Technology08.11.2022

​De energiemarkt krijgt er een interessante contractvorm bij


Vaste en variabele energiecontracten zijn eigenlijk een soort van leaseconstructies

Inmiddels lees en hoor je steeds vaker over dynamische energiecontracten. Dynamische energiecontracten zijn contracten waarbij de gas- en stroomprijzen volledig worden bepaald door de dagmarkten voor energie. Hier varieert de prijs van gas per etmaal en de prijs van stroom per uur. De energietransitie heeft een steeds grotere invloed op met name de prijs van stroom vanwege onze steeds grotere afhankelijkheid van zonne- en windenergie. De prijs van stroom fluctueert hierdoor per uur.

Dynamische energiecontracten zijn mogelijk geworden door de grootschalige uitrol van slimme energiemeters. Dit zijn digitale gas- en stroommeters die jouw meterstanden dagelijks doorsturen naar jouw netbeheerder, die ze vervolgens weer deelt met jouw energieleverancier. Inmiddels hebben meer dan 7 miljoen van de ruim 8 miljoen huishoudens in Nederland een slimme meter voor gas en stroom. Dynamische tarieven variëren dus per etmaal voor gas en per uur voor stroom. Over langere periodes gemeten blijken de gemiddelde dynamische tarieven van gas en stroom volgens verschillende onderzoeken lager dan de gemiddelde tarieven van gas en stroom binnen vaste en variabele energiecontracten. Dit laatste aspect vraagt uiteraard om een nadere uitleg.

Gecalculeerde risico-opslagen maken vaste en variabele contracten duurder

Als energieleveranciers hun prijzen voor gas en stroom vaststellen dan doen ze dit op grond van een bepaalde marktonzekerheid. De prijzen van gas en stroom over een aantal maanden kunnen namelijk afwijken van de prijzen van gas en stroom vandaag. Om te anticiperen op onverwachte prijsstijgingen schatten energieleveranciers de tarieven binnen vaste en variabele contracten eerder te hoog dan te laag in. Als ze de tarieven namelijk te laag inschatten betekent dit dat ze er zelf geld op toeleggen.

Energieleveranciers passen daarom zgn. gecalculeerde risico-opslagen toe over de geanticipeerde gemiddelde tarieven binnen een bepaalde periode. Deze risico-opslagen resulteren er in dat de energietarieven binnen vaste en variabele contracten gemiddeld genomen hoger uitvallen dan de gemiddelde dagmarktprijzen over diezelfde periode. Deze gecalculeerde risico-opslagen zijn gebaseerd op de jarenlange statistische ervaring die energieleveranciers hebben met fluctuerende energiekosten. Risico-opslagen zijn vanzelfsprekend iets hoger voor de meer langdurige vaste contracten dan voor de periodiek met de energieprijs meebewegende variabele contracten. In onzekere economische tijden zoals momenteel het geval is, zullen risico-opslagen bovendien hoger uitvallen.

Een energieleverancier is de tussenpersoon van energiemarkten enerzijds en consumenten en bedrijven anderzijds. Om risico’s te spreiden, kopen energieleveranciers niet alleen in op de dagmarkten, maar ook op de termijnmarkten. Daarbij kopen ze hun energie weken, maanden of soms zelfs jaren vooruit in. Hoewel hún kosten in dat geval wel grotendeels vast liggen, zijn binnen dergelijke lange termijn contracten dan weer de gecalculeerde risico-opslagen van hún respectievelijke leveranciers verwerkt!

Vaste en variabele contracten zijn eigenlijk een soort van leaseconstructies

Linksom of rechtsom betalen consumenten en bedrijven met vaste en variabele contracten daardoor gemiddeld genomen meer dan de gemiddelde dagmarktprijzen voor energie. Dit is simpelweg het gevolg van de statistische modellen die bedrijfseconomische zekerheid proberen te garanderen. In zeker opzicht koop je binnen vaste en variabele contracten dus geen energie, maar lease je energie over een langere periode. Leasecontracten zijn per definitie duurder dan de marktprijs voor diezelfde producten en service, omdat de leverancier gedurende de looptijd alle risico’s draagt.

Energieleveranciers laten alles het liefst bij het oude

Voor de komst van slimme meters waren vaste en variabele contracten de enige mogelijke energiecontracten. Meterstanden werden in die tijd nog jaarlijks door afnemers zelf doorgegeven. Met de opkomst van slimme meters is deze situatie inmiddels veranderd, maar de bedrijfsmodellen van de meeste energieleveranciers nog niet. Dit heeft deels te maken met het feit dat energieleveranciers ook wel weten dat vaste en variabele tarieven hen per saldo meer winst opleveren. Een slimme verkoper probeert immers ook eerst zijn leaseconstructies te slijten vóór diezelfde producten éénmalig en zonder extra’s te verkopen.

Dynamische contracten zullen op termijn de energiemarkt veroveren

Omdat energieleveranciers goed weten dat vaste en variabele contracten hen per saldo meer opleveren, staan de meeste niet bepaald te springen om dynamische contracten aan te bieden. Als gevolg van die houding staan er steeds meer nieuwe leveranciers op die in dit gat in de markt springen. Uiteindelijk zullen deze nieuwe leveranciers de hegemonie van de traditionele leveranciers bedreigen en zullen de traditionele leveranciers wel min of meer worden gedwongen om dynamische contracten aan te bieden.

Consumenten en bedrijven hebben behalve het voordeel van gemiddeld lagere prijzen binnen dynamische contracten ook het voordeel van per uur fluctuerende stroomtarieven. Hierdoor kunnen ze energie-intensieve apparaten bij voorkeur inschakelen of opladen op het moment dat de prijzen voordeliger zijn. Dit levert hen nog eens extra voordeel op.

Vaste en variabele contracten zullen blijven bestaan

Natuurlijk zijn er ook genoeg consumenten en bedrijven die liever voor een stukje gemak en zekerheid kiezen met betrekking tot hun energietarieven en maandelijkse kosten. Zij zullen bereid blijven hiervoor meer te betalen in plaats van het potentiële risico te lopen dat de dynamische tarieven ook flink omhoog kunnen gaan en ze hierdoor onverwachts met hogere maandlasten worden geconfronteerd. Vaste en variabele contracten zullen daarom ook in de toekomst bestaansrecht blijven hebben, uiteraard naast dynamische contracten. Net zoals er ook altijd genoeg mensen zullen zijn die leaseconstructies aangaan puur voor een stukje gemak en zekerheid, ook al betalen ze in dat geval meer dan dat ze diezelfde producten en service rechtstreeks zouden hebben aangeschaft.

Dynamische contracten nu dubbel interessant vanwege tariefplafonds

Dynamische contracten lijken nu echter dubbel interessant te worden vanwege de door de overheid aangekondigde tariefplafonds voor 2023. Zelfs voor de overgrote meerderheid van gemaks- en zekerheidszoekers worden daarmee namelijk de potentiële risico’s van stevig oplopende tarieven en hogere maandlasten bij voorbaat geminimaliseerd!

Art Huiskes
Art Huiskes

Art ziet zichzelf als onderzoeksjournalist en doorgrondt het liefst thema's die anderen volgens hem laten liggen. Verklarende en verdiepende artikelen vormen zijn stijl. Hij schuwt ingewikkelde materie daarbij niet.

Verder lezen over Duurzaam

Dit is wat er gebeurt met microplastics die je eet en drinkt

Je eet ze niet bewust, maar je krijgt ze toch volop binnen: microplastics. Waar denk je dat die uiteindelijk terechtkomen? Ja, daar ook. Maar niet alleen daar...

Nieuws24.04.2024

Dit is wat er gebeurt met microplastics die je eet en drinkt

Het is niet wat je denkt
Earth Day 2024: Waarom zijn bijen eigenlijk zo belangrijk?

Happy Earth Day 2024! Deze maandag staat geheel in het teken van de aarde en vooral het behoud van onze planeet. Onder andere dankzij bijen.

Nieuws22.04.2024

Earth Day 2024: Waarom zijn bijen eigenlijk zo belangrijk?

2024 is hét jaar om te investeren in een thuisbatterij

Weet je hoeveel van de stroom die je zonnepanelen opwekken je zelf gebruikt? 30 procent. De rest gaat terug het net op.

Technology12.04.2024

2024 is hét jaar om te investeren in een thuisbatterij

En dit is waarom
135.000 voetstappen voor een duurzame boodschap in de sneeuw

Marketing12.04.2024

135.000 voetstappen voor een duurzame boodschap in de sneeuw

in de strijd tegen plastic
Het nieuwe plastic-alternatief komt van dit verrassende materiaal

Er wordt nog steeds volop gezocht naar alternatieven voor plastic. We hebben bijvoorbeeld in de supermarkt al geen weggooibordjes meer van plastic, maar alleen van karton. Weggooi-messen? Die zijn van hout. Bomen geven o...

Nieuws29.03.2024

Het nieuwe plastic-alternatief komt van dit verrassende materiaal

​Zonneplan gaat je zonnepanelen uitschakelen op piekmomenten

Zonneplan heeft iets nieuws bedacht om te zorgen dat het elektriciteitsnetwerk minder snel overbelast raakt: het schakel tijdelijk de omvormers van de zonnepanelen van klanten uit als het te veel wordt. Het gaat dan om d...

Nieuws22.03.2024

​Zonneplan gaat je zonnepanelen uitschakelen op piekmomenten

Benzine, diesel of elektriciteit: wat is milieuvriendelijker?

Vandaag de dag is een auto niet meer weg te denken uit onze wereld. En hoeveel problemen er ook aan verbonden zijn (files, brandstofprijzen, milieuschade, ongelukken, enzovoort), de mensheid blijft steeds meer nieuwe voe...

DC Business21.03.2024

Benzine, diesel of elektriciteit: wat is milieuvriendelijker?

Correlatie tussen prijs en milieuvriendelijkheid van brandstof in Nederland
​Nvidia maakt een tweede planeet aarde om levens te redden

Nvidia is bekend van chips, maar ook van intelligentie. Het heeft nu een tweede versie van aarde gecreëerd: een digitale tweeling, die kan laten zien hoe klimaatverandering eruitziet. Maar denk bijvoorbeeld ook aan het...

Technology20.03.2024

​Nvidia maakt een tweede planeet aarde om levens te redden

Verder lezen over Energie

Deze wasautomaat start pas als je energietarief laag is

Geld besparen op de energierekening, dat willen veel mensen. Er wordt gelukkig vanuit de smarthomewereld steeds meer gedaan om dat ook voor elkaar te krijgen.

Technology15.04.2024

Deze wasautomaat start pas als je energietarief laag is

2024 is hét jaar om te investeren in een thuisbatterij

Weet je hoeveel van de stroom die je zonnepanelen opwekken je zelf gebruikt? 30 procent. De rest gaat terug het net op.

Technology12.04.2024

2024 is hét jaar om te investeren in een thuisbatterij

En dit is waarom
RTL & Buienradar komen met het energieweerbericht op tv

Op welk moment is de opbrengst van je zonnepanelen het hoogst? Hoeveel energie leveren al onze windmolens vandaag? Wanneer kan je het beste thuis een wasje draaien? Hoe kan jouw groene stroom zo optimaal mogelijk worden...

Media06.03.2024

RTL & Buienradar komen met het energieweerbericht op tv

​Fris in huis? 5 redenen om een elektrische kachel te nemen

Het is misschien wel herfstig buiten, soms is het hartstikke koud. Merk je dat je in huis wel eens kippenvel krijgt of toch wat onaangenaam bent door de temperatuur? Je hoeft dan niet meteen naar je centrale verwarming t...

Lifestyle25.02.2024

​Fris in huis? 5 redenen om een elektrische kachel te nemen

Zo krijg je zelf meer inzicht in je gas- en stroom-verbuik

Tijdens het stookseizoen zijn de energieprijzen hot topics. Vorig jaar zijn we met zijn allen al veel minder gaan stoken. En dat is een trend die vermoedelijk door blijft zetten. Maar behalve de kachel lager zetten en sl...

Technology20.02.2024

Zo krijg je zelf meer inzicht in je gas- en stroom-verbuik

5 belangrijke benodigdheden om duurzaam te kunnen leven

In de gehele maatschappij is duurzaamheid een veelbesproken thema. Onder andere bedrijven worden min of meer verplicht om duurzaam te ondernemen. Ook hebben veel consumenten de wens om steeds duurzamer te leven. Deel jij...

Online20.02.2024

5 belangrijke benodigdheden om duurzaam te kunnen leven

​Prijsplafond biedt niet voor iedereen hetzelfde voordeel

Het prijsplafond geldt nu niet meer, maar er zijn mensen die nu nog hun eindafrekening van 2023 krijgen en die komen soms voor een onaangename verrassing te staan. Althans, wanneer ze die van hun vergelijken met die van...

Nieuws19.02.2024

​Prijsplafond biedt niet voor iedereen hetzelfde voordeel

​Goed nieuws over zonnepanelen: terugleveren blijft mogelijk

Zonnepanelen zijn een flinke investering, maar gelukkig is er zowel subsidie voor het plaatsen als een salderingsregeling voor als ze eenmaal elektriciteit genereren. De salderingsregeling zou er helemaal uitgaan: met di...

Nieuws13.02.2024

​Goed nieuws over zonnepanelen: terugleveren blijft mogelijk

Verder lezen over Toekomst

SAP opent een experience center dat volledig is gericht op AI

SAP Labs France, een SAP-dochteronderneming die zich bezighoudt met R&D-activiteiten, kondigt de opening aan van haar Customer Experience Center in het Zuid-Franse technologiepark Sophia Antipolis.

Technology17.04.2024

SAP opent een experience center dat volledig is gericht op AI

AI in de Zorg: Inzichten van HLTH Europe Roadshow 2024

Na de verhelderende presentaties tijdens de HLTH Europe Roadshow 2024 blijft één ding onmiskenbaar: de toekomst van de gezondheidszorg is nauw verweven met technologische innovatie.

Technology17.04.2024

AI in de Zorg: Inzichten van HLTH Europe Roadshow 2024

Die botsproef in de ruimte heeft een Nederlands tintje

Ergens in de uitgestrektheid van de ruimte zou zomaar een onopgemerkte asteroïde op koers kunnen liggen voor een frontale botsing met de aarde.

Technology15.04.2024

Die botsproef in de ruimte heeft een Nederlands tintje

Dit is HyperScout H.
Nationale Quantum Cursus nu beschikbaar voor het grote publiek

Deze cursus is een initiatief om het brede publiek, scholieren, bedrijven en beleidsmakers bewust te maken van de opkomende mogelijkheden en uitdagingen van quantumtechnologie.

Technology15.04.2024

Nationale Quantum Cursus nu beschikbaar voor het grote publiek

Quantum wordt de volgende techrevolutie
2024 is hét jaar om te investeren in een thuisbatterij

Weet je hoeveel van de stroom die je zonnepanelen opwekken je zelf gebruikt? 30 procent. De rest gaat terug het net op.

Technology12.04.2024

2024 is hét jaar om te investeren in een thuisbatterij

En dit is waarom
135.000 voetstappen voor een duurzame boodschap in de sneeuw

Marketing12.04.2024

135.000 voetstappen voor een duurzame boodschap in de sneeuw

in de strijd tegen plastic
Stellantis Freedom of Mobility Forum ambitie voor wereldwijde duurzame mobiliteit

Het Freedom of Mobility Forum is is een platform dat geïnitieerd is door Stellantis, een van de grootste wereldwijde autofabrikanten en bij ons bekend met o.a. merken als Fiat, Opel, Peugeot, DS Automobiles, Citroen, Je...

Technology27.03.2024

Stellantis Freedom of Mobility Forum ambitie voor wereldwijde duurzame mobiliteit

Benzine, diesel of elektriciteit: wat is milieuvriendelijker?

Vandaag de dag is een auto niet meer weg te denken uit onze wereld. En hoeveel problemen er ook aan verbonden zijn (files, brandstofprijzen, milieuschade, ongelukken, enzovoort), de mensheid blijft steeds meer nieuwe voe...

DC Business21.03.2024

Benzine, diesel of elektriciteit: wat is milieuvriendelijker?

Correlatie tussen prijs en milieuvriendelijkheid van brandstof in Nederland