Technology02.02.2023

De dansende planeten van een zonnestelsel far, far away


In 2008 was het groot space-nieuws. Toen slaagden astronomen er voor het eerst in een zonnestelsel, met planeten, in beeld te brengen. Enkele jaren later werd HR8799, zoals het zonnestelsel heet, met grote regelmaat geobserveerd en gefotografeerd. Die kiekjes zijn nu door een astrofysicus van de Northwestern University omgetoverd tot een bijzondere time lapse video.

De dansende planeten van HR8799

Die video, gemaakt met beelden uit observaties over een periode van twaalf jaar, laat zien hoe de planeten van het zonnestelsel rond hun ster draaien. Die planeten zijn afzonderlijk allemaal een stuk groter dan Jupiter, de grootste planeet in ons zonnestelsel. Het bijzondere schouwspel dat met de time lapse video gecreeerd wordt, doet het lijken alsof de planeten van HR8799 rond hun ster dansen.

Zoals je ziet is de time lapse video van de ster en zijn planeten amper 15 seconden lang. En daarin wordt dus een periode van zo’n 12 jaar (2010 – 2022) overbrugd. Overigens is het zwarte vlak in het midden, met het gele sterretje, geanimeerd. Dat was nodig om de schittering van het licht van de ster uit de video te filteren. Dan zouden de dansende planeten niet meer te zien zijn.

Niet naast de deur

HR8799 ligt niet bepaald ‘naast de deur’. Het zonnestelsel bevindt zich op meer dan 133 lichtjaar van de aarde, in het sterrenbeeld Pegasus. De ster van HR8799 is, vergeleken bij onze zon, nog een jonkie van amper 30 miljoen jaar.

HR8799 was dus in 2008 het eerste zonnestelsel, buiten dat van onszelf, waarvan de planeten rechtstreeks in beeld werden gebracht. Dat bracht astrofysicus Jason Wang op he idee om het systeem regelmatig te observeren. Daarvoor reserveerde hij met zijn collegae elk kaar tijd bij het Keck Observatory op Hawai.

Via

Ron Smeets

Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist, blogger en tekstschrijver. Het bloed kruipt echter waar het niet gaan kan. De Mobile Cowboys is back! Met lasso en zweep in de aanslag om de ingeslapen telecommarkt weer eens goed wakker te schudden en met scherp te schieten!

Verder lezen over Space

NASA ontwikkelt een treinspoor voor op de maan

Het laat al een speciale auto maken voor de maan, er komt 4G en mogelijk zelfs een manier om de maan van stroom te voorzien. Nu wil NASA een spoorlijn.

Technology15.05.2024

NASA ontwikkelt een treinspoor voor op de maan

Ruimtemetalen worden steeds populairder

Er komen ook wat meer mogelijkheden in de ruimte bij. Zo denken bedrijven ook veel geld uit de ruimte te kunnen halen: namelijk in de vorm van ruimtemetalen.

Technology13.05.2024

Ruimtemetalen worden steeds populairder

Duik nu in een zwart gat met NASA

Zwarte gaten zijn misschien wel de meest mysterieuze dingen in ons bestaan. We weten er steeds meer over, maar nog steeds lang niet genoeg.

Technology09.05.2024

Duik nu in een zwart gat met NASA

Helaas: nog steeds geen eerste bemande Boeing Starliner-ruimtereis

Helaas, de Boeing Starliner is wederom niet de lucht ingegaan en dat komt nog steeds door dat ene zuurstofventiel. Terug naar de werkplaats! Dit is wanneer de volgende lancering gepland staat.

Technology08.05.2024

Helaas: nog steeds geen eerste bemande Boeing Starliner-ruimtereis

Boeings spannende bemande ruimtevlucht blijft nog even spannend

Boeing zou gisteren zijn eerste bemande ruimtevlucht uitvoeren, maar dat is niet gelukt. Dit is wat er misging.

Technology07.05.2024

Boeings spannende bemande ruimtevlucht blijft nog even spannend

Gelekt: de LEGO maanrover met een mooie open structuur

LEGO heeft er zelf nog geen boekje over opengedaan, maar het moge duidelijk zijn: er komt een set aan van de maanrover, en nog Technic ook.

Entertainment01.05.2024

Gelekt: de LEGO maanrover met een mooie open structuur

Zo zit het met de kleurenpracht in foto’s van James Webb

James Webb heeft zijn scherpste infraroodfoto tot nu toe aangeleverd. Maar, klopt dat wel met die kleuren? Dit is hoe het werkt.

Technology30.04.2024

Zo zit het met de kleurenpracht in foto’s van James Webb

NASA’s Voyager 1 geeft weer een teken van leven

Voyager 1 heeft een teken van leven gegeven. Niet spontaan, maar door de noeste arbeid van NASA.

Technology23.04.2024

NASA’s Voyager 1 geeft weer een teken van leven