Autonome bezorgrobot Nono treedt in dienst bij Carrefour

Autonome bezorgrobot Nono treedt in dienst bij Carrefour

Vorig artikel Volgend artikel

In België noemen ze de indiensttreding van de autonome bezorgrobot bij supermarkt Carrefour een Europese primeur. Dat is niet helemaal correct, want hier in ‘Olland’ heeft een vergelijkbare bezorgrobot, met de naam Rosie, vorig jaar al enkele maanden rondgereden op de campus Woudenstein van de Erasmus Universiteit. Nog eerder, in 2020, werd op de HBO campus in Breda ook al een vergelijkbare test uitgevoerd.

Hoe dan ook, in navolging van Amazon – dat in de VS overigens haar bezorgrobots deels alweer ‘ontslagen’ heeft, gaat de Belgische supermarkt een robot, Nono, van DELIVERS.AI de straat op sturen voor de bezorging van boodschappen.

Bezorgrobot test op kantorenpark

In eerste instantie gaat het nog om een test, in Zaventem. Daar wordt de bezorgrobot ingezet op het Corporate Village, een kantorenpark met zes gebouwen waar zo’n 9.000 mensen werken. Op het terrein, dat zo’n 60.000 vierkante meter beslaat, ligt ook een Carrefour supermarkt.

Klanten van het Corporate Village kunnen bij die supermarkt kiezen uit een assortiment van 500 producten die door de robot, volledig autonoom dus, bezorgd worden. Gezien de afmetingen, en het laadvermogen, van de bezorgrobot, is het soort producten dat besteld kan worden ietwat beperkt. Een krat bier laten bezorgen is geen optie. Sowieso heeft Carrefour bij deze test gekozen voor een assortiment van overwegend gezonde producten. Denk aan vers fruit, salades, gezonde kant-en-klare maaltijden en vers bereide broodjes.

Lancering in heel Europa

Met hun samenwerking streven DELIVERS.AI en Carrefour uiteindelijk naar het opzetten van een Europese dienst voor supermarkt bezorgrobots. Doel is dat de robots straks in staat zijn om bestellingen binnen een kwartier af te leveren.

Het einde voor de fietsende flitsbezorgers? Wie weet… een concurrent kan het in ieder geval wel worden. Al denk ik wel dat de initiatiefnemers ook ervoor moeten zorgen dat de beveiliging van zowel de robot als de boodschappen uiterst goed op orde is. Met de huidige prijzen van levensmiddelen kunnen zelfrijdende, kleine, robots natuurlijk een makkelijk doelwit vormen voor onverlaten die proletarisch willen winkelen.

Afbeeldingen: Carrefour

Ron Smeets

Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist,...