Artemis I wordt -hopelijk- gelanceerd op 23 of 27 september

Artemis I wordt -hopelijk- gelanceerd op 23 of 27 september

Vorig artikel Volgend artikel

NASA heeft een nieuwe datum geprikt voor de lancering van Artemis I. Eigenlijk twee data, want inmiddels weten we dat het lanceren van dit enorme gevaarte niet zonder slag of stoot gaat. Na een aantal semi-mislukte generale repetities en inmiddels ook al twee lanceringen die niet door konden gaan, probeert NASA het nu opnieuw op 23 of 27 september.

Artemis I

Het wordt dus of een vrijdag of een dinsdag. Vergeet leuke MAANdag-woordspelingen: het wordt dinsdag of vrijdag: als de weergoden het tenminste ook willen. Ook moet NASA nog wel aan de slag met de brandstof van het space launch system, dat de laatste keer roet in het eten gooide. Aan de andere kant wil het het zekere voor het onzekere nemen: vloeibare waterstof is extreem brandbaar en het zou zonde zijn om dit project dat vele miljarden kost in rook op te zien gaan. Als in: zonder succesvolle lancering.

De raket blijft vooralsnog op het lanceerplatform staan: het wordt waarschijnlijk niet weer helemaal teruggerold naar de werkplaats. Dat is ook nogal een onderneming. Ook al is het maar een paar kilometer, het neemt vele uren in beslag. Het kan echter wel voorkomen dat hij wel terug moet naar de hangar, namelijk wanneer NASA geen speciale toestemming krijgt om de raket te laten staan.

Die toestemming kan het krijgen wanneer het ontheffing krijgt voor de accu van het systeem dat de raket zal opblazen wanneer hij van zijn koers gaat. Dit systeem moet heel regelmatig worden gecheckt en dat zou betekenen dat het gevaarte toch weer even moet verhuizen. Hoeft dat even niet, dan kan het blijven staan en dat zou veel mankracht en dus ook geld schelen. Plus, erger nog: dan zou de lancering nog langer op zich laten wachten.

Brandstofproblemen

Om zeker te zijn dat de brandstofproblemen uit de wereld zijn geholpen, zal NASA op 17 september een nieuwe soort wet dress rehearsal doen: het probeert dan weer de raket te vullen met brandstof en daarna weer te legen. Ook dat neemt veel tijd in beslag: er gaat 2649.78825 liter aan cryogene brandstof in het apparaat en dat tanken heeft wel een uur of 7 nodig.

De hele wereld heeft de ogen op NASA gericht. De Artemis-missie markeert het eerste moment waarop we weer mensen op de maan gaan zetten sinds 1972. De eerste lancering en tweede lancering (Artemis I en Artemis II) zijn nog onbemand, maar de Artemis III-missie moet het gaan doen: dan gaan er diverse mensen naar de maan, waaronder vrouwen en zwarte mensen, die voor het eerst in de geschiedenis voet zetten op de krater.

Mars mag dan zo’n 9 maanden ver zijn, de maan is ook niet zo dichtbij als je zou denken. Het duurt wel anderhalve maand vanaf lancering tot Artemis I de maan bereikt. Hij landt er niet: hij vliegt er slechts een paar rondjes omheen en keert dan terug naar aarde. Het is namelijk de bedoeling dat het ruimtevaartuig Orion wordt hergebruikt en het is dus goed om te testen of hij goed en wel weer de aarde bereikt.

Axiom Space

NASA heeft deze week wel nog een ander belangrijk besluit genomen over de missie. Zo heeft het besloten dat het aan Axiom Space is om de pakken te maken voor de astronauten die straks op de maan gaan lopen. De opdracht is 228,5 miljoen dollar en het is de bedoeling dat het bedrijf een modern ruimtepak ontwikkelt dat goed tegen alle heftige temperaturen en omstandigheden van de maan kan. NASA maakt dus wederom gebruik van een privaat bedrijf, iets dat het al vaker doet, want het heeft ook al regelmatig door SpaceX astronauten laten vervoeren. Maar, de verdere training van astronauten blijft wel in handen van NASA, geeft het bedrijf aan.

Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven,...