Ariane 6 lancering pas in 2023

Ariane 6 lancering pas in 2023

Nieuwe Europese ruimteraket bevindt zich onder een slecht gesternte

Vorig artikel Volgend artikel

Met de opvolger van de succesvolle, en nog steeds operationele, Ariane 5 werd al in 2014 gestart. Sindsdien blijkt meer en meer dat de Ariane 6, zoals de nieuwe ruimteraket heet, zich onder een slecht gesternte lijkt te bevinden. Aanvankelijk zou de nieuwe Ariane al in 2020 voor het eerst de ruimte in geschoten worden.

Ergens in 2023, is nu het plan

Dat werd echter al twee keer uitgesteld. Eerst naar 2021 en vervolgens naar het tweede kwartaal van 2022 (zo rond deze tijd dus). Helaas wordt ook die deadline niet gehaald. Dat is althans wat ESA topman Stephen Sackur tijdens een gesprek in het programma Hardtalk van de BBC bekendmaakte.

Hij noemde in het gesprek ook een nieuwe datum. Nou ja, een jaartal. Zonder een reden voor het derde uitstel te noemen zei Sackur dat de Ariane 6 ergens in 2023 voor het eerste gelanceerd zal worden. Dat kan dus evengoed in januari als in december van dat jaar zijn. Hopelijk weet ESA zelf wel tijdig wanneer het zover is. Het hele BBC interview van Sackur kun je hier terugluisteren.

Verliest Europa de 'space race'?

In het gesprek met de BBC zegt de ESA topman ook dat hij zich zorgen maakt dat Europa de ‘space race’ aan het verliezen is. Tsja, tegen multimiljardairs als Musk, Bezos en Branson die veel meer geld kunnen besteden – en dat vanwege hun ego en onderlinge strijd ook volop doen – is het voor Europa lastig ‘racen’.

Op zich is uitstel bij projecten met de complexiteit zoals die van de Ariane 6 nog niet zo vreemd. Voor de ontwikkeling van Ariane 6 werkt ESA samen met een industrieel netwerk van meer dan 600 bedrijven in 13 Europese landen, waaronder 350 kleine en middelgrote ondernemingen, onder leiding van hoofdaannemer ArianeGroup. Krijg die maar eens allemaal zover dat ze al hun taken conform de planning en op de juiste deadlines uitvoeren.

Foto's: ESA

Ron Smeets

Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist,...