Amazon haalt bezorgrobot Scout van de straat

Amazon haalt bezorgrobot Scout van de straat

Hij voldoet niet aan de wensen van klanten

Vorig artikel Volgend artikel

Amazon heeft besloten de tests die het al een tijdje uitvoert met een rijdende bezorgrobot, voorlopig stop te zetten. Blijkbaar, zo laat het bedrijf zelf weten, voldoet de robot, Scout, niet aan de wensen van klanten.

Bezorgrobot na drie jaar ‘van de weg’

Volgens Bloomberg zou het project helemaal ophouden te bestaan, wat mogelijk slecht nieuws is voor de 400 medewerkers. Tegenover andere media heeft Amazon echter verklaard dat het project weliswaar op een laag pitje gezet is, maar dat het niet helemaal verdwijnt. De webwinkel beraadt zich de komende periode op de toekomst van het project.

De tests Amazon nu toe, sinds de start in 2019, met Scout uitgevoerd heeft, hadden als doel het creëren van een unieke bezorgervaring. “ Uit de feedback van klanten kwamen we erachter dat delen van het programma niet aan de behoeften van klanten voldeden", aldus Alisa Carroll, woordvoerder van Amazon tegenover The Verge.

Bloomberg speculeert dat het stopzetten van het Scout project mogelijk te maken heeft met het besluit van Amazon om het aantal risicovolle investeringen waarvan het succes niet evident is, te verminderen.

Scout (nog) geen succes

Amazon startte in 2019 met de eerste bezorgingen van pakketjes bij klanten. Aanvankelijk ging met elke robotbezorging ook nog een medewerker mee om ervoor te zorgen dat alles op rolletjes (pun intended ;) ) verliep. De bezorgrobot moest vooral de zogenoemde 'last mile' van de bezorging van (kleine) pakketjes voor zijn rekening gaan nemen.

Daarnaast werd besloten om Scout een zo normaal mogelijk uiterlijk te geven – een soort boodschappenkarretje op zes wielen. Deels in de hoop dat klanten hem snel zouden omarmen, maar vooral ook om andere weggebruikers niet te veel af te leiden.

Met het afschalen van het project kan wel gesteld worden dat Amazon tenminste een van die doelstellingen nog niet behaald heeft. Maar, niet getreurd, of Scout nu voor goed verdwijnt of niet, Amazon heeft nog kansen zat om geautomatiseerde levering van pakketjes tot een succes te maken. De Amazon Prime Drone Delivery bijvoorbeeld.

Ron Smeets

Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist,...