Drones zorgen voor filevrije medische transporten

Drones zorgen voor filevrije medische transporten

Vorig artikel Volgend artikel

Een van de voordelen van de coronapandemie, voor zover je daarover mag spreken, was dat er heel wat minder (lees: vrijwel geen) files stonden. Niet alleen tijdens de lockdowns en de avondklok, maar ook tussen de pandemiegolven. Thuiswerken leek het nieuwe ‘Nieuwe Werken’ te worden. Nu Corona definitief onder controle lijkt, zijn de files echter weer in alle hevigheid terug. Dat leidt niet alleen tot ergernis bij forenzen, transporteurs en andere weggebruikers. Het is ook een probleem voor de medische transporten van ziekenhuizen. En dan bedoelen we niet het patiëntenvervoer, maar het transport van medische materialen zoals bloedmonsters en biopten. Er wordt echter al geruime tijd gewerkt – en getest – met een high-tech oplossing: autonoom vliegende drones die een pendeldienst tussen de verschillende ziekenhuislocaties verzorgen.

Drone met 3 kilo laadvermogen

De drones die gebruikt gaan worden voor de medische transporten worden gebouwd door AVY. Ze hebben een bereik van bijna 100 kilometer en halen een maximum vliegsnelheid van 80 kilometer per uur. Dat is inclusief maximaal 3 kilo lading. Het compartiment waarin het medisch materiaal zich bevindt is zodanig geïsoleerd dat de inhoud niet kan bevriezen of juist te warm worden.

De accu’s van deze drones moeten nu nog verwisseld worden als ze leeg zijn, zoals we dat kennen van andere (kleine) drones. Uiteindelijk is het de bedoeling dat de drones een start- en landingsplatform krijgen waar ze draadloos opgeladen worden als ze stil staan.

Medical Drone Service

Er zijn al ziekenhuizen, zoals het Isala in Zwolle, die het inzetten van drones voor dergelijke transporten al langere tijd en met succes testen. Het Zwolse ziekenhuis wil begin 2023 starten met een drone-pendeldienst voor medische transporten tussen Meppel en Zwollen. De volgende in die rij is het St. Antonius in Utrecht. Daar wordt de inzet van medische drones nu dus ook onderzocht.

Het ziekenhuis doet dit in samenwerking met het Medical Drone Service consortium, opgericht door PostNL en ANWB Medical Air Assistance en technisch ondersteund door KPN en dronebouwer AVY. Het St. Antonius Ziekenhuis heeft zich nu dus ook aangesloten als medische partner van het consortium, naast het Erasmus MC, Isala, Sanquin, Certe, Resultlab en het Amsterdam UMC.

Doel van het consortium en de dronebouwer is om een landelijk Drone Response Network, niet alleen voor medische transporten maar ook voor het verlenen van eerste hulp, op te zetten.

Ron Smeets

Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist,...