Technology02.02.2023

De dansende planeten van een zonnestelsel far, far away


In 2008 was het groot space-nieuws. Toen slaagden astronomen er voor het eerst in een zonnestelsel, met planeten, in beeld te brengen. Enkele jaren later werd HR8799, zoals het zonnestelsel heet, met grote regelmaat geobserveerd en gefotografeerd. Die kiekjes zijn nu door een astrofysicus van de Northwestern University omgetoverd tot een bijzondere time lapse video.

De dansende planeten van HR8799

Die video, gemaakt met beelden uit observaties over een periode van twaalf jaar, laat zien hoe de planeten van het zonnestelsel rond hun ster draaien. Die planeten zijn afzonderlijk allemaal een stuk groter dan Jupiter, de grootste planeet in ons zonnestelsel. Het bijzondere schouwspel dat met de time lapse video gecreeerd wordt, doet het lijken alsof de planeten van HR8799 rond hun ster dansen.

Zoals je ziet is de time lapse video van de ster en zijn planeten amper 15 seconden lang. En daarin wordt dus een periode van zo’n 12 jaar (2010 – 2022) overbrugd. Overigens is het zwarte vlak in het midden, met het gele sterretje, geanimeerd. Dat was nodig om de schittering van het licht van de ster uit de video te filteren. Dan zouden de dansende planeten niet meer te zien zijn.

Niet naast de deur

HR8799 ligt niet bepaald ‘naast de deur’. Het zonnestelsel bevindt zich op meer dan 133 lichtjaar van de aarde, in het sterrenbeeld Pegasus. De ster van HR8799 is, vergeleken bij onze zon, nog een jonkie van amper 30 miljoen jaar.

HR8799 was dus in 2008 het eerste zonnestelsel, buiten dat van onszelf, waarvan de planeten rechtstreeks in beeld werden gebracht. Dat bracht astrofysicus Jason Wang op he idee om het systeem regelmatig te observeren. Daarvoor reserveerde hij met zijn collegae elk kaar tijd bij het Keck Observatory op Hawai.

Via

Ron Smeets

Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist, blogger en tekstschrijver. Het bloed kruipt echter waar het niet gaan kan. De Mobile Cowboys is back! Met lasso en zweep in de aanslag om de ingeslapen telecommarkt weer eens goed wakker te schudden en met scherp te schieten!

Verder lezen over Space

NASA’s Voyager 1 geeft weer een teken van leven

Voyager 1 heeft een teken van leven gegeven. Niet spontaan, maar door de noeste arbeid van NASA.

Technology23.04.2024

NASA’s Voyager 1 geeft weer een teken van leven

Die botsproef in de ruimte heeft een Nederlands tintje

Ergens in de uitgestrektheid van de ruimte zou zomaar een onopgemerkte asteroïde op koers kunnen liggen voor een frontale botsing met de aarde.

Technology15.04.2024

Die botsproef in de ruimte heeft een Nederlands tintje

Dit is HyperScout H.
De maan krijgt zijn eigen Sint Bernards: robothonden

Er wordt al veel gepland voor op de maan. Er komen zelfs robothonden aan te pas. Die zijn bedoeld om de Sint Bernards van de maan te worden.

Technology10.04.2024

De maan krijgt zijn eigen Sint Bernards: robothonden

Scarlett Johansson wil maanlanding faken in Fly Me To The Moon

Het is één van de meest besproken ruimte-onderwerpen allertijden: is de maanlanding nou echt of niet? Het maakt niet uit tot welk kamp je behoort, waarschijnlijk zal je plezier halen uit de nieuwe film Fly Me To The Mo...

Entertainment09.04.2024

Scarlett Johansson wil maanlanding faken in Fly Me To The Moon

​GMT+Maan: De maan krijgt zijn eigen tijdzone

Het lijkt een verlate 1 april-grap, maar het is toch zo: de maan krijgt zijn eigen tijdzone. NASA heeft van het Witte Huis de opdracht gekregen om die te gaan bedenken. De deadline? Eind 2026. Wanneer de langverwachte A...

Technology05.04.2024

​GMT+Maan: De maan krijgt zijn eigen tijdzone

​Drie bedrijven mogen zich wagen aan de maanauto voor NASA

Waar we eerst al blij waren wanneer we een stapje op de maan zetten, willen we nu een hele bolide naar de maan meenemen om de boel te herkennen. De astronauten die tijdens de Artemis V-missie voet op de maan zetten, zull...

Technology04.04.2024

​Drie bedrijven mogen zich wagen aan de maanauto voor NASA

Ruimtepuin van NASA gaat dwars door huis heen

Een gezin in Florida had de schrik van hun leven: ruimtepuin afkomstig van het ISS kwam dwars door hun huis heen vallen. Het stuk puin weegt maar een kilo, maar gezien waar het vandaan komt, komt dat hard aan. Het komt...

Technology02.04.2024

Ruimtepuin van NASA gaat dwars door huis heen

NASA: Dit is wat astronauten straks op de maan moeten doen

NASA is zich de afgelopen tijd bijna volledig aan het focussen op Artemis, de maanmissies die ervoor gaan zorgen dat we veel meer ontdekken over wat wij met de maan kunnen. Maar ook de eerste keer dat een vrouw en een zw...

Technology29.03.2024

NASA: Dit is wat astronauten straks op de maan moeten doen