Technology27.05.2022

​Dit is wat een ethisch hacker doet


Iets voor jou?

Als we denken aan hacken, dan denken we vaak aan de negatieve kant ervan. De kant waarbij een kwaadwillende iets van iemand steelt. Er is echter ook iets als ethisch hacken en dat is de goede kant. Dit is wat dat inhoudt.

Eigenlijk is een ethisch hacker hetzelfde als een kwaadwillende hacker: het is iemand met veel verstand over code, programmeren en systemen. Allebei willen ook exact hetzelfde doel bereiken: alle beveiligingsbarrières van een bedrijf doorbreken en zichzelf toegang verschaffen tot die systemen.

Ethisch hacken

Wanneer dit laatste lukt, dan zie je het verschil tussen een kwaadwillende hacker en een ethisch hacker. Een kwaadwillende hacker neemt data weg binnen die systemen om het bijvoorbeeld door te verkopen of om iemand af te persen. Een ethisch hacker klopt bij het bedrijf aan om te vertellen dat de beveiliging eraan schort.

Sommige ethische hackers zijn in dienst van bedrijven: zijn taak is dagelijks proberen om in de systemen te komen van zijn eigen werkgever en die ervan op de hoogte te stellen wat er lukt, wat er beter kan, enzovoort. Vaak zijn deze mensen ook betrokken bij bijvoorbeeld het selecteren van nieuwe beveiligingssystemen. Ook spelen ze een rol in de communicatie binnen een bedrijf: over de bühne krijgen dat mensen binnen zo’n organisatie een belangrijke schakel zijn tegen beveiliging. Bijvoorbeeld door te waarschuwen voor phishing.

Er zijn echter ook ethische hackers die niet in dienst zijn van een bedrijf, maar een soort freelance hacken. Die worden ook wel bug bounty hunters genoemd en waar zij interesse in hebben, dat zijn bug bounty-programma’s. Je kunt dat zien zoals in het wilde westen vroeger: er hangen overal ‘Wanted’-posters en als het je lukt om die gezochte persoon bij de sheriff te brengen, dan krijg je daarvoor een vergoeding. Nu hoef je hier gelukkig geen beslissingen te maken over leven of dood, maar krijg je bij het melden van een bug die je ook kunt misbruiken voor kwade doelen vaak wel een vergoeding.

Bug Bounty-programma’s

Nu zal dit bij bijvoorbeeld de lokale supermarkt een gratis brood zijn of een cadeaubon van 50 euro, maar doe je dit bij techbedrijven, dan kan zo’n bounty best hoog oplopen. Google, Facebook en Microsoft hebben allemaal bug bounty-programma’s. Google heeft op dit moment tot eind mei een bug bounty-programma speciaal voor de Android 13 Beta, waarvoor het maar liefst 1,5 miljoen dollar heeft vrijgemaakt mochten ethische hackers aankloppen met bugbewijs. Nu is dat hele bedrag niet voor één hacker, maar je kunt wel rekenen op een fijn bedrag, afhankelijk van hoe ernstig de bug is.

Ethisch hacken is een heel toffe baan. Je moet namelijk in de huid kruipen van een nogal onethische hacker: je moet dezelfde trucjes uithalen, je moet bedenken hoe hij of zij te werk zou gaan en dat allemaal ook daadwerkelijk uitvoeren. Je moet ze altijd één stap voor zijn. Natuurlijk is het zeker niet altijd zo spannend als in een gemiddelde Mr. Robot-aflevering, maar je krijgt natuurlijk wel een enorme rush als je merkt dat je hackwerk lukt.

Ook als je dat niet gebruikt voor kwade bedoelingen: immers is het eervol om te zorgen dat de klantgegevens van een bedrijf veilig blijven. Dit heeft grote invloed op het imago van een bedrijf. Het enige jammere is dat het vooral opvalt als een bedrijf het NIET op orde heeft, maar toch: jij zorgt ervoor dat dat imago in orde blijft door je werk goed te verrichten. Ook is het sowieso goed voor het imago van een bedrijf om ethische hackers in dienst te hebben: vaak gaat het er namelijk ook om dat een organisatie laat zien wat het allemaal doet om cyberaanvallen tegen te gaan. Een ethisch hacker in dienst hebben is dan erg belangrijk.

Goed voor de reputatie

Bedrijven laten hiermee zien dat ze continu hun eigen beveiliging testen, naast dat ze ook daadwerkelijk het risico op grote verliezen door een cyberaanval verminderen. Een bedrijf lijkt hierdoor betrouwbaar en blijft dankzij die hacker ook beter op de hoogte van nieuwe cyberdreigingen.

Intigriti is een interessante speler op het gebied van bug bounty-programma’s, want het biedt cybersecurity-testing door een gemeenschap van ethische hackers. Het bedrijf heeft meer dan 50.000 aangesloten beveiligingsonderzoekers in dienst en er zijn meer dan 300 bug bountyprogramma’s om aan mee te doen. Onder andere Randstad, Kinepolis en Brussels Airlines werken met Intigriti om te zorgen dat hun security regelmatig aan tests worden onderworpen en zo steeds sterker wordt.

En, een leuke bijkomstigheid: Intigriti is een Belgisch bedrijf. Een heel succesvol bedrijf, dat in investeringsrondes tientallen miljoenen ophaalt. Enerzijds kun je je als bedrijf bij Intigriti aanmelden, waarop zij zorgen dat ‘hun’ hackers aan de slag gaan met jouw IT-systemen. Anderzijds kun je je op het platform van Intigriti als hacker aansluiten en geld verdienen om bugs op te sporen. Er zijn zelfs hackers op dit platform die er hun fulltime baan van hebben kunnen maken.

Je logt in op Intigriti, ziet de programma’s staan die beschikbaar zijn, kunt met de opdrachtgever overleggen en je gaat aan de slag. Vind je een bug, dan rapporteer je die via Intigriti, die je ook zal uitbetalen. Tussen mei 2021 en april 2022 heeft Intigriti meer dan 4 miljoen euro uitbetaald aan hackers die succesvol bugs opspoorden. Sommige hackers kregen daarbij meer dan een ton. Nu zijn dat wel uitschieters, maar dit onderstreept wel waarom sommige mensen hier steeds meer tijd in willen steken, naast dat bugs opsporen ook erg leuk is om te doen. Een soort moderne breinbreker.

Cyberaanvallen

Cyberaanvallen groeien met de dag. Zeker sinds de pandemie is er een wildgroei aan virussen en aanvallen, waardoor je je als bedrijf goed moet wapenen tegen cyberaanvallen. We zagen het laatst al met de aanvallen van Lapsus$: zelfs de grootste, meest technologisch geavanceerde bedrijven hebben zwakten die worden misbruikt. Mede daarom is het ook een interessant werkgebied: tech verandert steeds en je zal dus voortdurend moeten blijven testen.

Het is voor bedrijven om veel redenen zeer verantwoord om ethische hackers in dienst te hebben of via een bug bounty-programma te inspireren om werk te doen. Tegelijkertijd is het ook voor mensen die verstand hebben van computers enorm leuk, interessant en leerzaam om te kijken of ze zelf -bijvoorbeeld in hun vrije tijd- aan het ethisch hacken kunnen slaan. Een bug bounty kan je zomaar duizenden euro’s opleveren en zoals we hierboven al stellen: de komende tijd is er alleen maar meer vraag naar dit type hackers.

[Fotocredits – Gorodenkoff © Adobe Stock]

Jeroen de Hooge

Jeroen is al meer dan 15 jaar betrokken bij Dutchcowboys. Voornamelijk als digital content creator. En dan voor alle titels van The Blogidea Factory. Liefhebber van advertising, entertainment, tech, gadgets, en eigenlijk alles online.

Verder lezen over Bugs

OpenAI gaat gebruikers belonen voor het melden van bugs

OpenAI heeft deze week een zogenoemd ‘Bug Bounty’ programma gelanceerd. Gebruikers die bugs en andere onvolkomenheden in de AI-systemen van het bedrijf ontdekken, en melden bij OpenAI, worden daarvoor betaald. Dat be...

Technology12.04.2023

OpenAI gaat gebruikers belonen voor het melden van bugs

Geen beloning voor het melden van fouten in door ChatGPT gecreëerde content
Apple komt met fix voor trillende en krakende camera iPhone 14

Kinderziektes in nieuwe gadgets zijn van alle tijden. Ook Apple ontkomt er zo af en toe niet aan. Afgelopen weekend bleek dat de camera van de gloednieuwe iPhone 14 Pro en Pro Max niet altijd even optimaal presteert. Met...

Mobile20.09.2022

Apple komt met fix voor trillende en krakende camera iPhone 14

​Waarom een penetratietest niet genoeg is voor je security

Vroeger was het allemaal achter gesloten deuren: bedrijven wilden niet te koop lopen met hun menselijkheid. Fouten in hun websites of software? Die konden ethisch hackers er wel uithalen, maar daar werd dan stil over ged...

Cybercrime05.07.2022

​Waarom een penetratietest niet genoeg is voor je security

Oververhittende Tesla’s teruggeroepen

Vroeger zag je, vooral in de zomer langs de Autoroute du Soleil, regelmatig auto’s op de vluchtstrook en op parkeerplaatsen staan met de motorkap open met een fles of jerrycan water ernaast. Last van oververhitting van...

Automotive11.05.2022

Oververhittende Tesla’s teruggeroepen

Spoiler: het is niet de koeling!
Google Messages bug slurpt smartphone accu’s leeg

Een groter uithoudingsvermogen van de accu van een smartphone is al jaren een van de meest gehoorde wensen van gebruikers. De ontdekking van een bug, in Android, die ervoor zorgt dat de accu ‘leeggeslurpt’ wordt, wek...

Mobile22.04.2022

Google Messages bug slurpt smartphone accu’s leeg

Pixel 6 bugs blijven maar opduiken

De Pixel 6 van Google is wederom in het nieuws omdat er na een update iets niet meer helemaal goed gaat. Waren het twee maanden geleden WiFi-verbindingsproblemen, deze keer is het de meest basic telefoonfunctie die na ee...

Mobile19.04.2022

Pixel 6 bugs blijven maar opduiken

Nu gaat zelfs de meest basic telefoonfunctie de mist in
Apple fixt accu bug met iOS 15.4.1 update

Met de komst van iOS 15.4, enkele weken geleden, was het grootste nieuws dat het nu mogelijk is je iPhone te ontgrendelen zonder je mondneusmasker af te moeten zetten. Helaas bracht de nieuwe iOS versie, zo bleek in de d...

Mobile01.04.2022

Apple fixt accu bug met iOS 15.4.1 update

Android 12 draait na bijna een half jaar nog niet zoals het moet

Google, en dan met name Android, hebben een probleem. De uitrol van de nieuwste versie van het smartphone OS, Android 12, verloopt al maanden niet bepaald volgens planning. Wat wel de grootste Android update sinds Lollip...

Mobile14.01.2022

Android 12 draait na bijna een half jaar nog niet zoals het moet

Is een jaarlijkse versie-upgrade nog wel haalbaar?

Verder lezen over Hacken

​Zo wapen je je tegen ransomware

Het wordt een steeds groter probleem: ransomware. Het ene na het andere bedrijf krijgt te maken met ‘gekidnapte’ bestanden, die daarnaast ook nog vaak alsnog worden gelekt. Het gebeurde laatst nog bij de gamestudio a...

Cybercrime19.01.2024

​Zo wapen je je tegen ransomware

Cybercrime & cybersecurity in 2024: toename van AI-gedreven hacks

Van de manipulatie van grote taalmodellen tot vishing met AI-gebaseerde chatbots, kunstmatige intelligentie drukt in 2024 een steeds grotere stempel op het cybersecuritylandschap. Zo voorspelt het WatchGuard Threat Lab v...

Cybercrime04.12.2023

Cybercrime & cybersecurity in 2024: toename van AI-gedreven hacks

Cybercrime in 2024: AI en CaaS maken het leven van cybercriminelen makkelijker

Fortinet maakt de voorspellingen voor de cybergevaren van 2024 bekend. In het 2024 Threat Predictions Report (PDF) richt het onderzoeksteam FortiGuard Labs zijn blik op een nieuw tijdperk van geavanceerde cyberbedreiging...

Cybercrime13.11.2023

Cybercrime in 2024: AI en CaaS maken het leven van cybercriminelen makkelijker

Boeing getroffen door een ransomware hack

Van alle bedrijven die getroffen worden door een ransomware hack is een fabrikant van vliegtuigen misschien wel een van de meest angstaanjagende. Toch is dat precies waar de Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing op dit mome...

Cybercrime02.11.2023

Boeing getroffen door een ransomware hack

De veiligheid van toestellen, op de grond en in de lucht, is niet in gevaar
Convenant cybersecurity sector voor de strijd tegen ransomware

Op de ONE Conference in Den Haag hebben een aantal private cybersecurity bedrijven, waaronder NFIR, Deloitte en Fox-IT, samen met het Openbaar Ministerie, de politie, het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) en Cyberv...

Cybercrime05.10.2023

Convenant cybersecurity sector voor de strijd tegen ransomware

Apple lost twee zeroday kwetsbaarheden op in iOS

Er is weer een nieuwe iOS update, 16.6.1. Iedereen met een iPhone die nog in aanmerking komt voor iOS updates wordt aangeraden om deze nieuwe versie van iOS zo snel mogelijk te installeren. De update bevat namelijk een b...

Cybercrime08.09.2023

Apple lost twee zeroday kwetsbaarheden op in iOS

Advies: installeer deze update zo snel mogelijk
​Politie maakt einde aan ‘s werelds grootste botnet Qakbot

De Nederlandse politie is samen met internationale politie- en justitiediensten achter het grootste botnet ter wereld aangegaan. Met succes, want Qakbot, zoals het heet, is nu officieel een halt toegeroepen. Het is de gr...

Cybercrime30.08.2023

​Politie maakt einde aan ‘s werelds grootste botnet Qakbot

Mysterie rondom hoge stralingspieken rond Chernobyl breidt uit

Het is inmiddels al bijna anderhalf jaar oorlog in Oekraïne. De Russen vielen het land binnen en zijn niet meer weggegaan. Tijdens de invasie waren er hogere pieken in straling waargenomen rondom Chernobyl. De verklarin...

Cybercrime08.08.2023

Mysterie rondom hoge stralingspieken rond Chernobyl breidt uit

Verder lezen over Hackers

Bescherm jij je online identiteit wel genoeg?

We kennen allemaal wel de verhalen van mensen wiens Instagram-foto’s worden gestolen om een catfish-account aan te maken, of mensen, bedrijven en merken bij wie hackers toegang hebben gekregen tot een van de social media accounts.

Cybercrime15.04.2024

Bescherm jij je online identiteit wel genoeg?

​Ransomware: wel of niet betalen als je bestanden gegijzeld zijn?

Vandaag werd bekend dat we in één jaar tijd in de wereld 1,1 miljard dollar hebben betaald aan ransomware. Losgeld, om de toegang terug te krijgen tot documenten, klantgegevens en meer. Waar er bij fysieke gijzelingen...

Cybercrime08.02.2024

​Ransomware: wel of niet betalen als je bestanden gegijzeld zijn?

Flinke toename datingfraude: In 2023 bedroeg schade méér dan 7 miljoen euro

Volgens de Fraudehelpdesk hebben in 2023 maar liefst 494 mensen aangifte gedaan van datingfraude, waarvan 264 mensen ook flink schade hebben geleden. De totale schade als gevolg van datingfraude in 2023 bedraagt €7.644...

Online29.01.2024

Flinke toename datingfraude: In 2023 bedroeg schade méér dan 7 miljoen euro

75% meer dan in 2022
​Zo wapen je je tegen ransomware

Het wordt een steeds groter probleem: ransomware. Het ene na het andere bedrijf krijgt te maken met ‘gekidnapte’ bestanden, die daarnaast ook nog vaak alsnog worden gelekt. Het gebeurde laatst nog bij de gamestudio a...

Cybercrime19.01.2024

​Zo wapen je je tegen ransomware

Cybercrime & cybersecurity in 2024: toename van AI-gedreven hacks

Van de manipulatie van grote taalmodellen tot vishing met AI-gebaseerde chatbots, kunstmatige intelligentie drukt in 2024 een steeds grotere stempel op het cybersecuritylandschap. Zo voorspelt het WatchGuard Threat Lab v...

Cybercrime04.12.2023

Cybercrime & cybersecurity in 2024: toename van AI-gedreven hacks

Veel MKB-bedrijven denken niet interessant genoeg te zijn voor cybercriminaliteit

Steeds meer MKB-bedrijven krijgen dagelijks te maken met malafide websites en pogingen tot phishing via hun systemen of medewerkers. Zo blijkt uit nieuwe gegevens van KPN. Op wekelijkse basis verijdelt de telco ruim 7 mi...

Cybercrime28.11.2023

Veel MKB-bedrijven denken niet interessant genoeg te zijn voor cybercriminaliteit

Wrong!
​Last minute decemberaankopen: een feest voor fraudeurs

Cybercriminelen spelen altijd in op trends en speciale gebeurtenissen. Het is dan ook niet zo vreemd dat het aantal meldingen van webwinkelfraude flink toeneemt tussen november en januari. Met Sinterklaas in het land en...

Cybercrime20.11.2023

​Last minute decemberaankopen: een feest voor fraudeurs

Cybercrime in 2024: AI en CaaS maken het leven van cybercriminelen makkelijker

Fortinet maakt de voorspellingen voor de cybergevaren van 2024 bekend. In het 2024 Threat Predictions Report (PDF) richt het onderzoeksteam FortiGuard Labs zijn blik op een nieuw tijdperk van geavanceerde cyberbedreiging...

Cybercrime13.11.2023

Cybercrime in 2024: AI en CaaS maken het leven van cybercriminelen makkelijker