Aarde na 50 jaar weer in volle glorie vanuit de ruimte gefilmd

Aarde na 50 jaar weer in volle glorie vanuit de ruimte gefilmd

Vorig artikel Volgend artikel

Oudere lezers kunnen het zich wellicht nog herinneren. De prachtige, meestal nog zwart-witte, filmopnames vanuit de ruimte waarop de Aarde in volle glorie te zien was. Die werden destijds, we spreken over meer dan 50 jaar geleden dat dit voor het laatst gebeurde, gemaakt door de Apollo astronauten die op weg waren naar de Maan.

Artemis I filmt de hele aarde

Correctie: gisteren is de aarde ook in zijn volledigheid vanuit de ruimte gefilmd. Met dank aan Artemis I, de NASA ruimtemisse die onderweg is naar de Maan. Ok, de videobeelden zijn kwalitatief misschien niet heel erg goed, maar spectaculair zijn ze zeker wel. Anders dan 50 jaar geleden hebben we nu YouTube en dus zijn de opnames direct voor iedereen te zien. Enjoy!

En die 'video' uit 2018 dan?

Wellicht dat sommigen nu roepen ‘Maar vier jaar geleden was er toch een fraaie video van een rijzende Aarde, gezien vanuit de maan?’ Dat klopt, maar dat was geen echte video. Althans, voor dat filmpje werden foto’s gebruikt die ooit door een Japanse satelliet die het maanoppervlak verkende, gekiekt zijn.

Neemt niet weg dat die beelden het aankijken ook meer dan waard waren, en zijn. Helaas is dat filmpje geblokkeerd voor 'embedding', dus zul je naar YouTube moeten surfen om die te zien. Laten we hopen dat we over een paar dagen vergelijkbare beelden krijgen van Artemis I die dan rond de Maan cirkelt.

Ron Smeets

Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist,...