Technology26.10.2021

​Alles wat je moet weten over ruimtevaartorganisatie Firefly


Firefly is niet alleen een geweldige serie van Joss Whedon, het is ook een ruimtevaartorganisatie zoals NASA en SpaceX. Firefly is meer zoals SpaceX, want het is een commercieel bedrijf, al is CEO Tom Markusic wel een ex-NASA-medewerker. Het werd opgestart in 2017, nadat het vorige bedrijf Firefly Space Systems (dat in 2014) was opgericht failliet ging. Nu plant het zijn eigen maanmissie.

Firefly Aerospace

Firefly is vooral gericht op het lanceren van kleinere satellieten, maar wil ook vracht transporteren naar de Maan. Raket Alpha was het paradepaardje van het bedrijf. Het was een tweetrapsraket die in een keer 400 kilogram aan vracht de ruimte in kreeg. De raketmotor was erg innovatief: voor het eerst maakte deze gebruik van het aerospike-principe: hierbij wordt de uitstoot in een punt gemaakt, waardoor het efficiënter werkt.

Dat was nog wel een dingetje, want Tom ontwikkelde die raket toen hij nog bij zijn ex-werkgever Virgin Galactic werkte. Tel daar nog eens een Brexit bij op waardoor een investeerder zich terugtrok en Firefly moest in 2017 failliet worden verklaart. Echter werd het bedrijf meteen weer opgestart, met dank aan de rijke Max Polyakov die de hele boedel van Firefly opkocht en samen met Tom startte met Firefly Aerospace.

Aerospike-motor

De nieuwe Alpha was een feit, maar Alpha 2.0 is geen aerospike-motor. Hij maakt gebruik van vier Reaver-1-motoren die op speciale kerosine werken, één Lightning-1-hoofdmotor en kan aanzienlijk meer vracht vervoeren dan zijn voorganger: 1.000 kilogram. Daarnaast maakt Firefly de Gamma, een raketvliegtuig dat niet verticaal maar horizontaal opstijgt en landt. Hier wordt wel gebruikgemaakt van twee aerospikemotoren. Daarnaast heeft Firefly de rechten van Beresjiet gekocht, de maanlander van SpaceIL en ontwikkelt op basis daarvan een eigen maanlander genaamd Genesis.

De focus ligt echter op de Alpha 2.0, die begin 2020 nog in brand vloog bij een test die verkeerd ging. Gelukkig was de raket niet volledig verwoest, maar er moest wel flink wat gerepareerd worden. In oktober 2020 volgde weer een test en die ging goed. Zo goed dat het een contract met NASA kon afsluiten om een goederenvlucht te mogen uitvoeren naar de Maan. De lancering vindt plaats in 2023 en wordt gedaan door de lander Blue Ghost (die komt ook van Firefly maar heeft meer capaciteit dan de Genesis).

Blue Ghost

Blue Ghost is 2 meter hoog en hij kan 155 kilogram vracht meenemen. Het contract met NASA houdt dan ook tien leveringen in. Daarnaast kan Blue Ghost video streamen in HD en het met 10 megabits per seconde versturen).

Op 2 september dit jaar heeft Firefly uiteindelijk de eerste Alpha 2.0-raket gelanceerd. Een lancering die niet zo goed ging, want nadat hij door de geluidsbarrière heenbrak verloor het team de controle over de raket. Hij moest voor de veiligheid tot ontploffing worden gebracht. Verder is Firefly niet bij de pakken neer gaan zitten.

Het werkt nog hard aan Blue Ghost voor zijn NASA-missie die waarschijnlijk in de herfst van 2023 wordt gelanceerd vanaf de Vandenberg Space Force Base. Maar voor die tijd wordt er natuurlijk nog volop getest. En dat blijkt wel nodig te zijn, gezien wat we tot nu toe van Firefly hebben gezien.

Laura Jenny
Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.

Verder lezen over Space

NASA’s Voyager 1 geeft weer een teken van leven

Voyager 1 heeft een teken van leven gegeven. Niet spontaan, maar door de noeste arbeid van NASA.

Technology23.04.2024

NASA’s Voyager 1 geeft weer een teken van leven

Die botsproef in de ruimte heeft een Nederlands tintje

Ergens in de uitgestrektheid van de ruimte zou zomaar een onopgemerkte asteroïde op koers kunnen liggen voor een frontale botsing met de aarde.

Technology15.04.2024

Die botsproef in de ruimte heeft een Nederlands tintje

Dit is HyperScout H.
De maan krijgt zijn eigen Sint Bernards: robothonden

Er wordt al veel gepland voor op de maan. Er komen zelfs robothonden aan te pas. Die zijn bedoeld om de Sint Bernards van de maan te worden.

Technology10.04.2024

De maan krijgt zijn eigen Sint Bernards: robothonden

Scarlett Johansson wil maanlanding faken in Fly Me To The Moon

Het is één van de meest besproken ruimte-onderwerpen allertijden: is de maanlanding nou echt of niet? Het maakt niet uit tot welk kamp je behoort, waarschijnlijk zal je plezier halen uit de nieuwe film Fly Me To The Mo...

Entertainment09.04.2024

Scarlett Johansson wil maanlanding faken in Fly Me To The Moon

​GMT+Maan: De maan krijgt zijn eigen tijdzone

Het lijkt een verlate 1 april-grap, maar het is toch zo: de maan krijgt zijn eigen tijdzone. NASA heeft van het Witte Huis de opdracht gekregen om die te gaan bedenken. De deadline? Eind 2026. Wanneer de langverwachte A...

Technology05.04.2024

​GMT+Maan: De maan krijgt zijn eigen tijdzone

​Drie bedrijven mogen zich wagen aan de maanauto voor NASA

Waar we eerst al blij waren wanneer we een stapje op de maan zetten, willen we nu een hele bolide naar de maan meenemen om de boel te herkennen. De astronauten die tijdens de Artemis V-missie voet op de maan zetten, zull...

Technology04.04.2024

​Drie bedrijven mogen zich wagen aan de maanauto voor NASA

Ruimtepuin van NASA gaat dwars door huis heen

Een gezin in Florida had de schrik van hun leven: ruimtepuin afkomstig van het ISS kwam dwars door hun huis heen vallen. Het stuk puin weegt maar een kilo, maar gezien waar het vandaan komt, komt dat hard aan. Het komt...

Technology02.04.2024

Ruimtepuin van NASA gaat dwars door huis heen

NASA: Dit is wat astronauten straks op de maan moeten doen

NASA is zich de afgelopen tijd bijna volledig aan het focussen op Artemis, de maanmissies die ervoor gaan zorgen dat we veel meer ontdekken over wat wij met de maan kunnen. Maar ook de eerste keer dat een vrouw en een zw...

Technology29.03.2024

NASA: Dit is wat astronauten straks op de maan moeten doen