Debunked: AI-drone keerde zich NIET tegen de opdrachtgever

Debunked: AI-drone keerde zich NIET tegen de opdrachtgever

Nog geen Rise of the Machines van vijandige robots

Vorig artikel Volgend artikel

Het is een schrikbeeld in films als The Matrix, Terminator en I-Robot. Kunstmatig intelligente machines die zicht tegen ons, de mens, keren en de wereld overnemen. Enkele dagen geleden leek dat werkelijkheid geworden te zijn tijdens een simulatie / demo van een AI-drone van de Amerikaanse luchtmacht. Het verhaal ging dat die drone, die een voorgeprogrammeerd doel moest vernietigen, zich tegen de operator keerde en hem ‘vermoorde’. Let wel, dit gebeurde dus tijdens een simulatie, maar het klonk wel bijzonder eng. Je moet er natuurlijk niet aan denken dat machines – en zeker wapens – die wij zelf maken en met behulp van AI eigen denk- en beslissingskrachten geven, zo slim worden dat ze besluiten ons aan te vallen.

Tegenstrijdige opdrachten?

De reden, zo bleek uit een blogpost van iemand van de Royal Aeronautical Society – waar de simulatie plaatsvond – van de ‘misfire’ had te maken met tegenstrijdige opdrachten die de drone kreeg. Een van de instructies was namelijk dat de AI-drone in bepaalde gevallen doelen NIET mocht aanvallen. Daar was, zo gaat het verhaal, de drone niet ‘blij’ meer, waarop hij besloten zou hebben dan maar zijn opdrachtgever te liquideren. Dit alles was volgens de brenger van dit verhaal gebeurd tijdens een congres over de toekomst van oorlogvoering vanuit de lucht en ruimte.

Dit verhaal had nogal wat gevolgen. En dat is heel goed te begrijpen. Het regende reacties waarin veel mensen hun verontwaardiging uitspraken. Niet alleen over wat de AI-drone gedaan zou hebben, maar ook met oproepen om het gebruik van AI toch vooral opzij te schuiven als het gaat om wapensystemen. En dat allemaal precies op hetzelfde moment dat steeds meer experts en overheden erover denken op de rem te willen trappen, middels regelgeving, als het gaat over de enorme ontwikkelingen die AI de afgelopen periode doormaakt.

Drone-Avy-TT
Drones met AI. Slim of toch maar niet doen?

Simulatie met onwillige AI-drone was een hypothese

Welnu, inmiddels hebbemn zowel de Amerikaanse Luchtmacht als de brenger van het nieuws, van de Royal Aeronautical Society, verklaard dat het verhaal over de AI-drone die zijn opdrachtgever uitschakelde, verzonnen was. Het was een hypothese die nooit in een testfase uitgeprobeerd is. Gelukkig maar. Doe mij maar robots die spijkerbroeken naaien en drones die medicijnen vervoeren!

Dus, het verhaal over AI-machines die zich tegen de mensheid keren en de wereld overnemen… dat bestaat alleen nog maar in films. De vraag is natuurlijk wel: Hoe lang nog?

Ron Smeets

Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist,...