Technology29.11.2021

Robot Rosie gaat boodschappen bezorgen op universiteitscampus


Het komende half jaar, vanaf 1 december, zullen robots boodschappen gaan bezorgen bij medewerkers, studenten en bewoners op campus Woudestein van de Erasmus universiteit. Met deze pilot willen de initiatiefnemers ervaring opdoen met de interactie tussen mens en robot. Daarnaast moet de pilot ook inzicht gaan geven in de manier waarop bezorgrobots een rol kunnen spelen in het dagelijks leven.

Bezorgrobot Rosie

De pilot met de bezorgrobot is een samenwerking tussen de Erasmus School of Social and Behavioural Sciences, de gemeente Rotterdam, Metropoolregio Rotterdam Den Haag, de SPAR university en Dutch Automated Mobility. De robot heeft zes wielen en is duidelijk niet gemaakt om trappen te kunnen beklimmen. De ontvangers van de boodschappen zullen dus zelf ook nog moeten bewegen. De afmetingen van Rosie (Robot On SIte Erasmus) zijn bovendien zodanig dat het aantal boodschappen dat zij kan bezorgen redelijk beperkt is. Maar, daar gaat het natuurlijk bij deze pilot niet om.

Als ‘werkgebied’ van Rosie tijdens de pilot is bewust gekozen voor de Woudestein universiteitscampus. Die is namelijk compact en overzichtelijk en daarom een ideale proeftuin. Voor de samenwerkende partijen een prima setting voor het opdoen van ervaringen praktijksituaties. “We zijn bijzonder geïnteresseerd in deze pilot. Onze studenten krijgen de gelegenheid de wisselwerking tussen mens en robot van dichtbij te bestuderen. Daarnaast vinden we het, met het oog op innovatie en duurzaamheid, belangrijk om smart delivery nader te onderzoeken”, vertelt prof.dr. Liesbet van Zoonen van de Erasmus School of Social and Behavioural Sciences.

Het bezorgen van eten en boodschappen was al populair, maar tijdens de coronacrisis hebben diensten als Thuisbezorgd, Picnic en HelloFresh nog eens een enorme vlucht genomen. Mede daarom ziet SPAR university kansen voor bezorgrobots. “Het is voor ons belangrijk te zien hoe onze klanten reageren op deze service. Daarnaast zullen we bekijken hoe we robotbezorging kunnen integreren in de dagelijkse winkeloperatie. Van daaruit gaan we onderzoeken of robotbezorging bij ons concept past en of het een vernieuwend businessmodel kan zijn”, aldus Karlijn Kortenhorst, Marketing Hero bij SPAR university.

Robot Rosie gaat boodschappen bezorgen op de Erasmus universiteitscampus
Robot Rosie gaat boodschappen bezorgen op de Erasmus universiteitscampus

Kennis en innovatie

De gemeente Rotterdam en de Metropoolregio Rotterdam Den Haag richten zich tijdens de pilot met name op het opdoen van kennis en innovatie op het gebied van verkeer en klimaat.

“De groei en geplande verdichting van Rotterdam en de klimaatopgaven vragen om slimme en schone oplossingen in mobiliteit, ook in de stadslogistiek. Innovaties als bezorgrobots kunnen hier een rol in spelen. We onderzoeken welke rol dat is en hoe het kan bijdragen aan onze beleidsdoelstellingen en -maatregelen, zoals de Zero Emissie Zone voor Stadslogistiek die in 2025 in Rotterdam wordt ingevoerd,” aldus Rosemarijn de Jong, adviseur Smart Mobility bij de gemeente Rotterdam.

“De kennis en ervaring vanuit de pilot zijn voor ons erg waardevol. Ook met het oog op de economische bedrijvigheid en de (door)ontwikkeling van dergelijke systemen,” voegt Marjolein Steinebach, manager Economisch Vestigingsklimaat bij de MRDH daar aan toe.

Een jaar geleden werd op de campus van de HBO universiteit van Breda een vergelijkbare pilot uitgevoerd.

Foto’s via Jonathan van Rijn @ Erasmus Universiteit Rotterdam

Ron Smeets

Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist, blogger en tekstschrijver. Het bloed kruipt echter waar het niet gaan kan. De Mobile Cowboys is back! Met lasso en zweep in de aanslag om de ingeslapen telecommarkt weer eens goed wakker te schudden en met scherp te schieten!

Verder lezen over Robot

Creepy: deze robothond heeft een vlammenwerper op zijn rug

Hij is doodeng: de robothond Thermonator. Hij is er om straten van sneeuw te ontdoen, zegt men, maar het is gewoon een griezel.

Technology26.04.2024

Creepy: deze robothond heeft een vlammenwerper op zijn rug

Het internet is gefascineerd door Transformers-speelgoed: dit is waarom

Het internet heeft een nieuwe obsessie: de Megatron-tank-speelgoedrobot van Robosen. Dit is wat het zo'n aantrekkelijk stuk speelgoed maakt.

Gadgets26.04.2024

Het internet is gefascineerd door Transformers-speelgoed: dit is waarom

De Atlas-robot van Boston Dynamics is onherkenbaar geworden

Boston Dynamics heeft zijn nieuwe Atlas-robot geïntroduceerd en die ziet er heel anders uit dan zijn voorganger. Vooral het gezicht is een wereld van verschil.

Technology18.04.2024

De Atlas-robot van Boston Dynamics is onherkenbaar geworden

Facelift of faceswap?
Gerucht: Apple ontwikkelt een huisrobot

Het leek gek toen Apple een VR-bril bleek te maken, maar ook toen bekend werd dat het populaire gadgetmerk een auto in productie had. Nu is dat laatste ook afgeblazen, maar nu is er weer een andere tak van sport waar App...

Technology04.04.2024

Gerucht: Apple ontwikkelt een huisrobot

De mens-achtige robot van Unitree kan eng goed traplopen

Het Chinese Unitree heeft een robot ontwikkeld die op twee benen staat en dat eigenlijk nog beter doet dan mensen. Je kunt hem schoppen en hij vindt zijn evenwicht snel weer. Ook kan hij snel traplopen en zelfs pirouette...

Technology04.03.2024

De mens-achtige robot van Unitree kan eng goed traplopen

​Xiaomi onthult zijn nieuwe robothond CyberDog 2: flinke upgrade

Het apparaat heeft 19 sensoren om te zorgen dat hij kan kijken, aanraking kan ‘voelen’ en kan horen. Waar honden normaal bekend staan om hun reuk is dat bij de Xiaomi CyberDog 2 niet het geval. Daar merk je verder we...

Gadgets28.02.2024

​Xiaomi onthult zijn nieuwe robothond CyberDog 2: flinke upgrade

Roomba blijft van Roomba: 5 redenen waarom dat beter is

Robotstofzuigermerk Roomba wordt niet overgenomen door Amazon. Het trekt zich terug omdat grote overheidsinstanties aangeven dat ze het niet zien zitten en willen onderzoeken. Hoewel dat voor Amazon ongetwijfeld een domp...

Gadgets01.02.2024

Roomba blijft van Roomba: 5 redenen waarom dat beter is

​Tijdmachine: Sony robothond Aibo was een gewild apparaat

Aibo: zegt het jou iets? Waarschijnlijk heb je er wel eens eentje gezien. Aibo is de robothond van Sony. Hij werd geïntroduceerd in 1999, maar met de eerste Aibo was de kous niet af, er volgden er meer. We stappen in de...

Technology29.01.2024

​Tijdmachine: Sony robothond Aibo was een gewild apparaat

Maar hij is niet dood hoor