behoefte aan airconditioning in warmere landen afneemt. Het materiaal maakt gebruik van afvalglas en zou de hoeveelheid elektriciteit die wordt gebruikt voor koeling enorm kunnen verminderen.

Uitvinder(s): Hoi Fung Ronaldo Chan en Can Xiao. Hong Kong.

6. Ergotech

Een ergonomisch laparoscopiehulpmiddel dat het comfort van chirurgen verbetert en de polsbelasting vermindert. De uitvinder werd geïnspireerd door zijn stage bij het ontwerpproces van medische hulpmiddelen.

Uitvinder(s): George Clarke. Ierland.

7. ForestGuard 2.0

Een ultravroeg detectiesysteem voor natuurbranden van sensor naar satelliet. Geïnspireerd door getuige te zijn van de Turkse bosbranden in 2021, waarschuwt het systeem de autoriteiten bij het eerste teken van brand.

Uitvinder(s): Ecem Ertan, Onur Sertgil, Rana Imam Esirger en Suat Batuhan Esirger. Turkije.

8. Gutsy

Een prothetische medische poort die uitstel biedt van stomazakjes. De uitvinder werd geïnspireerd om een beter alternatief te creëren door een vriend die op 26-jarige leeftijd een colostomieoperatie onderging.

Uitvinder(s): Charlotte Böhning. VS.

9. LEKA

Een biologisch afbreekbare, niet-invasieve en toegankelijke test om de cysticercoseparasiet te detecteren.

Uitvinder(s): Ximena García Ortega. Mexico.

10. Lunet

Een 3D-printbare mechanische vingerprothese voor vingergeamputeerden. De uitvinder is van plan om het ontwerp van Lunet volledig gratis en open source te maken om zoveel mogelijk mensen te helpen.

Uitvinder(s): David Edquilang. VS.

11. Make-roscope

Een draagbare sleutelhanger die van een smartphone of tablet een microscoop maakt.

Uitvinder(s): Jeremy De Leon. Filippijnen.

12. Oasis

Een draagbaar apparaat om visuele afleiding te verminderen voor mensen met ADHD.

Uitvinder(s): Joel Olympio. Ierland.

13. os*tomy

Een duurzame en betaalbare tas voor colostomiepatiënten. De uitvinder werd geïnspireerd door zijn tijd als medisch assistent in Tanzania om een goedkoper alternatief te creëren voor traditionele colostoma-opties.

Uitvinder(s): Nikolaus Potapow. Oostenrijk.

14. Pleural

Een slim apparaat voor het vrijmaken van de luchtwegen voor hulp bij slijmgerelateerde ademhalingsaandoeningen. Het team werd geïnspireerd door de ervaringen van hun familieleden met chronische ademhalingsproblemen en de strijd om toegang te krijgen tot zorg.

Uitvinder(s): Daniel Hale, Yihan Dong, Fergus Laidlaw en William Eliot. VK.

15. Pre-Podium

Een drugstestkit ontworpen om de antidopingtestervaring van atleten te verbeteren. De oplossing werd ingegeven door het horen van de ongemakkelijke ervaring van zijn vriend met het testproces, en hij wilde een betere, meer inclusieve oplossing creëren.

Uitvinder(s): Nick Holland. Nieuw-Zeeland.

16. REVR

Een retrofitkit om voertuigen met een verbrandingsmotor om te bouwen naar hybride elektrisch.

Uitvinder(s): Alexander Burton. Australië.

17. Shuimu Breathing

Een medisch ondersteuningsapparaat voor patiënten met chronische luchtwegaandoeningen, dat begeleiding biedt bij het gebruik van inhalatoren.

Uitvinder(s): Fang Yuan en Zhang Mouwei. China.

18. The Golden Capsule

Een niet-elektrisch medicijninjectieapparaat voor noodgevallen.

Uitvinder(s): Shin Young Hwan, Chae Yoo Jin, Bai Yuan en Kim Dae Yeon. Korea.

19. The Life Chariot

Een off-road trailer voor medici in conflictgebieden.

Uitvinder(s): Piotr Tłuszcz. Polen.

20. WhaleSafe

Een touw-op-aanvraag-vissysteem dat verstrengeling van walvissen elimineert.

Uitvinder(s): Collin Bolt, Benjamin Beazley en Jake Chateauneuf. Canada.

Jeroen de Hooge

Jeroen is al meer dan 15 jaar betrokken bij Dutchcowboys. Voornamelijk als digital content creator. En dan voor alle titels van The Blogidea Factory. Liefhebber van advertising, entertainment, tech, gadgets, en eigenlijk alles online.

...

Verder lezen over Developers

Samsung Developer Conference 2024: een decennium aan open innovatie

Samsung organiseert op 3 oktober de Samsung Developer Conference 2024 (SDC24) in het San Jose McEnery Convention Center in Californië. Deze alweer tiende editie van de SDC viert een decennium vol open innovatie en samenwerking met developers, partners en klanten. Dit jaar legt Samsung de focus op de nieuwste AI-innovaties.

Events29.08.2024

Samsung Developer Conference 2024: een decennium aan open innovatie

en nu met AI in de spotlight
Veelgemaakte fouten bij het bouwen van een website en hoe ze te vermijden

In het digitale tijdperk kan het bouwen van een effectieve website een uitdaging zijn. Dit artikel belicht veelgemaakte fouten tijdens het ontwikkelen van websites en biedt oplossingen om ze te vermijden.

Online29.04.2024

Veelgemaakte fouten bij het bouwen van een website en hoe ze te vermijden

​Buitenlandse professionals oplossing voor tekort software ontwikkelaars

Het tekort aan IT-talent wordt in Nederland steeds nijpender. Vooral software ontwikkelaars zijn op onze arbeidsmarkt amper te vinden. De oplossing ligt voor de hand: buiten de eigen vijver vissen. Wereldwijd is er een z...

Online18.10.2023

​Buitenlandse professionals oplossing voor tekort software ontwikkelaars

IT-vacaturebank No Fluff Jobs pleit voor salaris-transparantie

No Fluff Jobs is een nieuwe vacaturebank voor voornamelijk gespecialiseerd IT-personeel waarbij de belangrijkste waarden eerlijkheid, respect en transparantie zijn. Dat betekent duidelijkheid over alle aspecten van een b...

Technology13.07.2023

IT-vacaturebank No Fluff Jobs pleit voor salaris-transparantie

Waarom dure API’s problematisch zijn voor het internet

Twitter-gebruikers die willen tweeten via een derde partij zijn de laatste tijd van een koude kermis thuisgekomen. De reden? Twitter heeft zijn API (een stukje software dat je in je software moet inbouwen en dat Twitter...

Social Media05.06.2023

Waarom dure API’s problematisch zijn voor het internet

Aan de slag met Kubernetes: wat je moet weten

De toepassing van containers wordt steeds gangbaarder. Volgens Gartner zal tegen 2024, 15% van alle applicaties in containers draaien en zal 75% van alle organisaties containers gebruiken in productie. Dit komt door de s...

Technology22.02.2023

Aan de slag met Kubernetes: wat je moet weten

​Raspberry Pi? Je kunt ook Odroid proberen

Het is mede door de chiptekorten niet heel eenvoudig om een Raspberry Pi te kopen. Jammer, want deze apparaten zijn enorm veelzijdig en kunnen onder andere in een smarthome een leuke rol spelen. Is er een alternatief? Ja...

Gadgets25.10.2022

​Raspberry Pi? Je kunt ook Odroid proberen

​Prometheus biedt een kijkje in de wereld van grote developers

Er zijn heel veel stereotyperingen van ontwikkelaars, maar natuurlijk klopt dat zeker niet allemaal. De nieuwe film Prometheus is gearriveerd om je beeld weer even wat te veranderen want hierin komen diverse grote ontwik...

Technology24.10.2022

​Prometheus biedt een kijkje in de wereld van grote developers

Verder lezen over Duurzaamheid

Zo zit het straks met je zonnepanelen als de salderingsregeling stopt

De kosten die de overheid heeft aan de salderingsregeling zijn 665 miljoen euro per jaar. In de Tweede Kamer werd er daarom al gekozen voor een afschaffing van de regeling.

Technology11.12.2024

Zo zit het straks met je zonnepanelen als de salderingsregeling stopt

De 5 leukste cadeaus voor onder de kerstboom

Ben jij ook alweer op zoek naar leuke cadeaus voor de feestdagen? Het vinden van een cadeau dat zowel origineel als passend is, kan best een uitdaging zijn. Om je te helpen, hebben we een lijst samengesteld met de 5 leukste cadeaus voor onder de kerstboom. Deze cadeaus zijn veelzijdig en gegarandeerd een succes!

Lifestyle09.12.2024

De 5 leukste cadeaus voor onder de kerstboom

Waarom een Sim Only-abonnement een goede keuze is

Je krijgt van je provider een berichtje dat je kunt verlengen. Leuk! Misschien ga je, omdat je dat nu eenmaal zo gewend bent, meteen op zoek naar een mooi nieuw toestel. Maar is een Sim Only niet eigenlijk iets beter? Dit is waarom een Sim Only-abonnement een goede keuze is.

Mobile02.12.2024

Waarom een Sim Only-abonnement een goede keuze is

Bestelbusjes mogen langer de zero-emissiezone in

Je kunt straks nog langer met bepaalde dieselbedrijfswagens in het zero-emissiegedeelte van de stad rijden. 

Automotive25.11.2024

Bestelbusjes mogen langer de zero-emissiezone in

COMIN: De Franse Ride-Hailing Startup die de markt op wil schudden

In november 2024 lanceerde COMIN, een innovatieve Franse ride-hailing startup, haar eerste grootschalige advertentiecampagne in Parijs. Deze campagne, zichtbaar vanaf 14 november, markeert een belangrijke stap in hun missie om de gevestigde orde in de vervoerssector uit te dagen.

Automotive20.11.2024

COMIN: De Franse Ride-Hailing Startup die de markt op wil schudden

Consumentenbond: ‘zonnestroomsubsidie’ als alternatief voor salderingsregeling

De Consumentenbond presenteert een alternatief voor de salderingsregeling. Het gaat om een zonnestroomsubsidie.

Nieuws16.11.2024

Consumentenbond: ‘zonnestroomsubsidie’ als alternatief voor salderingsregeling

Ericsson Nederland verplaatst hoofdkantoor naar Breda

Ericsson gaat met zijn Nederlandse hoofdkantoor naar Breda. Na 100 jaar in Rijen verhuist het bedrijf in het eerste kwartaal van 2025 naar het moderne 5Tracks-gebouw in Breda. De nieuwe locatie in de buurt van het centraal station Breda is gekozen vanwege de bereikbaarheid, duurzaamheid en de mogelijkheid om jong talent aan te trekken. Hoewel de verhuizing het einde van een tijdperk betekent, blijft Ericsson’s screening en logistiek centrum in Rijen.

DC Business14.11.2024

Ericsson Nederland verplaatst hoofdkantoor naar Breda

voor groei, innovatie en duurzaamheid
Mag er straks nog wel reclame worden gemaakt voor vliegen?

Reclame maken voor roken is uit den boze, want iedereen weet toch hoe slecht het is? Gemeente Den Haag wil nu ook reclame voor vliegvakanties weren.

Advertising06.11.2024

Mag er straks nog wel reclame worden gemaakt voor vliegen?

Verder lezen over Dyson

Crikorama verkozen tot winnaar James Dyson Award 2024

Crikorama is een compact thuissysteem om zelf krekels te kweken. De levenscyclus van krekels kan volledig worden beheerd door het systeem waardoor het een duurzaam en milieuvriendelijk alternatief biedt voor vlees. De uitvinder van het systeem wint hiermee de James Dyson Award 2024 in Nederland.

Technology11.09.2024

Crikorama verkozen tot winnaar James Dyson Award 2024

zelf krekels kweken!
Je kunt de Dyson Airwrap nu met een app besturen

Dyson introduceert een nieuwe Airwrap. Het apparaat heet Airwrap i.d. en het idee is dat je met een app advies krijgt hoe je het beste je haar kunt doen.

Gadgets28.08.2024

Je kunt de Dyson Airwrap nu met een app besturen

Dysons nieuwe OnTrac-hoofdtelefoon lijkt wel een LEGO-bouwset

Dyson heeft een nieuwe hoofdtelefoon gemaakt: ditmaal mondmaskervrij. En een beetje zoals LEGO.

Gadgets18.07.2024

Dysons nieuwe OnTrac-hoofdtelefoon lijkt wel een LEGO-bouwset

WashG1: Dyson komt met elektrische dweil met flink prijskaartje

Dyson maakt stofzuigers en stofzuigers die zelfs kunnen dweilen (V15s Detect Submarine), maar nu introduceert het de WashG1, een apparaat dat alleen kan dweilen.

Gadgets14.05.2024

WashG1: Dyson komt met elektrische dweil met flink prijskaartje

Dyson wil je met AR-app laten zien welke plekjes je bent vergeten

Dyson komt met een app om je te wijzen op de plekjes waar je hebt vergeten te stofzuigen. Heel confronterend, maar er zijn nog vragen.

Technology12.04.2024

Dyson wil je met AR-app laten zien welke plekjes je bent vergeten

De nieuwe föhn Supersonic r van Dyson is heel wat anders

Dyson heeft een nieuwe föhn gemaakt die allerlei slimme toepassingen heeft om je haar sneller te stijlen zoals jij wil. De Supersonic r is een kleiner, lichter apparaat en heeft een bijzonder slank design met een ‘boc...

Gadgets09.02.2024

De nieuwe föhn Supersonic r van Dyson is heel wat anders

​Stofzuiger of steelstofzuiger: wat past beter bij jou?

Je stofzuiger heeft het begeven, of misschien droom je gewoon al een tijdje van een steelstofzuiger. Is die echt zoveel beter dan de goede oude ‘hond’-stofzuiger die je achter je aan sleept? We zetten de twee typen s...

Lifestyle23.01.2024

​Stofzuiger of steelstofzuiger: wat past beter bij jou?

James Dyson Award 2023: Dit zijn de internationale winnaars

De James Dyson Award, de internationale designprijs, heeft deze week de drie internationale winnaars bekend gemaakt: de internationale winnaar, de duurzaamheidswinnaar en de humanitaire winnaar. Ze zijn persoonlijk gesel...

Technology16.11.2023

James Dyson Award 2023: Dit zijn de internationale winnaars

The Life Chariot, The Golden Capsule & E-COATING

Verder lezen over Technology

Man creëert een werkende e-bikebatterij van weggegooide vapes

Vapen is in Nederland mede door wet- en regelgeving niet zo populair, maar in andere landen wel. Deze creatieveling maakte er een e-bikebatterij van.

Technology05.11.2024

Man creëert een werkende e-bikebatterij van weggegooide vapes

10 momenten dat The Sphere in Las Vegas er fantastisch uitzag

Je kunt The Sphere natuurlijk naast de Ziggodome leggen en dan zeggen dat het allebei gebouwen zijn met een visueel effect, maar dat is toch niet helemaal hetzelfde, he? Dit zijn 10 momenten waarop The Sphere er fantastisch uitzag.

Technology19.10.2024

10 momenten dat The Sphere in Las Vegas er fantastisch uitzag

AI-toekomst schudt op zijn grondvesten met kelderende Big Tech-aandelen

Big Tech zit in de problemen. In een paar dagen tijd zijn de grootste techbedrijven ter wereld honderden miljarden kwijt.

Technology06.08.2024

AI-toekomst schudt op zijn grondvesten met kelderende Big Tech-aandelen

De Nijmeegse Vierdaagse start met een digitale vluchtstrook

Er doen meer dan 45.000 mensen mee met de Vierdaagse qua wandelen, maar door de Vierdaagse-feesten is het nog veel drukker in de stad Nijmegen.

Technology15.07.2024

De Nijmeegse Vierdaagse start met een digitale vluchtstrook

Man dacht Iron Man te zijn maar zijn eigen EHBO faalt

Supergaaf hoe Iron Man met magneten werkt, maar dat is niet iets dat je thuis moet proberen. Dat deed een man uit Wuhan helaas wel.

Technology11.07.2024

Man dacht Iron Man te zijn maar zijn eigen EHBO faalt

De ruimte ruikt naar… rotte eieren?

We hebben het vaak over de oneindigheid van de ruimte, de temperatuur en natuurlijk het feit dat er geen geluid bestaat. Maar wat we ons misschien niet vaak genoeg hebben afgevraagd is: hoe ruikt de ruimte eigenlijk?

Technology09.07.2024

De ruimte ruikt naar… rotte eieren?

In Brabant is het aantal startups met 22 procent toegenomen

Het aantal Brabantse startups is sinds 2020 spectaculair gegroeid. Met 1462 startups heeft Brabant nu de op twee na grootste startup-populatie van alle Nederlandse provincies. Dit is een stijging van bijna 22 procent ten opzichte van 2020, toen er 1200 startups waren. Deze cijfers komen naar voren uit het vandaag gepubliceerde Birch-rapport, dat in opdracht van startuporganisatie Braventure is uitgevoerd.

Startups27.06.2024

In Brabant is het aantal startups met 22 procent toegenomen

Formule 1-auto’s in 2026 worden kleiner en duurzamer

Het is voor de tweede keer sinds 2022 dat de FIA nieuwe regels bepaalt voor de auto's. Wat vooral opvalt is dat de auto’s kleiner worden.

Automotive07.06.2024

Formule 1-auto’s in 2026 worden kleiner en duurzamer

Verder lezen over Toekomst

De toekomst van leren: KLM en de impact van AI

Tijdens een Communitydag georganiseerd door NPULS sprak Timothy Druiventak van KLM.  Zijn lezing ging over over de rol van leren in het oplossen van zakelijke problemen bij KLM, met name in de context van technologie en kunstmatige intelligentie (AI).

Artificial Intelligence29.10.2024

De toekomst van leren: KLM en de impact van AI

Crikorama verkozen tot winnaar James Dyson Award 2024

Crikorama is een compact thuissysteem om zelf krekels te kweken. De levenscyclus van krekels kan volledig worden beheerd door het systeem waardoor het een duurzaam en milieuvriendelijk alternatief biedt voor vlees. De uitvinder van het systeem wint hiermee de James Dyson Award 2024 in Nederland.

Technology11.09.2024

Crikorama verkozen tot winnaar James Dyson Award 2024

zelf krekels kweken!
Challenge: Volledig autonoom dwergtomaten telen zonder menselijke tussenkomst

In de kassen van Wageningen University & Research in Bleiswijk zijn vijf teams van over de hele wereld begonnen aan de volgende fase van de Autonomous Greenhouse Challenge. De opdracht? Volledig autonoom dwergtomaten telen zonder menselijke tussenkomst.

Technology04.09.2024

Challenge: Volledig autonoom dwergtomaten telen zonder menselijke tussenkomst

Dit was het VINT Symposium van 2024

Voor de 30e keer was er het VINT Symposium in het Spant! te Bussum. Dit jaar stond het thema 'Echt Slim' centraal, wat een interessant perspectief bood op de rol van intelligentie in technologie. Elk jaar biedt het symposium de kans om nieuwe technologische trends en inzichten te verkennen, en dit jaar was geen uitzondering.

Events04.07.2024

Dit was het VINT Symposium van 2024

met als thema 'Echt Slim'
Merganser: een Offshore Floating Solar platform in de Noordzee

Met steun van energieproducent RWE heeft het Nederlands-Noorse bedrijf SolarDuck haar Offshore Floating Photo-Voltaic (OFPV) platform geïnstalleerd - een op zee drijvend platform dat zonne-energie opwekt.

Nieuws04.07.2024

Merganser: een Offshore Floating Solar platform in de Noordzee

In Brabant is het aantal startups met 22 procent toegenomen

Het aantal Brabantse startups is sinds 2020 spectaculair gegroeid. Met 1462 startups heeft Brabant nu de op twee na grootste startup-populatie van alle Nederlandse provincies. Dit is een stijging van bijna 22 procent ten opzichte van 2020, toen er 1200 startups waren. Deze cijfers komen naar voren uit het vandaag gepubliceerde Birch-rapport, dat in opdracht van startuporganisatie Braventure is uitgevoerd.

Startups27.06.2024

In Brabant is het aantal startups met 22 procent toegenomen

Symposium ‘Artificial Intelligence’ door het Jeroen Bosch Ziekenhuis

Eerder deze maand organiseerde het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ) een symposium getiteld ‘Artificial Intelligence’. Dit evenement was speciaal bedoeld voor de medewerkers van het ziekenhuis om hen bewust te maken van de mogelijkheden van Artificial Intelligence (AI) en de impact ervan op hun dagelijkse werk en regionale samenwerking.

Artificial Intelligence26.06.2024

Symposium ‘Artificial Intelligence’ door het Jeroen Bosch Ziekenhuis

De eerste legale E-step in Nederland: UrbMob Kick&Go

Steeds vaker zie je in Nederland op straat mensen (met name jongeren) met een e-step voorbij komen. E-step zijn dan ook al in grote getale verkrijgbaar. Maar helaas riskeer je daarmee vaak wel de kans op een boete. Of er...

Gadgets20.06.2024

De eerste legale E-step in Nederland: UrbMob Kick&Go

Verder lezen over Wetenschap

TU Delft-team Epoch wint AI-prijs om hulp bij malaria-doorbraak

Het studententeam Epoch van TU Delft heeft een nationale AI-prijs gewonnen door zijn hulp aan doktoren om malaria eerder te herkennen.

Nieuws13.12.2024

TU Delft-team Epoch wint AI-prijs om hulp bij malaria-doorbraak

Zo ziet ‘de wetenschappelijke methode’ van onze wolvendeskundigen eruit

Naar aanleiding van de contacten met verschillende wolvendeskundigen heb ik inmiddels voldoende informatie verzameld om nog beter te kunnen duiden waar precies de blinde vlekken van de meeste Nederlandse wolvendeskundigen zitten. Uitzonderingen daargelaten negeren wolvendeskundigen belangrijke historische tijdperken en hun wetenschappelijke werken. Bovendien laten ze zich bij voorkeur leiden door geromantiseerde en naïeve vooronderstellingen met betrekking tot zgn. ideale natuurlijke omstandigheden.

Online11.12.2024

Zo ziet ‘de wetenschappelijke methode’ van onze wolvendeskundigen eruit

Google introduceert kwantumcomputer: ‘Parallelle universa bestaan’

Willow is de kwantumcomputer van Google en de processor binnenin kan in 5 minuten iets berekenen waar een andere computer waarschijnlijk nooit iets mee zou kunnen.

Technology11.12.2024

Google introduceert kwantumcomputer: ‘Parallelle universa bestaan’

DeepMind introduceert GenCast: AI-Revolutie in weersvoorspellingen

DeepMind, het AI-onderzoeksbedrijf van Google, heeft GenCast gelanceerd: een geavanceerd AI-model dat niet alleen weersvoorspellingen naar een hoger niveau tilt, maar ook levens kan redden door sneller en nauwkeuriger extreme weersomstandigheden te voorspellen.

Technology05.12.2024

DeepMind introduceert GenCast: AI-Revolutie in weersvoorspellingen

NASA laat je alle vragen stellen over de aarde

NASA lanceert NASA AI Earth Copilot, waarmee je eigenlijk toegang krijgt tot NASA’s gigantische database aan informatie.

Online15.11.2024

NASA laat je alle vragen stellen over de aarde

Waarom horen we zo weinig van de James Webb-ruimtetelescoop?

Weet je nog de James Webb-ruimtetelescoop die tijdens kerst 2022 werd gelanceerd? Wat is er nu veranderd, want we horen niet zoveel meer over James Webb?

Technology07.11.2024

Waarom horen we zo weinig van de James Webb-ruimtetelescoop?

Hoe valt het ontstaan van eilandbogen of vulkaanbogen te verklaren?

Is het jou ook weleens opgevallen dat er door sommige eiland- en vulkaanketens op de kaart een duidelijke gebogen lijn of curve kan worden getrokken? Binnen de geologie noemen we een dergelijk verschijnsel eilandbogen of vulkaanbogen.

Online28.10.2024

Hoe valt het ontstaan van eilandbogen of vulkaanbogen te verklaren?

Je kunt nu Spider-Man worden met echte webshooters

De webshooters van Spider-Man kun je straks gewoon kopen. Niet die van de speelgoedwinkel die je zelf even later meer moet oprapen, maar zo goed als echte die 80 keer zijn eigen gewicht kan tillen.

Technology23.10.2024

Je kunt nu Spider-Man worden met echte webshooters