Technology04.11.2022

De Hyperloop-testtunnel van Elon Musk is niet meer


Er wordt nog steeds volop getest met Hyperloop-tunnels. Dit zijn tunnels waarmee door een bijna-vacuüm gigantische snelheden kunnen worden behaald. Snelheden van wel 1.000 kilometer per uur om je in een uurtje naar Lago Maggiore in Italië te laten reizen. Er zijn al veel goede concepten, waaronder de Hyperloop van TU Delft, maar Elon Musk was er ook mee bezig. Echter is dat een ‘was’, want zijn Hyperloop-testtunnel in Californië is niet meer.

Hyperloop verdwenen

Zonder er iets over te melden, al kunnen we ons voorstellen dat dat erbij is ingeschoten met alle Tesla-fabriekopeningen, Starlink-geldproblemen en de overname van Twitter, blijkt Elon Musks Hyperloop-tunnel dus gewoon te zijn verdwenen. Het gevaarte werd gebruikt door studenten die in 2018 en 2019 wedstrijden hielden voor wie de beste Hyperloop-toepassing kon creëren. Zeker in Californië kan zoiets de uitvinding van de eeuw worden, want in Los Angeles staan altijd gigantische files.

Maar in plaats van die test-Hyperlooptunnel zijn er nu parkeerplaatsen voor SpaceX-medewerkers, schrijft Bloomberg. De tunnel was ongeveer 1,5 kilometer lang en liep langs Jack Northrop Avenue, dat dichtbij het hoofdkwartier van SpaceX is, in Hawthorne. Het is opvallend dat Musk er niets over heeft gezegd. Dit jaar nog tweette hij dat een Hyperloop de oplossing kan zijn voor problemen. En sowieso startte hij dit project om iets te doen aan de ‘ziel-vernietigende verkeersproblematiek’. Misschien probeert hij zich nu meer te focussen op Tesla en door zelfrijdende auto’s op de weg te zetten iets aan verkeersinfarcten te doen.

Tunnels boren

Niet veel mensen weten het, omdat de man zoveel bedrijven bezit, maar hij heeft ook nog steeds the Boring Company. Een bedrijf dat tunnels boort. In Las Vegas is er een tunnel waarin je met een Tesla veel sneller van de ene plek op de strip naar de andere gaat. Het idee was om die Hyperloop en dat boren van tunnels te combineren om zo te zorgen dat mensen tussen San Francisco en Los Angeles nog maar 30 minuten reistijd hadden (in plaats van de 5,5 uur die het je kost met de auto).

Geweldige plannen, maar die lijken nu in duigen te vallen. Begin dit jaar kreeg het bedrijf dat het prototype had neergezet de opdracht om hem weer te verwijderen. Raar, omdat er duidelijk nog plannen mee waren. In 2018 werd er een race tussen studententeams gehouden en in 2019. Daarna had Musk gezegd dat de derde race een 10 kilometer lange vacuümtunnel zou krijgen met zelfs een bocht erin. Daar is echter nooit iets van gezien en nu is die andere dus ook nog eens weggehaald.

Te druk?

Zou Elon de droom hebben opgegeven, of heeft hij het simpelweg te druk met al zijn andere werkzaamheden dat dit er niet bij past? Het is zonde dat zo’n ambitieus plan niet van de grond komt, juist omdat het heel duidelijk een groot probleem kan oplossen dat we op aarde hebben. Aan de andere kant zijn er nog genoeg andere Hyperloop-projecten, waaronder die van ‘onze eigen’ TU Delft. We houden Twitter echter in de gaten, want het kan zomaar zijn dat Musk hier toch iets over zal zeggen.

Laura Jenny
Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.

Verder lezen over Innovatie

Besteed je metaalbewerking online uit

Heb je voor je bedrijf een specifiek onderdeel nodig, maar heb je zelf niet de mogelijkheid om het te maken? Dan zul je op zoek moeten naar een andere oplossing. Gelukkig is er in deze tijd, waarin techniek en online bestellen steeds gemakkelijker wordt, een andere oplossing voorhanden.

DC Business29.05.2024

Besteed je metaalbewerking online uit

5 redenen om juist nu een Ambilight TV te kopen

Philips TV zal na 73 jaar tv-kijken in Nederland (waar zij de grondlegger van zijn) voor jou niet een onbekende zijn. In 1985 waren zij daarnaast de eerste die met de platte tv kwamen zoals we die tegenwoordig kennen en dit jaar vieren ze het 20-jarige bestaan van Ambilight TV.

Technology29.05.2024

5 redenen om juist nu een Ambilight TV te kopen

VivaTech 2024: Peugeot zet hoog in op rijplezier met Hypersquare

Op de techbeurs VivaTech 2024, die van 22-25 mei in Parijs plaatsvindt, toont Peugeot zijn visie op toekomstig rijplezier met een innovatief Hypersquare stuursysteem. Dit systeem is een van de vele technologische vooruitgangen in het volledig elektrische Inception Concept, dat nu zijn publieke debuut maakt in Parijs.

Automotive23.05.2024

VivaTech 2024: Peugeot zet hoog in op rijplezier met Hypersquare

5 dingen om op te letten als je je eigen bedrijf start

Eigen tarieven bepalen en eigen werktijden: hoe fijn is dat? Het geeft een enorm gevoel van vrijheid, maar dat betekent niet dat er niet een paar dingen zijn die je toch echt wel even moet regelen. Deze 5 dingen zijn verstandig om op te letten als je je eigen bedrijf start.

Startups15.05.2024

5 dingen om op te letten als je je eigen bedrijf start

De eerste Porsche 911 met een hybride aandrijflijn

De allereerste Porsche 911 voor de openbare weg met een hybride aandrijflijn staat in de startblokken om gepresenteerd te worden. Na een uitvoerig testprogramma is de nieuwe 911 klaar voor serieproductie.

Automotive13.05.2024

De eerste Porsche 911 met een hybride aandrijflijn

Review: De Philips OLED808 Ambilight TV geeft je een meer meeslepende ervaring

Het is een televisie voor iedereen die op zoek is naar een indrukwekkende kijkervaring. Zoals je gewend bent van Philips is ook dit weer een meesterwerk in beeldtechnologie.

Technology10.05.2024

Review: De Philips OLED808 Ambilight TV geeft je een meer meeslepende ervaring

Oh-oh: Neuralink-implantaat raakt los van het brein

Neuralink heeft succesvol een implantaat in een mens gezet, maar nu blijkt het toch tegen problemen aan te lopen met dat implantaat.

Technology09.05.2024

Oh-oh: Neuralink-implantaat raakt los van het brein

Elon Musk, let op: muizen met hybride brein gecreëerd

Muizen met een stukje rattenbrein: het klinkt als een soort horrorfilm, helemaal als je bedenkt waar het heen kan gaan: human-machine breinen.

Technology03.05.2024

Elon Musk, let op: muizen met hybride brein gecreëerd